Orucun bireysel ve toplumsal faydaları maddeler halinde

Orucun bireysel ve toplumsal faydaları maddeler halinde

Kayıtsız Üye
Orucun bireysel ve toplumsal faydaları maddeler halinde nelerdir Madde madde orucun birey ve toplum üzerindeki yararlarını yazar mısınız ?


Cevap: Orucun bireysel ve toplumsal faydaları maddeler halinde

Muhammed
Maddeler Halinde Orucun Faydaları Hakkında Bilgiler Nelerdir ? Sorusunun cevabı aşağıya verelim.

Orucun Faydaları Madde Madde

– Mide ve bağırsak sorunlarında oldukça yarar sağlar, mide asidinde azalmaya bağlı iyileşmeler görülür.

– Boşaltımı sağlayan organların dinlenmesi sağlanır.

– Kilo ve kan basıncında azalma tespit edilmiştir.

– Oruç insanın şefkat, merhamet ve anlayış duygularını geliştirir.

– Ramazanla beraber ön yargılar ve küskünlükler ortadan kalkar, toplumsal iletişim artar.

– Toplumsal barışı, kaynaşma ve yardımlaşmayı sağlar.

– Nefsi en iyi terbiye eden ibadettir.

– Vücut sıhhatini ve dinlenmesini sağlar.

– İnsana sabrı ve tahammülü öğretir.

– Alkol ve sigara gibi vücuda zarar veren madde kullanımlarının bırakmakılması sonucu bir takım faydalar sağlanabilir.

– Oruç tutmakla bir süre nimetlerden uzak kalan kimse bunların değerini daha iyi anlar. Sahip olduğu nimetlerden bir süre uzak kalmak insana, onları daha iyi korumasını, israf etmemesini ve nimetleri kendisine veren Allah’a daha çok şükretmesini öğretir. Nimetlere şükür ise onların çoğalmasına vesile olur.


Cevap: Orucun bireysel ve toplumsal faydaları maddeler halinde

Kayıtsız Üye
çok teşekkür ederim yaaa çok yardımcı oldunuz…


Cevap: Orucun bireysel ve toplumsal faydaları maddeler halinde

Kayıtsız Üye
süper ödevime yardımcı oldunuz 100 aldım sınıf birincisi oldum bana ıpad verdiler


cennet_eren
bu soru için bence ıpad vermezler sen 100 almış olabilirsin ama bir ödev için ıpad verilmez


kayıtsız üye
Oruç insana sıhhat kazandırır.


Öğrenci
Çok sağolun projem için çoook yardımcı oldunuz yüz almayı bekliyorum


@hmet
orucun bireysel ve toplumsal faydaları

(6 madde)

oruç nefsi arındırır, Rabbi razı eder. İnsanları gizli ve açık hallerde Allah’tan korkmaya, takvaya hazırlar, iradeyi sağlamlaştırır. Sabrı, zorluklara katlanmayı, hoşuna gitmeyen haller esnasında nefsi dizginlemeyi, arzulan terketmeyi öğretir. Bundan dolayı Resulullah (s.a.): "Oruç sabrın yarısıdır." diye buyurmuştur. Orucun takvaya sebep teşkil etmesi en önemlilerini aşağıdaki kaydettiğimiz değişik şekillerde meydana gelmektedir.

1- Oruç her durumda Yüce Allah’tan korkma duygusunu nefiste besler, geliştirir: Çünkü oruç tutan için Rabbinden başka bir gözetleyici yoktur. Aşın derecede açlık veya susuzluk duyduğu, bir yemeği canı çok çektiği, soğuk bir su istediği vakitte orucunu bozmasından sadece imanı ve Allah korkusu alıkor ve böylece Allah’tan korkma gerçekleşmiş olur. Bütün arzular ona güzel ve süslü gösterilse de kendisi orucun saygınlığını çiğnemekten korkarak bütün bunların üstüne yükselir ve Allah’tan sakınma ve Rabbinin gözetimi altında olduğunun şuurunu gerçekleştirmiş olur. Heva ve arzular nefse egemen olduğu takdirde o çabucak Allah’ı hatırlar, aradan fazla zaman geçmeden sahih tevbe ile Rabbine döner. Nitekim Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Muhakkak takva sahipleri şeytandan onlara bir vesvese dokunduğu zaman iyice düşünürler. Bir de bakarsın ki onlar görüp bilmiş olurlar." (A’râf, 7/205). Orucun manevî faydalarından bir tanesi de oruç tutanın sadece Allah katında sevap ve ecrini umması, yalnızca Allah rızası için oruç tutmasıdır.

