Karınca duası ve bu duayı yazıp asmak

Karınca duası ve bu duayı yazıp asmak

asker1
değerli kardeşlerim, benim iş yerimde bir arkadaşım internetten bir karınca duası bulmuş ve orda latin okunuşunun yanında diyordu ki bu duayı el ile 5 kere yazıp evinizin dört bir yanına asın ve göreceksiniz ki Allah katından size rızıklar gelecek şaşıracaksınız….Bende dedim ki bu kuran da yazan bişey değildir bunun yerine ayetel kürsi oku daha çok iyidir.Sizce bu şekilde söyleyerek yanlış yapıp günah mı işledim yoksa doğrumu?

ikinci sorum karınca duası nedir kim yazdı ve rızık artırdığı bahsi nedir?


Cevap: karınca duası ve bu duayı yazıp asmak

imam
Karınca duası diye bir dua var mıdır?
< bir kitapta, karınca duasını dükkanın 4 köşesine asılsın ve biri insanda bulunsun, deniliyor. o duanın insanda bulunmasının bir sakıncası var mı? Ayrıca bu duayla tuvalete girilebilir mi? >

Genellikle bir kısım ticarethanelerde, dükkanlarda çerçeve içerisinde muhafaza edilen, adına "karınca duası" veya "bereket duası" denilen, okuyanın veya ticarethanesinde bulunduranın hayırlı ve bereketli kazançlar elde edeceğine inanılan, kim tarafından yazıldığı bilinmeyen, dinî bir temele de dayanmayan levhalar yer alır.

Karınca duası veyahutta bereket duası (ikisi de aynı şey) halk arasında okunan meşhur olmuş dualardan birisi. Kaynaklara baktığımızda Peygamber Efendimiz’den böyle bir duanın gelmedigini görüyoruz.

Ancak duanın metnine baktığımızda duada geçen ifadeler ayet ve hadis kaynaklıdır. Bu sebeple bu duanın okunmasında ya da taşınmasında herhangi bir sakıncanın olmadğını söyleyebiliriz.

Günümüze kadar gelen çok çesit dualar vardir. Hatta bu duaları Gümüshanevi Hazretleri Mecmuatu’l-Ahzab isimli kitabinda bir araya getirmiş. Buradaki dualara baktığımızda tamamına yakını aynıyla Efendimiz’den gelmediği görülmektedir. Ancak Efendimiz’den sonra gelen mana büyükleri ayet ve hadislerdeki dua ifadelerini birleştirmişler ve bu şekilde ortaya yeni dua metinleri çıkmıştır.

Buradan hareketle karınca duasının kimden geldigini tesbit etmek mümkün olmamakla birlikte, bir dua olarak okunmasında ya da taşınmasında mahzur yok denebilir.

Bu ve buna benzer dualarda dikkat etmemiz gereken en önemli konu ise, içlerinde geçen ayet ve hadisleri okuyarak ve anlamlarınıı öğrenerek onların manalarına uygun yaşamaya çalışmaktır.

İçinde ayet ve hadis bulunan kitapçık ve diğer yazılarla tuvalete girmeye gelince:

Önce tedbirine bakalım.

Şüphesiz ki, böyle ayet ve çeşitli duaları ihtiva eden kitapçıkları kirli yerlere götürmemek, tuvalete sokmamak en güzelidir. Mümkün olsa da buralara girerken münasip bir yere konsa, çıkarken de alınıp yine cebe indirilse. Ama bu, en güzeli olmasına rağmen her zaman mümkün değildir.

Öyle ise bu gibi, gerek okumak, gerekse korunmak için cepte gezdirilen kitapçığı ‘üzerine alma, gezdirme’ demek de uygun olmasa gerekir.

Bu sebeple değerli fıkıh kitabı Mülteka’nın şerhi Dâmâd’dan bir nakil yaparak çıkış yolu tesbit ve tercih edeceğiz. Şöyle denmektedir bu kayıtta:

Cebinde Kur’an ayetlerinden, yahut da Allah’ın isimlerinden yazılar bulunan kimsenin, bunlarla tuvalete girmesinde beis yoktur. Bunlar bir şeye sarılı olursa yine beis yoktur. Sarılı olmak hürmete daha yakındır. Bununla beraber, mümkün olduğu kadarıyla tedbir alıp dışarıda temiz bir yere bırakmak daha güzeldir.

Bu konuda verilen bir misalde, yüzük üzerindeki ayet ve mübarek kelimelerden de söz edilmekte, ayet yazılı yüzükle tuvalete girilmemesi gerektiği ifade edilirken, yüzüğün ayet yazılı kısmı avuç içine alınıp da muhafaza edildiği takdirde girilebileceğine de işaret edilmektedir.

Demek ki bu gibi kitapların ya da yazıların bir beze, yahut da münasip bir kağıda ve benzeri özel sargılara sarılıp da cepte bulunması halinde mahzur olmayacağı noktası kuvvet kazanmaktadır.

Tuvalete giremeyeceğinden korkarak bunları terk etmektense, cebine koyup hürmetli şekilde muhafaza ederek taşımayı tercih etmekte isabet olsa gerektir.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


Cevap: karınca duası ve bu duayı yazıp asmak

asker1
İmam kardeşim Allah razı olsun açıklaman için ancak ben karınca duası yerine ayet-el kürsi oku daha iyidir dedim bunları yazan kimdir belli değil dedim bu söylemimi yanlışmı oldu acaba esas merak konum bu….


Cevap: karınca duası ve bu duayı yazıp asmak

Sumame
Elbette ayetel kursi daha iyidir.
Biri Allah kelami biri uyduruk bir dua


Kayıtsız Üye
Karınca (Bereket) Duası

Genelde ticarethanelerde asılı olarak gördüğümüz karınca duasının asıl adı bereket duasıdır. Halk arasında karınca duası olarak bilinmesinin asıl nedeni ise, bu duanın hikâyesinde geçen karıncadan kaynaklanmaktadır.

Karınca (Bereket) Duası Hikayesi

Hayvanlarla konuşma özelliğine sahip olan Hz. Süleyman (radıyAllahu anh) bir kıtlık döneminde bir toplulukla şehrin dışına yağmur duasına doğru çıkmaktadır. Yolda bir karınca dikkatini çeker. Zavallı hayvan sırtüstü yatmış, ayaklarını göğe doğru uzatmış, çırpınırken dua etmektedir. Hz. Süleyman Karıncanın duasına kulak kabartır. Karınca şöyle dua etmektedir;

Allah’ım bizi Sen var ettin… Ve Senin rahmetin olmadan biz yaşayamayız Ya bize su verirsin ya da bizi helak edersin. Emir, ferman senindir.

Hz.Süleyman (radıyAllahu anh)’ın gözleri yaşarır. Ve az sonra Cebrail (radıyAllahu anh)’ın getirdiği bir haberle de coşar, taşar, ağlamaya başlar. Cebrail, o karıncanın duasının kabul edildiği haberini getirmiştir.
Peygamber yanındaki topluluğa döner:
Dönün der Siz başkasının duasıyla sulanacaksınız. umarım açıklayıcı olur sizin için saygilarimla


Kayıtsız Üye
Ya duaya uyduruk denirmi hiç cahil kardesim insanlar her gun Allah’a gonulunden gelen dualar turkce isteklerini sukurlerini ediyor uyduruk olumu hiç bir dua


karınca duası, karınca duası eve asılır mı, dükkanlara asılan dualar

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();