Hayal kurmaktan kurtulmak istiyorum
nursen
selamın aleyküm birkaç hayali arkadaş edindim kendime hep onlarla ilgili hayaller kuruyorum bağımlı oldum bir türlü bırakamıyorum bu hayaller bana anlamsız saçma bir zevk veriyor bir şeylerle uğraşırken bile aklıma geliyorlar her duyduğum sözden onlarla ilgili bir pay çıkarabiliyorum herşeyi onlara bağlıyabiliyorum bana o hayallerimi çağrıştırıyor ne yapmalıyım sizce benim sorunum nedir fikir verirseniz sevinirm Allah razı olsun
Cevap: hayal kurmaktan kurtulmak istiyorum
İnanc
AleynaAleykumSelam kardeşim ..
Soruna cevap verilecektir .
sela ( mın ) aleyküm değil sela ( mun ) aleykum olacak
Cevap: hayal kurmaktan kurtulmak istiyorum
rana
ve aleykumusselam ve rahmetullah,
normalde bu hayali arkadaşlar kücük yaslarda bazi cocuklarda oluyor.
O hayal arkadaşlarınız yerine Allah ile sohbet etmeyi ve Onunla dertlesmeyi denerseniz, belki yardımcı olacaktir.
Eger tamamen cikmaza girmisseniz kardesim, bir uzmana danismaniz en dogrusu.
Cocuklar için yazilmis ama belki bu yazi faydali olacaktir.
< Çocuğunuzun oyunlar oynadığı, birlikte yemek yediği, hatta isminden size de bahsettiği ama kimsenin göremediği, özel bir arkadaşı mı var? Endişelenmeyin. Bu hayal arkadaşları, çocuğunuzun ne kadar zengin bir hayal gücüne ve yaratıcı bir zekaya sahip olduğunu gösteriyor.
Çocuğunuzu bir gün boşluğa el sallarken gördüğünüzde şaşırmayın… Sadece sorun… Kime el sallıyorsun? Hayali arkadaşına olabilir…
Birlikte zaman geçirdiği pek çok arkadaşı olmasına ve oldukça mutlu bir çocuk olmasına rağmen, nasıl oluyor da hemen her çocuk hayali arkadaşlar edinebiliyor?
Bu ve daha pek çok soruyu, Psikoloji İstanbul uzmanlarından Tolga Erdoğan’a sorduk…
Kontrol altında bir arkadaş
Öncelikle şunu söyleyelim, 3-4 yaşlarındaki çocukların hayali arkadaşları olması son derece normaldir. Bu yaşlardaki çocukları bir düşünün; her gün birbirinden uzun ve hemen her günü büyüklerden, Tatlım ona dokunma! , Fazla şeker yeme! , Oyuncağını oradan kaldır! gibi direktifler almakla geçiyor. Kendi hayatı, kendi kontrolü altında değil, oysa hayali arkadaşı tamamen onun kontrolü altında. Böyle bir şans sık sık ele geçmez ve onlar da değerlendiriyorlar.
Bu durumun zararı var mıdır?
Öncelikle yaralarını konuşalım. Bazen, çocuğunuz hayal dünyasında kaybolmuş gibi görünse de, aslında hayali arkadaşlar gerçeği keşfetmenin ve öğrenmenin bir yoludur. Bu arkadaş sadece mükemmel bir oyun arkadaşı da olabilir bazen. Öte yandan uydurma oyunların, çocuk gelişimi üzerinde önemli bir yeri vardır. Hayali arkadaş da bu uydurma oyunun genişletilmiş bir parçasıdır. Uydurma oyunlar çocuğa rolleri, ilişkileri ve kontrolü öğrenmesi için şans verir. Örneğin, çocuklar doktora gitmekten hoşlanmayabilirler ama doktorda gördükleri şeylerin aynısını, döner dönmez hayali arkadaşlarına uygularlar.
Neden hayali arkadaş?
Ayrıca, bu yaştaki çocukların kavrama becerileri şimşek hızıyla gelişir. Daha kısa bir süre önce beyni, ancak yakın çevresinde olup bitenleri anlamlandırabiliyorken; şimdi, soyut düşünebilir ve hayal ürünü sözcükler yaratabilirler. Masallar, oyuncaklar, çizgi filmler ve parktaki arkadaşlar; çocuğun hayal gücünü beslemek için yetersiz kalınca, onlar da kendilerine hayali bir arkadaş yaratırlar. 3-6 yaş arasındaki pek çok çocuğun hayali bir arkadaşı vardır. Bu arkadaşlar, bazen en çok sevilen oyuncak bebekten, bazen de hiç görülmeyen birinden yaratılabilir ve hemen her dakika birlikte geçirildiği için de, ailenin bir bireyi gibi olabilirler.
