İslamda bebek emzirmesi hak ve hukuku nedir?

İslamda bebek emzirmesi hak ve hukuku nedir?

Kayıtsız Üye
İslamda bebek emzirmesi hak ve hukuku ne olduğu hakkında bir açıklama yapar mısınız ?


Cevap: İslamda bebek emzirmesi hak ve hukuku nedir?

Yetim
İslam hukukunda bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte anneye emzirme sorumluluğunun verildiği Kur’an-ı Kerim’le sabit bir hükümdür. Analar çocuklarını tam iki yıl emzirsinler. Bu, emzirme işini sonuna erdirmek isteyenlere göredir diye devam eden Bakara 233. ayette kadının emzirme sorumluluğu, bu sorumluluktan doğan haklar konu edinmektedir.

BABANIN SORUMLULUKLARI

Emzirmeyle ilgili ayet-i kerimede, Anneler, çocuklarını iki tam yıl emzirsinler. Bu, emzirmeyi mükemmel şekliyle uygulamak isteyenler içindir. Annelerin, münasip şekilde yiyeceğini giyeceğini sağlamak, babanın görevidir. Hiçbir kimse takatinin dışında bir görevle yükümlü tutulmaz. Çocuk yüzünden ne annesi, ne de babası zarar görmemelidir. Bu yükümlülük, babanın varisine de düşer. Fakat anne baba aralarında görüşüp anlaşmaya vararak, iki yıldan önce, çocuklarını sütten kesmek isterlerse, kendilerine bir vebal yoktur. Şayet çocuklarınızı başkalarına emzirtmek isterseniz, kendilerine vereceğiniz ücreti münasip tarzda ödemek şartı ile, bunda da size vebal yoktur. Allah’a karşı gelmekten sakının ve bilin ki Allah yaptığınız her şeyi görmektedir buyrulur. Bu ayet, annelerin çocuklarını emzirmelerinden, bu emzirmenin süresinden ve çocuğunu emziren annenin nafakasının temininden söz etmektedir.

Baba, annenin geçiminin sağlanması, yiyecek ve giyeceklerinin karşılanması bağlamında vacip olan bir sorumluluğu alır. Bu sorumluluğu da, anne, baba ve çocuğun içinde yaşadığı toplumun ve zamanın şartlarıyla orantılıdır. Bu nafaka sorumluluğu, babanın imkanları dahilinde olmalıdır. Şu var ki, kimseye gücünün üstünde bir şey teklif edilmez. Baba, annenin nafaka ve giyimini sağladığı gibi, anne de çocuğunu emzirmekten kaçınıp babayı zor durumda bırakmamalıdır.
Hülasa, İslam, hem anne hem baba hem de çocuğun karşılıklı olarak haklarını güvence altına almıştır.

Annenin çocuğa bakacak durumda olmayışı, çalışıyor olması gibi durumlardan ötürü baba, başka bir kadın tutup ücretle çocuğu emzirtebilir. Çocuğun babasının olmaması durumunda ise, babanın veya çocuğun velisi durumunda olan kişi, annenin nafakasını sağlar. Baba öldüğü zaman, şayet malı varsa onun varisi bu maldan annenin geçimini sağlar.

ANNENİN EMZİRMEKTEN İMTİNA EDEMEYECEĞİ DURUMLAR

Annelerin -süreyi tamamlamak istedikleri takdirde- tam iki yıl süre ile çocuklarını emzirmeleri görevleridir. Maslahat görüldüğü takdirde, bundan daha az bir süre süt verilmesinde bir mahsur yoktur. Bu süre, anne-babanın aralarındaki anlaşmalarına bağlıdır. Bununla birlikte, çocuğuna süt emzirtmek bir anne için mendup (yapılması güzel olan, tavsiye edilen iş) olarak kabul edilmiştir. Çocuk, annesinden başkasını ememez ya da baba fakirlikten ya da başka bir sebepten ötürü sütanne bulamazsa, annenin çocuğu emzirmesi vacip olur. Bazı kadınların, konumları itibariyle ya da vücut güzelliklerinin bozulacağı endişesiyle çocuklarını emzirmekten kaçınmaları ise fıtrata aykırı bir durumdur. Çünkü anne ve çocuk arasında büyük bir sevgi bağı vardır. Çocuk annenin sevgi, şefkat ve bakımına muhtaçtır. Annenin çocuğunu emzirmeyle ne kadar sağlıklı olacağı, çocuğun ise anne sütünü emmesiyle kazandığı faydalar herkesçe malumdur. Anne sütünün yararları sayesindedir ki, İslam fakihlerinin ekseriyeti annenin emzirmeyle sorumlu olduğunu vurgular.

