Kadınlar secde yaparken kolların ve dirseklerin durumu nasıl olmalıdır ?

Kadınlar secde yaparken kolların ve dirseklerin durumu nasıl olmalıdır ?

AmeS
Örtünmesi gereken avret yerleri ve saf düzeni hariç, esas olarak namazın farz ve vaciplerinde kadınla erkeğin namazı aynıdır, değişen bir şey yoktur. Değişiklikler namazın sıhhatine engel olmayan bazı sünnet ve müstehaplardadır.

Meselâ, kadın secdeye vardığında erkekler gibi kollarını yana açmaz, yan taraflarına iyice yapıştırır dirseklerini de yere koyarlar, erkeklere nisbetle biraz daha alçalırlar. Secdede hem alnın, hem de burnun yere değmesi gerekir. Bir rahatsızlığı yoksa yalnız alnı yere koymak mekruhtur. Çünkü burnun yere teması vaciptir.İki ayağın veya bir ayağının parmaklarını yere koymadıkça secde caiz olmaz.

Secde süresince her iki ayak yerden kesilince namaz bozulur. Bir özür yokken sadece bir ayağını yere temas ettirip diğerini kaldırmak mekruhtur. Yine, yalnız bir ayağının bir parmağını veya ayağının üstünü yere koymak secde için kâfi gelmez. Secdenin nasıl yapılacağı hususunda Peygamber Efendimizin (a.s.m.) vermiş olduğu ölçü şudur: Ben yedi kemik üzerine secde etmekle emrolundum: Alın, iki el, iki diz ve iki ayağın parmak uçları üzerine… 1-21 Müslim, Salat: 231.2
Bu konuda geniş bilgi için Açıklamalı İslâm İlmihali isimli kitabımızın 275. sayfasına bakabilirsiniz.
Mehmed PaksuAileye Özel Fetvalar


Cevap: Kadınlar secde yaparken kolların ve dirseklerin durumu nasıl olmalıdır ?

Desert Rose
Namazın farzlarından olan secde şöyle yapılır:

Rasûlüllah (asm)’ın,

"Alın, iki el, iki diz ve iki ayak uçları olmak üzere yedi kemik üzerine secde etmekle emrolundum."
(Tecrid-i Sarih Tercümesi, II/847)

hadisi gereğince, sözü edilen yedi uzvun yere değmesi gerekir. Alınla birlikte burnun da değdirilip değdirilmeyeceği konusunda tam bir görüş birliği olmamasına rağmen; hadisi rivayet eden Abdullah b. Abbâs, Hz. Peygamber (asm)’in alnını gösterirken burnunu da işaret ettiğini bildiriyor. Bir başka hadisi de Ebu Said el-Hudri rivayet ediyor:

"Rasûlüllah’ın halka kıldırdığı bir namazda, alnında ve burnunda çamur eseri görüldü." (Sünen-i Ebu Davud, II, 54).

Secdede el ve ayakların kıbleye doğru olması gerekir. Yukarıdaki hadis gereği burun da dahil yedi uzuv aynı anda yere değdirilir. Göğsü ve dirsekleri yere değdirmemek, büzülmeyip kolları açık tutmak ve düz durmak sünnettir. Rasûlüllah (asm) buyuruyor:

"Sizden biriniz secde ettiği vakit ellerini köpeğin döşediği gibi döşemesin, uyluklarını bitiştirsin." (Ebu Davud, II, 48).

Ayaklar, parmak uçları yere değecek şekilde dik tutulur, secde anında ayaklar yerden kalkmamalıdır.

Kadınlar ise secdede daha toplu olması daha faziletlidir. Rükudan sonra inilen secdede kollar erkekler gibi yukarıda tutulmaz, yere serilir. Dirseklere kadar yerde bitişik durumda tutulurlar. Erkekler ise yalnız ellerini yapıştırırlar, kollarını zeminden yukarıda tutarlar.

Baş secdede iken ayaklar (erkekler gibi) parmaklar üzerine dikili tutulmaz, sırtı yere gelecek şekilde yatık tutulurlar. Sağ ayağın baş parmağını da dikmek zorunda olmazlar. Ayakların yere yatık olmasının tesettüre daha uygunluk arz edeceği anlaşılmaktadır.


Kadınlarda secde pozisyonu

Kadınlar secde yaparken kolların ve dirseklerin durumu nasıl olmalıdır ?


Cevap: Kadınlar secde yaparken kolların ve dirseklerin durumu nasıl olmalıdır ?

