Hatim nedir? Hatim neye denir?

Hatim nedir? Hatim neye denir?

Kayıtsız Üye
Hatim nedir hatim ne demektir anlamını yazar mısınız Hatim kelimesini açıklar mısınız ?


Cevap: hatim nedir? Hatim neye denir?

mumsema
HATİM kelimesi hakkında
Sözlük anlamı:
Mühürlemek, sona erdirmek ve bitirmek.

Kur’ân-ı Kerim’i başından sonuna kadar okuyup bitirmeye hatim denmektedir. Bir kimsenin Kur’ân-ı Kerîm’i hatmetmesi demek, Kur’ân’daki 114 surenin tamamını okuyup bitirmesi demektir. Hatim, Kur’ân’ı yüzünden okumak suretiyle yapılabileceği gibi, ezberden okumakla da yapılabilir.


Cevap: hatim nedir? Hatim neye denir?

melle
HATİM NEDİR? KISACA

Hatim Kuranı baştan sona kadar okumaya denir.


Cevap: hatim nedir? Hatim neye denir?

@hmet
Kısaca Hatim ne demek?

Müslümanlar, ramazan ayında Kur’an okumaya her zamankinden daha çok özen gösterirler. Bunun için evlerde veya camilerde bir araya gelerek, her gün Kur’an’dan yirmi sayfa okurlar. Ramazan ayının sonuna gelindiğin de ise Kur’an’ı baştan sona bir kez okumuş olurlar. Buna "hatim" denir. Daha sonra hatim duası yapılır. Müslümanlar yüzyıllar boyu bu geleneği devam ettirmişlerdir.


Kayıtsız Üye
internetten türkçe alt yazılı kuran dinlemek hatim sayılır mı?


mum
Hatim dinlemekle, hatim okumuş sayılmayız. Hatim, Kuranı kerimi baştan sonuna kadar okumaktır.


Kayıtsız Üye
Kur’an’ı baştan sona okuyup bitirmeye hatim denir.


Kayıtsız Üye
hatim bir kişinin kur-an’ı kerimi baştan sona okumasıdır ve hatim yapanlar çok güzel bir şekilde Allah katında yükselirler


Kayıtsız Üye
Kuranı baştan sona okuyup bitirmeye hatim denir . Hatim kuranı baştan sona okuyana denir.


Kayıtsız Üye
Kurani kerimin turkce mealini okuyarak hatim yapmis olurmuyuz acaba


Kayıtsız Üye
Hatim kuranı kerimi baştan sona okuyup bitirmeye denir


arifselim
– Türkçesini yani mealini okumak sevaptır ama bu hatim okuma yerine sayılmaz.

– Kuranı kerim en başından yani fatihadan en son suresine kadar okunması ile hatim edilmiş olur.


Kayıtsız Üye
Hocalar kuranı bastan sona okumaya niyetleniyorum ama Türkçe meal değil Arapça olarak okusam olurmu Arapça derkende arap kelime ve cumlelerle DEGİL Arapçayı ceviriyolarya türk yzı karakterine örnek ( ve kalu semi na ) gibi


Cahit Önen
Sitenizde bir arkadaş ‘Kur’an’ı Türkçe altyazılı dinlemek hatim olur mu diye soruyor. Yönetici kendi bilgisiyle cevap vermiş: Türkçe okumak sevaptır ama Arapçasını okumadan hatim etmiş olmazsınız’ şeklinde. Ben de kendi bilgimle ısrar ediyorum ki, arapça bilmeyen bir Türkün, Kur’an’ı arapça okuyup tamamlaması, anlamadığı harfleri seslendirmeye çalışmasından ibarettir. Yorgunluk hariçinde bir zararı yoktur. Lakin faydası da yoktur. Zira, okuma munasebetiyle oluşacak hayır, Allah’a değil Kul’a ulaşmalıdır. Hiç Turkçe bilmeyen bir Japon’un, İstiklal marşını okuyup ezberlediğini duşunun. Bu japona, marşta vurgulanan Vatan Sevgisini hissettirebilir misiniz. Bir de bu Japon’un İstiklal Marşını kendi dilinde ezberlediğini duşunun.. Kısacası, Allah Kur’an’ı kendisine okunması için değil, kulunun hayrına ve hidayetine vesile olması, hal ve hareketlerine yön vermesi, doğru yolu bulması ve kurtuluşa ulaşması için yollamıştır. Bir ayette şöyle der: Bi bu kitabı, anlamanız, üzerinde düşünmeniz ve akıl yurutmeniz için kendi diliniz olan Arapça olarak indirdik. Peygamberimiz bir Araptı. Turkçe indirseydi anlayabilir mitdi. Lütfen ne dediğimi anlamaya çalışın, algılarınızdan kurtulun ve insanlara da artık doğruları öğretim. Selamı aleykum.