Şu üç durumda anne çocuğuna süt vermek zorundadır:
1- Çocuğun, annesinden başka birinden süt emmeyi kabul etmemesi. Böyle bir durumda, çocuğun zarar görmesini önlemek amacıyla çocuğu emzirmek vacip olur. Zira artık anneden başka süt verecek kalmamış demektir.
2- Anneden başka süt verecek kimsenin bulunmaması halinde de çocuğun hayatını korumak için anne süt vermeye mecbur tutulur.
3- Babanın bulunmaması (ölmesi-kaybolması) halinde anne, süt vermek zorundadır. Çünkü artık çocuk ona aittir. Ya da babasının da çocuğunun da sütanne tutmak için ücret verecek malı yoksa çocuğun ölmemesi için annesinin emzirmesi vacip olur.

ANNENİN ÇOCUĞU EMZİRME SÜRESİ

Kur’an’ı Kerim’de çocuğa sayısız yararı olan anne sütünü emme süresi iki yıl olarak belirtilmiştir: Emzirmeyi tamamlamak isteyen babası için anneler çocuklarını iki tam yıl emzirirler. (Bakara/233), Onun sütten kesilmesi iki yıldır (Lokman/14) İki senelik bu zaman, emzirmede en uzun süredir. Bu iki yıl ile sınırlama, vacip olan bir tahdit değildir. Çünkü Allah Teala bu tabirden sonra, emmeyi tam yaptırmak isteyenler için buyurmuştur. Allah Teala, Eğer (anne-baba aralarında anlaşarak ve müşavere ederek), çocuğu memeden kesmeyi arzu ederlerse, ikisine de bir günah yoktur buyurmaktadır. Bu iki cihetten ötürü, bu kadar miktar emzirme süresinin vacip olmadığına kanaat getirilmiştir. Fakat çocuğun iki yıl emzirilmesi, onun sağlığı içindir. Yoksa bu süreden az emzirmek haram değildir.

Allah Teala, Anneler çocuklarını iki tam yıl emzirirler buyruğunda annelere çocuklarını görüp gözetmeyi tavsiye ettiği gibi, annelerin bunu yapabilmeleri için de babalara, o çocukların annelerini görüp gözetmeyi tavsiye etmiş ve dengeli ve adaletli bir şekilde bir şekilde ihtiyaçlarının karşılanmasını emretmiştir.


Cevap: İslamda bebek emzirmesi hak ve hukuku nedir?

Günel
ben erkek kardeşimin kızını emzirdim 1 defa şimdi oğlumla kardeşlermii? ve mən günaha girdim mi? vijdan azabı çekoyorim nedendir bilmem


Yorum: İslamda bebek emzirmesi hak ve hukuku nedir?

arifselim
Emzirmekle senin oğlunla kardeş oldular. Ama bunda bir günah yoktur. Sen süt annesi ve eşinde süt babası olmuş oldu. Senin oğlunla artık evlenmeleri caiz olmaz.


Kayıtsız Üye
Tek seferden süt kardes olmazlar. Süt kardes olmanın belli şartları var. O da her mezhebi göre farklılık gösteriyor.


Kayıtsız Üye
1 kereden süt kardeş olmaz diyorsunuz ama kaynak göstermemişsiniz. Kaynak var mı ? çünkü nette aksi söyleniyor , 1 kere emzirmesi yeterli 2 yasından küçük çocuğu diyor


mumsema
İmam şafiiye göre en az beş defa emme ile, imam azama göre bir defa emme le süt kardeş olunur
Baknız Büyük şafii ilmihali


Kayıtsız Üye
Bn 18 gun gun önce dogum yaptim 10 gun bebegim yogun bakimda kaldi hastanede bir kaç kez emzirdim ama su an bebegim emmiyo hangi duayi etsem veya napsamda emse yardımcı olurmusubz pisikoljim çok bozuldu o aglio ben agluorm


Kayıtsız Üye.
Bende o sıkıntıyı çektim ama sabırla sakin bir şekilde inanarak devam ettim.2.5 3 ay kadar sürebilir. Emzirmeyi bırakmayın. Sutunuz u sağın ki kesilmesin.daha kolaylasir işiniz. Sağlıkla buyutun


Kayıtsız Üye
Merhaba. 3 aylık bebeğimin sütünden 4 yaşındaki çocuğum istediyi için sağarak tadımlık olarak vere bilirmiyim acaba?


