Teyemmüm abdesti ile namaz kılmak caiz mi?
Kayıtsız Üye
Teyemmüm abdesti ile namaz kılmak caiz mi? Teyemmümle namaz kılmak caiz olur mu ?
Cevap: Teyemmüm abdesti ile namaz kılmak caiz mi?
Ercan
Eğer abdest alma imkanı yoksa ya da su zarar veriyorsa teyemmümle namazlarını kılar. Teyemmüm abdest gibidir. Bir abdestle her türlü ibadet yapılabildiği gibi, teyemmümle de her türlü ibadet yapılabilir. Kaza namazları kılmak, Kuran okumak gibi. Bu nedenle vakit namazı için aldığı teyemmümle kaza namazları da kılabilir.
Cevap: Teyemmüm abdesti ile namaz kılmak caiz mi?
Galus
su bulunmadığı vakit ,(tabi teyemmümün belli şartları vardır), abdest alır namaz kılabilirsiniz.
ancak su bulunduğunda teyemmüm ortadan kalkmış olur ve abdestinizi tekrardan almanız lazım gelir.
Cumhura göre, namaza durduktan sonra suyu bulan kimse namazını kesmez. Ebû Hanîfe ve bir rivayetinde Ahmed b. Hanbel teyemmümün bozulduğu görüşündedirler. Ancak Muğnî’nin ifâdesine göre, Ahmed b. Hanbel cumhurun görüşünden dönmüştür. Hanefî mezhebinde namaz içinde su bulunsa teyemmüm bozulacağından namaz da bozulmuş olur, yeniden namazın kılınması gerekir. Muzenî, Sevrî, Evzâî ve İbn Şureyh’de bu görüştedir.
Teyemmüm edip de henüz namaza durulmadan su bulunacak olursa, ittifakla teyemmüm bozulur.
"Teyemmümle kılman namazın iadesi meselesine gelince, bizim mezhebimize (Şafilere) göre hastalık, yara ve buna benzer bir sebepten dolayı teyemmüm etmişse, iade gerekmez. Suyu kullanmaktan âciz olduğu için teyemmüm etmişse -ki, yolculukta olduğu gibi- suyun olmadığı bir yerde ise yine iade gerekmez. Ama suyun bulunmaması nâdir olan bir yerde teyemmüm etmişse iadesi gerekir. Sahih olan görüş budur."