Hayali arkadaş eşittir, ikinci bir kişilik midir?
Kimi zaman böyle de olduğu söylenebilir; çünkü kötü şeyleri onlar yapar ve kötü sözleri onlar söylerler. Eğer çocuk hayali bir arkadaş yaratıp yaptığı olumsuz davranışları onun üzerine atıyorsa, bu durum, aile ortamının bu davranışların doğrudan ortaya çıkmasına müsait olmadığını gösterir. Ki bu da ele alınması gereken bir problemdir. Bu durumda anne-baba, hayali arkadaşın yansıttığı ve ortaya koyduğu davranışları anlamaya çalışmalıdır. Çocuğun duygularını anlamayıp ona yardım etmemek, gelecekte gerçekten ihtiyacı olduğunda, çocuğun anne-babasına başvurmasını önler. Ayrıca bu, çocuğun sadece olumlu davranışları yüzünden sevildiğini düşünmesine de neden olur. Anne-babaların hayali arkadaşı reddetmemeleri gerekir; öncelikli olarak nedenini ve işlevini iyi incelemeleri son derece önemlidir. Aslında çocuğun oynadığı tüm oyunları bir nedeni ve bir işlevi vardır. Sadece hayali arkadaş değil; çocuk bir telefonla daha sık oynuyorsa bile, bu onun uzakta olduğunu düşündüğü/hissettiği belki de kaybettiği birine duyduğu özlemin bir yansıması olabilir.
Anne-babanın tavrı nasıl olmalı peki?
Tekrar belirtelim; hayali arkadaşlar, çocuklara, hayatlarının kontrolünün kendi ellerinde olduğunu hissettirirler. Çocukların kişiliğinde herhangi bir sorun olduğunun göstergesi değillerdir. Hatta, yaratıcı yönlerinin açığa çıkmasını sağlarlar. Dolayısıyla, bu görünmez misafirlerin ebeveynler tarafından iyi karşılanmaları gerekir.
Ne yapmalı?
Çocuğunuzun inancını destekleyin ama bunu aşırıya kaçmadan yapın. Eğer hayali arkadaşını fazla ciddiye alır ve gerçekmiş gibi davranırsanız; çocuğunuzun kafası fantezi ile gerçek arasında karışabilir.
Çocuğunuzun hatalarını, hayal arkadaşının üstlenmesine izin vermeyin. Örneğin masaya bir şey döktüğünde ve bunu yapan kişinin hayali arkadaşı bıcır olduğunu söylediğinde, ona şu şekilde yaklaşabilirsiniz: Bunu yapanın ‘bıcır’ olduğunu biliyorum ama, ‘bıcır’ın patronu sensin. Bu yüzden ona masanın nasıl temizleneceğini gösterir misin lütfen?
İyi bir örnek olması için çocuğunuzu yüreklendirin. Örneğin şunu deneyin, ‘Bıcır’a oyuncaklarının nasıl toplanacağını gösterebilir misin tatlım? Çocuğunuz bunu, sizin için olmasa da, ‘bıcır’ için mutlulukla yapabilir.
Peki ne zaman sorun var demektir?
Hayali arkadaşların ömrü çok da uzun olmamalıdır. Pek çok çocuk, 7 yaşına kadar hayal arkadaşını hayatında tutmaya devam eder. Bazıları, 7 yaşına gelmeden hayal arkadaşlarından vazgeçerler. Çocuğunuz 7 yaşında ya da daha büyük ise; ya da hayali arkadaşının yıkıcı, olumsuz özelliklere sahip olduğunu gözlerseniz mutlaka bir uzmandan destek almalısınız.
>
< HAYALİ ARKADAŞ
Çocuğunuz sanki yanında biri varmış gibi onunla konuşuyor, ( veya oyuncak bebeği, ayısı v.b. ile ) onunla oyunlar oynuyorsa çocuğunuzun bir hayali arkadaşı var demektir.
Hayali arkadaş normal gelişimin bir parçasıdır bu yüzden anne ve babaların böyle bir durumda hemen endişe etmemeleri ve aşırı tepki vermemeleri gerekir.
