Peygamberimizin yaşlılara davranışı
Kayıtsız Üye
peygamberimizin yaşlılara davranışı nasıldı
Cevap: Peygamberimizin yaşlılara davranışı
mumsema
PEYGAMBER EFENDİMİZDEN YAŞLILARA DAVRANIŞ ÖRNEKLERİ
Yüce Allah bu dünyanın nizamıyla ilgil bazı kanunlar koymuştur. Bu kanunlardan birisi de her canlının kendi şarları içinde soyunu devam ettirmesidir. Bu sistem içerisindeki canlılar hayata geldikleri zaman genelde güçsüz ve korunmaya muhtaçtırlar. Sonra gelişir, olgunlaşır ve yaşlanırlar. Öyle ise yaşlanmak bu dünyadaki geçici hayatın kaçınılmaz gerçeğidir.
Yaşlılık, bu dünya hayatının fani, insanoğlunun aciz, ölümün muhakkak, Yüce Allahın baki ve kudretinin sonsuz olduğunun açık bir delilidir. Nitekim Kur’an-ı Kerim buna şöyle işaret etmektedir; Kime uzun ömür verirsek, onu yaratılış itibariyle tersine çeviririz (gücünü azaltırız). Hâlâ düşünmeyecekler mi? 1
Hiç şüphe yok ki bugünün gençleri yarının yaşlılarıdır. Bugün gençliği, sağlığı, gücü ve kuvveti yerinde olanların, bu özelliklilerini ömür boyu koruyamayacakları açıktır. Öyleyse yaşlılara, özellikle ana-babamıza, dedelerimize, nenelerimize saygılı davranmalı ve bu konuda çocuklarımıza ve gençlerimize örnek olmalıyız.
Sevgili Peygamberimiz (sav), yaşlılara saygı gösterilmesi gerektiğine dikkat çekmiş, bir şey ikram edildiğinde ilk önce onlara teklif edilmesini ve her konuda yaşlılara öncelik verilmesini öğütlemiştir. Bir Hadis-i Şeriflerinde; Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir. 2 Saçı sakalı ağarmış yaşlı Müslümana saygı gösterip ikram etmek Allah’a saygıdandır. 3 Beli bükülmüş ihtiyarlar, süt emen bebekler, otlayan hayvanlar olmasa belalar sel gibi üstünüze dökülecekti. 4 buyurmuştur.
Yaşlılara en iyi tedavi yolu ilgi ve şefkat, en iyi barınma yeri sıcak aile ortamıdır. Huzurevi, Darul acze gibi yerler bu değerlerin dejenere olduğu toplumlarda alternatif olarak doğmuş yerlerdir.
O halde düşenin elinden tutmak, hastayı ziyaret etmek, açları doyurmak, açıkta kalmışları barındırmak ve muhtaçlara yardım elini uzatmak, yaşlılara saygı gösterip gönüllerini almak, ihmal edilmemesi gereken dini bir vecibelerdir. Kuran-ı Kerim’ in yaşılalar nasıl davranacağımızı açıkladığı bir ayet meali ile hutbemi bitiriyorum:
Rabbin, kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi, anaya-babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri, ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara öf! bile deme; onları azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle.
Onlara merhamet ederek tevazu kanadını indir ve de ki: Rabbim! Tıpkı beni küçükken koruyup yetiştirdikleri gibi sen de onlara acı. 5
KAYNAKLAR:
1- Yasin Suresi, 36/68
2- Riyayüs Salihin, H.No:359
3- Ebu Davud, Edep, 23
4- Acluni, Keşfül Hafa, 2/230
5- İsra Suresi, 17/23, 24
peygamberimizin yaşlılara davranışı