Cennete Girecek Olan İlk Kadın: kocasından izin almadan evden çıkmayandır
rana
Cennete Girecek Olan İlk Kadın
Hz. Fâtıma bir gün Efendimiz Aleyhisssalâtü Vesselâm’a:
"Babacığım, kadınlardan cennete ilk önce girecek olan kimdir?" diye merakla sordu. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz:
"Falan mahallede, falan evde oturan bir kadın var. Cennete ilk girecek kadın, işte o kadındır." buyurdular. Hz. Fâtıma anamız hayretle:
"Babacığım, o kadın cennete, benden de mi evvel girecek?" diye tekrar sordu. Peygamber Efendimiz:
"Evet! Senden de evvel girecek." buyurdu. Ve şayet isterse, gidip o kadınla tanışabileceğini söyledi.
Hz. Fâtıma’nın o kadın hakkındaki merakı iyice artmıştı. Bu kadın ne yapıyor, nasıl bir amel işliyordu ki, cennete ilk olarak girmeyi hak ediyordu. Bir gün o kadınla görüşüp tanışmak ve onunla konuşmak için evinden çıktı. Kadının evini sora sora buldu ve kapısını tıklattı. İçeriden yaşlı bir kadın: "Kim o?" diye seslendi. Hz. Fâtıma anamız da kendisini tanıtarak onunla görüşmek istediğini söyledi. Kadın, Peygamber kızının kendisiyle görüşmeye geldiğini duyunca çok sevindi. Kapıyı açmadan içeriden seslendi:
"Ey Resûlullah’ın kızı! Hoş geldin sefalar getirdin! Canım sana feda olsun! Aslında ben de sizinle görüşmeyi çok arzu ediyordum; fakat dışarı çıkmadığım için maalesef ziyaretinize de gelemedim. Şimdi sizin gelmeniz beni çok memnun etti. Fakat kocamdan izin almadan bugüne kadar ben kimseye kapı açmış değilim. Onun için sizden çok özür diliyorum. Ben sizin içeri girmeniz için bu akşam eşimden izin alayım ve yarın görüşelim, ne olur, yarın tekrar buyurun." dedi.
Bunun üzerine Hz. Fâtıma geri döndü. Akşam olunca kadın meseleyi anlatıp kocasından izin aldı. Ve ertesi gün Hz. Fâtıma o kadınla görüşmek için tekrar geldi. Bu sefer yanında oğlu Hz. Hasan da vardı. Hz. Hasan o sıralar henüz küçük bir çocuk olduğu için rahat durmamış, annesi mecburen onu da yanında getirmek zorunda kalmıştı. Kadının evine geldi ve kapısını çaldı. Tabiî kadın içeriden Hz. Hasan’ın sesini duymuştu. Hz. Fâtıma’nın yanında bir çocuk bulunduğunu farkedince çok üzüldü. Hz. Fâtıma’ya:
"Ey Fâtıma! Ben kocamdan yalnız sizin için izin almıştım. Çocuk için izin almadığımdan dolayı onu içeri alamam. Ne olur beni affedin. İsterseniz siz buyurun, çocuk dışarıda kalsın. İsterseniz yarın gelin; bu akşam onun için de izin alayım." dedi.
Hz. Fâtıma ikinci defa içeri giremeden geri döndü. Ve üçüncü gün tekrar kadına gitmek üzere çıktı. Hikmet-i ilâhî bu sefer Hz. Hüseyin’i de yanına almak zorunda kalmıştı. Tabiî kapıyı çaldığında, kadın Hz. Hüseyin’in de olduğunu öğrenince Hz. Fâtıma yine dünkü durumla karşılaştı. Kadın kocasından onun için de izin alması gerektiğini söyledi. Hz. Fâtıma bir önceki günkü gibi hiç ısrar etmedi. Ve çocuklarıyla beraber mecburen geri dönmek zorunda kaldı. Bir sonraki gün üçü birden gittiklerinde kadın kocasından her üçü için de izin almıştı. Kapı açıldı ve içeri girdiler. Kadın binlerce özürler diledi, affını istedi ve Peygamber çocuklarını en güzel şekilde karşıladı ve ağırladı.
Hz. Fâtıma içeriden gelen sese göre kadının gayet yaşlı bir nine olduğunu zannetmişti. Fakat bir de baktı ki, kapıyı açıp kendisini karşılayan kadın hem çok genç, hem de çok güzel bir hanımdı. Hz. Fâtıma hayretle sordu:
"Sizinle dışarıdan konuşurken sesiniz çok değişik geliyordu. Oysa sesiniz hiç de öyle değilmiş, bu nasıl oluyor?" dedi. Kadın:
"Sizinle konuşurken sesim dışarı çıktığı için sesimi yabancı bir erkek duyar da günaha girerim diye ağzıma küçük bir taş parçası alarak konuşuyordum. Şimdi ise o taşı çıkardım." dedi.