Çocuklar yaşamlarında karşılarına çıkan problemlerle başa çıkamadıklarında veya oynadıkları oyuncaklar onlara yetmemeye başladığında kendilerine hayali arkadaşlar yaratabilirler.
Bazı çocukların çok sevdiği oyuncakları ( bebek, ayıcık v.b.) hayali arkadaşları olurken bazılarının ise görünmeyen hayali arkadaşları vardır.
Hayali arkadaş çoğunlukla 3-6 yaş dönemi çocuklarında görülür ve tek çocuklarda hayali arkadaş görülme olasılığı daha yüksektir.Çocukların çoğu 5 yaş civarında hayali arkadaşlarını bırakırlar.Eğer hayali arkadaş 6 yaş civarında hala devam ediyorsa bir uzmandan yardım istemekte fayda vardır.
Bazen çocuklar yaptıkları olumsuz davranışları hayali arkadaşlarına yükleyebilirler ve bu davranışlardan hayali arkadaşlarını sorumlu tutabilirler.Bu durum aile ortamının çocuğun duygularını ifade etmesi için müsait bir ortam olmadığının bir göstergesi olabilir.Bazen de çocuk hayali arkadaşını yalan söylemek için kullanabilir.Bunun nedeni ise çocuğun sadece olumlu davranış gösterdiğinde anne ve babası tarafından sevileceğini düşünmesi olabilir.
Böyle bir durumda anne ve baba olarak çocuklarımıza onların olumsuz davranışlarını sevmediğimizi fakat onları çok sevdiğimiz mesajını vermemiz gereklidir.
Çocuğun hayali arkadaşlarına karşı olan davranışları, konuşma biçimi ve söylediği sözler anne ve babalar için çocuklarının problemlerini çözmede anahtar görevi görürler.
Bu yüzden hayali arkadaş reddedilmemeli , anne ve babalar tarafından çocuklarını anlamak için kullanılmalıdır. Fakat bu hayali arkadaşları ile her oynadıkları an çocukların yanına gidip onlarla oynamamız gerektiği anlamına gelmez tam tersine anne ve babalar çocuğun hayali arkadaşı ile oynadığı oyunlara sadece çocuklar isterse dahil olmalıdırlar ve dahil oldukları oyunlarda da kontrolü ve kuralları çocuğa bırakmalıdırlar.Aksi takdirde çocuk oyunu sürdürmek istemeyebilir.Normal yaşamda da çocuk istemediği sürece hayali arkadaş günlük aktivitelere dahil edilmemelidir.
Hayali arkadaşların çocuklara birtakım olumlu etkileri de vardır.Örneğin ; hayali arkadaşlar çocuklara farklı rolleri deneyimleyebilme, sosyal becerileri pratik etme ve geliştirme fırsatını verir aynı zamanda çocuklara korku, kaygı ve öfke gibi olumsuz duygularıyla baş etmeleri konusunda da yardımcı olur.
Her çocuk yaşıtlarıyla birlikte olarak sosyalleşmeyi öğrenmelidir fakat her insanın olduğu gibi çocukların da kendi başına zaman geçirmeye ihtiyaçları vardır.Günlük hayatta çocuklarınız kendi arkadaşlarıyla oyunlar oynuyor, onlarla birlikte vakit geçiriyor ve aynı zamanda hayali arkadaşı ile oyunlar oynuyorsa endişelenecek bir durum yok demektir.Fakat çocuğunuz hayali arkadaşından ayrılamıyor, her gittiği yere onunla gidiyor, bütün aktivitelere onu dahil ediyor ve kendi arkadaşları ile oynamayı reddediyorsa aynı zamanda yalnız kalma durumu giderek artıyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır. >
Cevap: hayal kurmaktan kurtulmak istiyorum
pinterest
13-14 yaşındatım hayali arkadaşım var kurtulamıyorum 1 yıl oldu ya
Selinsu
Ben de 14 yaşımdayım ve seninle aynı sorunu yaşıyorum. 3-4 yaşımdayken olmayan şey, yalnızlıktan ve benimle sürekli dalga geçilmesinden dolayı benim de başıma geldi. Sürekli hayaller kuruyorum, bende bağımlılık yaptı. Psikoloğa gidiyorum ama bundan bahsetmeye utanıyorum. Kendimi aptal gibi hissetmeme sebep olmaya başladı artık…
hayal kurmaktan kurtulmanın yolları, sürekli hayal kurmaktan kurtulmak, hayal kurmaktan kurtulmak