Kayıtsız Üye
aynı hz Muhammed’in yaptığı gibi yaparlar. çünkü peygamber öyle emretmiş. nokta.


Cevap: Kadınlar secde yaparken kolların ve dirseklerin durumu nasıl olmalıdır ?

Kayıtsız Üye
Kadınların kollarını yere yapıştırması gerekir demişsiniz?
Neye gore , hangi kaynağa gore boyle bir bilgi veriyorsunuz?
Kaynak lütfen…

Bu ne çelişkili bir yanıt ya ilk kadınla erkekte fark yoktur demişsiniz .. Allah rasulu 7 kemik üzere secde etti demişsiniz sonra ama kadın bu şekilde kılar dirsekler yerde olucak diyorsunuzda neye göre bir kaynak lütfen ??


arifselim
Değerli kardeşim. Biz kendi kendimize bir yorum getirerek bir şeyi ifade etmiyoruz. Bütün bu bilgileri aslı vardır. Burda ki durum kadının farklı bir şekilde namaz kılması demek değildir sadece kadının biraz daha derli toplu olması içindir. Sadece bir hadisi okumakla onu delil olarak getiremezsin. O hadisi şerif için gerekli olan bilgilere de vakıf olmak zorundasın kardeşim. Bu konuda sadece kadının secde etmesi hususunda bir kaç açıklama şöyledir:

Kadınların secdede nasıl hareket edeceği konusunda Efendimiz (asm)’den nakledilmiş iki rivayet vardır. el-Beyhakî bunların her ikisinin de zayıf olduğunu söylemiştir. (el-Beyhakî, es-Sünenu’l-Kübrâ, II/222-223.)

Hz. Ali (r.a)’ın şöyle dediği rivayet edilmiştir:
Kadın secde ettiği zaman yere kapansın ve uyluklarını toplasın (vücuduna bitiştirsin). (Abdürrezzâk, el-Musannef, III/138; İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, I/302.)

İmam Ebû Hanîfe’nin hocasının hocası İbrahim en-Neha’î de (Tabiun’dandır) aynı tarzda hüküm vermiş:
Kadın secde ettiği zaman uyluklarını toplasın ve karnını uylukları üzerine koysun. (İbn Ebî Şeybe, a.g.e)

Kendisinden bu konuda yapılan bir diğer nakil de şöyledir:
Kadın secde ettiği zaman karnını uyluklarına yapıştırsın; kalçasını yukarı kaldırmasın ve erkeğin kollarını açıp yayıldığı gibi yayılmasın. (İbn Ebî Şeybe, I/303)

Yine tabîinden Mücâhid’in de, erkeğin, secde ederken karnını kadınların yaptığı gibi uylukları üzerine koymasını mekruh gördüğü nakledilmiştir.(İbn Ebî Şeybe, I/302)

el-Beyhakî, şöyle der:
Kadının namaz ahkâmında erkekten ayrıldığı yerler, kadının tesettüre riayeti ilkesine racidir. Kadın, her durumda kendisi için tesettüre en uygun şeyi yapmakla memur ve mükelleftir… (el-Beyhakî, es-Sünenu’l-Kübrâ, II/222)


Kayıtsız Üye
galiba kadın olması hasebiyle onu kastetmişler ..yani kadının dikkat çekmemek için daha derli toplu dursun diye ..yani edep bakımından ..ben öyle anladım şahsen


Kayıtsız Üye
Allah Resûlü s.a.v. buyurdu:
‘Biriniz secdeye gittiği zaman, ellerini köpeğin
Yaydığı gibi yaymasın. Uyluklarını da birleştirsin.’

yani köpekler yere uzanırken hem patileri hem dirsekleri yere değiyor!
bizim bundan anlamamız gereken dirseklerin yere değdirilmemesi
kadın erkek diye ayırım yok!!!


Kayıtsız Üye
dirsekler yere deyecekmi


Kayıtsız Üye
Zaten vacip ve farzlarda değişiklik yok sünnetlerde farklılıklar var. Diğer soruna gelecek olursak. Dirsek 7 kemik arasında yok. İki diz iki el iki bacak ve alın var. Kadınlar namazda secde halindeyken dirseklerini yere yakın tutar.