Hoca
< Ben de kendi bilgimle ısrar ediyorum ki, arapça bilmeyen bir Türkün, Kur’an’ı arapça okuyup tamamlaması, anlamadığı harfleri seslendirmeye çalışmasından ibarettir. >
Sen dinde yetki sahibi misin? Bak Allahın Peygamberi ne buyuruyor (sav)
Kim Allahın kitabından bir harf okursa, onun için bir hasene (sevap) vardır. Her hasene için ise, on misli sevap vardır. Ben Elif, Lam, Mim bir harftir demiyorum. Elif bir harf, Lam bir harf, Mim bir harftir. (Tirmizi)
———————-
Kuran arapça okunmalı ve tefsiri türkçe okunarak anlaşılmalıdır.


Tuna Es-Es
Kuranı kerim’i hatmetmek nedir? Benim anladığım; her bir aklı selim kişinin kendi başına anlayarak kuranı okuyup bitirmesi onun hatim etmesidir.
Bazılarına göre ise; 1 cüz biri, üç cüz birisi okuyor ortak hatim yapılıyor.Ya da ölü birisi için hatim bağışlamak söz konusu oluyor.Canlıyken okunmayan,anlamaya çalışılmayan kuranı kerim ölülere bağışlanıp okunuyor.Herkesin kendi hatimi mi ? Yoksa ortak okunan cüzlerin hatimi mi daha makbuldür?


mum
Paylaşılan cüzlerle okunan hatim değildir. Hatim, bir kişinin tüm Kur’anı kendi okumasına denir.
Kur’an okunmalı ve indiriliş amacı anlamak olduğunu unutmadan mutlaka her güz az da olsa TEFSİR okunmalıdır.


Kayıtsız Üye
Bilmiyorum bu yazıyı ne zaman yazdınız ama duygularıma o kadar tercüme oldunuz ki. Allahu teala nın bütün insanlar toplansanız 1 sayfasını yapamazsınız dediği Kuranı, anlamadan Arapça okumak ne gariptir. Bir yandan Arapçasına bakıp bir yandan mealini okuyarak Allahın bize gönderdiği kitabı anlamaktan daha güzeli var mıdır?


Kayıtsız Üye
Hatim baştan sona doğru okumak demişsiniz ben bilmeden bir yanlış yaptım kuranı Arapça okunuşu ile tüm kurallarına uyarak tek tek okudum fakat yaptığım yanlış ise bilmeden 1. Sayfadan değilde 606.sayfadan başlayıp 1. Sayfada bitirmek oldu tersten okumayı yanlış anlamışım fakat bunu hatmi bitirip hatim duasını yaptıktan sonra fark ettim ve inanılmaz üzüldüm emeğim boşa gitmiş gibi hissediyorum sonra duamı ettim yanlışımı bilmeden yaptım sen düzelt Allah’ım diye hatim etmiş sayılır mıyım lütfen cevap verin. Üzüntüden ağladım bütün gün.


Ensar
Sevgili kardeşim Kuranı Kerimin ister 1. Sayfasından (başından) olsun, ister son sayfa olan 606.sayfadan geriye doğru olsun, Kuran ı Kerimin tamamını okumak ta hatim olarak sayılır. Bundan dolayı asla endişeniz olmasın. Sevabınız Allahın izniyle kaydedilmiştir.


hatim nedir, hatim ne demek, hatim neye denir

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();