Hoca
4 değil 7 yaşında memik emen çocuklar bilirim 🙂
Dini bir sakıncası yoktur emzirebilirsiniz
Allah ikisini bağışlasın


Poyraz35
3 yaşında bir oğlum var. Hala emiyor. Sütüm de var. Bir sakıncası var mı


arifselim
Bebeğin en fazla annesinden süt emme yaşı iki senedir. Bundan daha fazla süt emmesi caiz değildir. Hanefilerde imameynin görüşü bu şekildedir ve fetvada bu şekilde verilmiştir.

Kuranı kerimde bu konuda Allah’u teala şöyle buyurmuştur:

Anneler de, emzirmeyi tamamlamak isteyen (baba) için, çocuklarını tam iki yıl emzirirler. (Bakara, 233)


Kayıtsız Üye
Hocam ben kızımı beş ay falan emzirebildim emzirdiğim sıralarda sütüm yetmiyor die devam sütü verdim kızım da meme reddi yaşadım önceden uykulu iken emiyordu şimdi hiç emmiyor devam sütü veriyorum arada sütüm çıkarsa sağıp veriyorum ama az çıkıyor kızımı fazla emziremedim bunun bana vebali nedir


Kayıtsız Üye
Ben doğum yaptım çocuğum 6 aylıkken 2. çocuğuma gebe kaldığımı öğrendim çocuğum emmeyi bıraktı ikinci çocuğumu doğurdum 6 aylık oldu emiyor beni ilk çocuğuma sütümü sağıp biberonla veriyorum sütüm haram midir


imam
Sütünüz helaldir, süt aktığı sürece bebeğinizi mahrum etmeyin


Kayıtsız Üye
2 yaşında ve 5 aylık kızlarım var ikisininde emzirsem dinen günah olurmu emzire bilirmiyim 8 aylıktı sütten kestiğimde vicdanım el vermiyor kardeşi emerken oda emmek istiyor ne yapıcam hocam yardımcı olun 😔


arifselim
Her iki bebeğinizi de size zararı yoksa emzirebilirsiniz. Dini açıdan bir yasak veya bir engeliniz yoktur. Sadece iki yaşına girmiş ise hanefi mezhebine göre emzirmek caiz görülmemiştir.


Kayıtsız Üye
İyi günler ben bir akrabamın bebeğini sadece bir kere emzirdim annesi hasta olduğu için çocuklarımla süt kardeş oldu mu


arifselim
Hayırlı günler. Süt emzirme çok ciddi bir konudur ve sorumluluğu vardır. Hanefilere göre bir defa emme ile bile olsa süt kardeşliği meydana gelir. Şafiilerin görüşü ise, en az beş defa emmiş olmalıdır.


Kayıtsız Üye
Bir anne çocuklarını eşit mi emzirmek zorunda eğer eşit emzirmediyse birbirlerine hak geçiyor mu ?Yada anne çocuklarına karşı haksızlık mı yapmış oluyor.


arifselim
Anne bu konuda ihtiyaca göre davranması caizdir. Birini az emzirmesi bir haksızlığa sebep değildir. Çocuğunun ve kendini sağlığına göre, ayrıca doktorun tavsiyesine göre hareket etmesi en uygun olanıdır.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm 2 erkek oğlum var biri 22 aylık ikincisi 11 aylık, hanımım ikinciye hamile kaldığında büyük oğlumu 6 ay emzirmek zorunda kaldık küçük oğlum annesini emiyor, büyük oğlum 6 ay emdiği için kardeş arasında haksızlık olur mu ne yapmam gerekli


arifselim
Aleykum selam. Böyle bir şey haksızlık olmaz. İhtiyaç ve duruma göre anne karar verebilir. Birini daha az yada çok emzirmekle bir hak ihlali meydana gelmez.


Merve özdemir
Erkek çocuğunu kaç yaşına kadar emzirmek gerekir 2 yaşını geçtikten sonra günahı var mıdır


Ensar
Çocuğunuzu iki 2 yaşına kadar emzirme sorumluluğu vardır bu çocuğun sizin üzerinizdeki hakkıdır . Erkek kız fark etmez durum ikisi için geçerlidir. Sonrasında fazla emzirmenizden dolayıda bir günahı yoktur.


emzirmenin dinimizdeki yeri, başkasının çocuğunu emzirmek günah mı, dinimizde çocuğu emzirmek

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();