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun sizden. Yazmak istediklerimi aynen aktarmışınız. Erkekler şöyle kılar kadınlar böyle kılmalıdır deniyor ama hiçbir hadis i şerifte kadınlar şöyle kılsın dememiş Efendimiz. Bunu neden ısrarla kabul etmiyorlar anlayabilmiş değilim. Edepten dolayı rukusu daha dik olur kadınların deniyor.Zaten mahrem olmayan birinin yanında kadın namaz kılamıyorki. "Beni nasıl namaz kılarken gördüyseniz öyle namaz kılın" demiş Efendimiz. Ötesi yok.Hayırlı ramazanlar hayırlı akşamlar.


Kayıtsız Üye
hiç bir hadiste kadın dirseklerini yere degdirmelidir diye bir şey yok ustelik sizin paylaştıklarınizda da dirsekten bahsedilmiyor.evet kadın edep ve hayadan daha mütevazi durmalıdır ama bu dirseklerini yere değdirecegi anlamı çıkmaz.ki olsaydı 9 uzuv olurdu selamun aleykum


Kayıtsız Üye
sevgili abicim.. istersen 4halifenin ağzından çıksın ister tüm insanlar bundan konuşsun ve desinlerki kadın böyle namaz kılmalı.. peygamberimiz nasıl kıldım dıye görmüşseniz demiş.. demişte.. nasıl kıldım dıye görmüşseniz derken kımlere söylemiş kimlere konusmus ve demiş ve ne yapmıs orda.. burda 100 lerce yanlıs hadis var.. peygamberimiz gögüs kafesının altına ellerıni indirmezdi bağlarken.. her harekette tekbırde rukuya ınerken kalkarken iki secde arasında elini kaldırırdı omuz hizasında.. peygamberimiz emrettıgı surece söylemedıgı surece dirsekleri köpek yatısı gıbı yere yapıstırmak haramdır haram kalıcaktır.. isterse şimdi cibriil aleyhisselam insin desinki yapın.. yıne yapamayız cunku öyle bişey olmıcagı için.. bunun böyle olması ıcın ozaman inip Muhammad aleyhisselame Rabbinin şöyle bir emri vardir diyebilmesi için veyaki Rabbinden lütfedipte Rabbim şoyle bir işe başvurdum yapıcam diye (kalben) niyet ettiği konuyu yaptıgında ancah sünnet olur ve namaz içerisinden sayılır.. hariçinde bidattir bidat kalıcaktır şimdi bana bilmem ne kimlerin hocasından bilmem ne kim alimlerden bahsetme.. kaynaklar sağlam olmuş olupta söylemiş olsa bunu kım olursa olsun peygamberimizin döneminde yapılmamıs ve nasıl kılıyorsam öyle kılın hadisi sahihtir ve cocuk namazı yaslı namazı zayıf şişman namazı kadın erkek namazı yoktur namaz namazdır o halde saçmalıgı keste o yanlıslarını sil kardesım gunaha sokma kendını bos yere hiçmi aklın yok


Kayıtsız Üye
Peygamber Efendimiz (sav) buyurmuştur evet: Benim nasıl namaz kıldığımı görüyorsanız öyle kılınız, diye. Lakin sizin de söylediğiniz gibi bunu nerede ve kimlere söylediğini bilmiyoruz. Erkek sahabelere mi yahut kadın erkek karışık bir topluluğa mı? Şahsi görüşüm şudur ki farzları tamamen aynı olmakla beraber erkeklerin namazıyla hanımların namazı arasında ufak farklılıklar vardır. En basit örnek biz hanımlar olarak ellerimizi erkekler gibi göbeğimizin üzerinde bağlamıyoruz. Tam olarak Peygamber Efendimiz (sav) in kıldığı biçimde kılsaydık bizim de ellerimizi göbek üzerinde bağlamamız gerekmez miydi? Tabii ki onun gibi kılacağız o bizim en güzel örneğimiz. Lakin hanım olmamız gerekçesiyle dinimizin direği olan güzel ibadetimiz namazı erkeklerden ufak farklılıkla kılmamız gerekiyor ki bu da kadınların tesettüründen ve özel mahreminden gelir. Bizim fıtratımız da bu şekilde ve buna uygun olarak ibadet etmemiz gerekiyorsa öyle yapacağız. Selam ve dua ile..


Kayıtsız Üye
Umredeyken yanina namazda durdugum farkli milletler den bayanlar bana dirsegini kaldir dediler.dogruyu bulamadim.


kadınlar secdede ellerini nasıl koyar, kadınların namazda secde şekli, kadınlar secdede dirsekler

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();