2- Oruç şehvet ve arzunun keskinliğini kırar. Kişi üzerindeki etki ve tasul-lutunu hafifletir. Bunun sonucunda insan itidalini kazanır ve tabii ve normal bir karaktere sahip olur. Nitekim Peygamber (s.a.) evlenmesi mümkün olmayan kimseler için orucu tavsiye ederken -Kütüb-i Sitte ve İmam Ahmed’in İbni Mesud’dan yaptığı rivayete göre- şöyle buyurmaktadır: "Sizden kim evlenmeye gücü yetmezse oruç tutmaya baksın. Çünkü oruç onu keser" Yani oruç, tıpkı şehveti zayıflatan hayaların burulması mesabesindedir. Yine Hz. Peygamber Nesaî’nin Muaz’dan (r.a) yaptığı rivayete göre: "Oruç bir kalkandır." diye buyurmaktadır. Yani masiyetlerden bir koruyucudur.

3- Oruç kişiyi hassas ve duyarlı yapar. Şefkat ve merhamet hislerini kuvvetlendirir. Çünkü kişi acıktığı vakit yiyecek bir şey bulamayan yoksulları hatırlar, bu ise o kimseyi onları gözetmeye iter. Bu ise Yüce Allah’ın, "Kendi aralarında merhametlidirler." (Feth, 48/29) diye söz konusu ettiği müminlerin ni-teliklerindendir.

4- Oruç ile zenginlerle fakirler, eşraf ile avam arasında, aynı farz aynı şartlarla eda edildiği için, eşitliğin anlamını gerçekleştirir. Bu ise bir önceki durumda olduğu gibi orucun toplumsal faydalarındandır.

5- Maişeti sağlamakta ve iradeyi dizginlemek hususunda sahur ve iftar dönemleri arasında gerekli düzene bünyesini alıştırır ve orucun adabına bağlı kalındığı takdirde kişinin rızkı artar ve iktisatlı yaşamayı öğrenir.

6- İnsanın bünyesini yeniler, sağlığına katkıda bulunur, vücudu zararlı yağlanmalardan korur, adaleleri rahatlatır, bir işe karar verdiği ve bedeni zevkleri hatırlamak ile kendisini meşgul etmeksizin işine zihnini teksif ettiği vakit hafızayı güçlendirir. Bütün bunlar Peygamber (s.a.)’in, Ebu Nuaym’m et-Tıb’ da Ebu Hureyre’den yaptığı şu rivayette topluca ifade edilmektedir: "Oruç tutun, sıhhat bulaşınız." Bu ise adeten insan oruca alışıp orucun başlangıcındaki ilk dönemlerde görülen bir takım gevşeme hallerine üstünlük sağladıktan sonra yani genelde ilk üç veya dört gün sonra gerçekleşir. Bedenî, ruhî, sıhhî ve sosyal bütün bu faydaların gerçekleşmesi iftar ve sahur yemeklerinde itidali bozmamak şartına dayanır. Aksi takdirde durum tam aksine olur ve insan midesini tıka basa doldurup yemesinde, içmesinde itidali bozacak olur ise iş sıkıntı, zorluk ve zarara dönüşür. Yine bu gayelerin gerçekleşebilmesi için dilin iffetini koruması, gözün haramdan korunması, gıybet, laf alıp götürüp getirmekten, haram lehivlerden uzak durma şartına bağlıdır. Nitekim Resulullah (s.a.), Yüce Allah’tan (aldığı kudsî) hadiste şöyle buyurmaktadır: "Her kim yalan söz söylemeyi ve gereğince ameli terketmeyecek olur ise onun yemesini ve içmesini bırakmasına Allah muhtaç değildir."


Yeni Üye
Helal olsun Adamsın iz teşekkür ler


Kayıtsız Üye
çok teşekkürler ama bıraz maddeden çok yazı olsaydı daha ıyı olacaktı


Kayıtsız Üye
bencede haklısın bir soru için ıpad verilmez abartmasın yani.


Kayıtsız Üye
çok teşekkürler 1 artı aldım yani ek 10 puan


Kayıtsız Üye
güzel yazmışsınız ama keşke bireysel ve toplumsal paydaları ayırsaydınız daha güzel olurdu


Kayıtsız Üye
Sağolun temel dini bilgiler dersinden 80 almayı bekliyorum şu ıpad verdi diyen kişi atmasin


Kayıtsız Üye
Cok teşekkür ederim 100 almayı bekliyorum


Kayıtsız Üye
Nefesimizi tutmada yardımcı olur


orucun bireysel ve toplumsal faydaları, orucun faydaları maddeler halinde, orucun toplumsal faydaları maddeler halinde

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();