Hz. Fâtıma RadıyAllahu Anhâ, bu cennetlik kadının sözlerinden dolayı çok memnun olmuştu. Nâmahrem-den sesini bile böylesine sakınan, kocasına da böylesine itaat eden bu kadının, neden cennete evvelâ gireceğini anladı. Onunla bir müddet sohbet ettiler. Bazı konuları konuştular. Bir ara kadın Hz. Fâtıma’ya:
"Ey Resûlullah’ın kızı! Acaba ben kocama karşı vazifemi ifa etmiş oluyor muyum? Onun bendeki hakları sebebiyle Allah Teâlâ kocama itaatsizlikten dolayı beni hesaba çeker mi? Bundan korkuyorum." dedi.
Hz. Fâtıma bu suali tebessümle karşıladı ve babasının yani Peygam-ber Efendimizin müjdesini kendisine bildirdi:
"Hayır! Sen bilakis babamın, "cennete ilk girecek kadın" diye müjdelediği kimsesin." dedi.
Hz. Fâtıma RadıyAllahu Anhâ, Resûlullah’ın cennetle müjdelediği bu mübarek kadınla bir müddete daha sohbet ettikten sonra müsaade istedi ve oradan ayrıldı….
kaynak tam olarak bulamadim
fakat böyle bir hadis var
Cennete girecek ilk üc kisi:
Ebu Hureyre radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Bana cennete giren ilk üç kişi arzedildi. Bunlardan biri şehid, biri iffetli olan (iffetini koruyan), biri de Allah’a ibadetini güzel yapan ve efendilerine hayırhah olan bir köle idi."
Tirmizi, Fezâilu’l-Cihad 13, (1642).
esmer sedef
Evet daha öncede karşılaşmıştım bu konuyla, ama sahihlik derecesi tartışılan bir konu,riyazüs salihinde bulamamıştık,yani alıntılı değilde kaynaklı bir şekilde sunulması daha mantıklı olur bence.. tabiki olayın kaynağınada takılmamak gerek,zira anlatılan hakkıyla itaat eden bir eş,bu itaatkarlık içerisinde cennete gidiş müjdesi kaçınılmaz..ama islam mükellef kılınca insanı eve bağlı kalmak halife olma sorumluluğunu kaldırmıyor üzerimizden..hele kapınıza gelen,”CAN PARÇASI,HZ FATMA” olunca kapıyı açmamak düşünemeyeceğim kadar teslimiyetle dolu..
ama yinede sahih bir kayn kaynağı varsa ve belirtirseniz çok sevinicem..
tebrik ediyorum çok güsel bir paylaşımdı öykü de zaten çok süper bir şeydi ama kaynağı belirtirseniz iyi olur
by
Yanıt: Cennete Girecek Olan İlk Kadın
feyza gül
Allah razı olsun bir onlara bakıyorum bı de kendime cevreme inş onlar gibi olmayı Rabbim nasip edr..
Soru: Cennete Girecek Olan İlk Kadın
gökkuşağı
güzel paylaşım Allah razı olsun
shehadet
bu hadis uydurmadır arkadaşlar
mum
kadının kocasından izin alması hadisi
< bu hadis uydurmadır arkadaşlar >
Bu hadisi Taberani el-Evsat’ında (7/302) -Hz. Enes’ten zayıf bir senetle- rivayet etmiştir. Sonra İmam Gazali de buna ihya’da(2/57) yer vermiştir.
Zeynu’l-Iraki bu hadisin zayıf olduğunu belirtmiştir. (bk. Irakî, tahricu ahadis’l-İhya/birliktedir, 2/57).
Hafız heysemi de bu hadisin senedinde zayıf bir ravinin olduğunu söyleyerek rivayetin zayıf olduğuna işaret etmiştir. (bk. Mecmau’z-Zevaid, 4/313)
Hadis değildir/uydurmadır ama mana açısından doğru olan payı var..
Kadın kocasından izinsiz evden çıkarsa hesaba çekilir.
yusu’f
Allah razı olsun teşekkür ederim mumsema dan
@hmet
< Şikayet nedeni: Bu hadis tamamen uydurmadır. >
Hadisin sayıf ve kaynaklarda olmadığı hatta uydurma olduğu yazılmış
OKUYAN KARDEŞLER İTİBAR ETMEYİNİZ
kadının kocasından izin alması, kocasından izin almadan, cennete ilk girecek kadın hadisi