Dinde araf nedir?
Kayıtsız Üye
Dinde araf ne demek? kısaca bilgi verir misiniz
Cevap: dinde araf nedir
Fetva Meclisi
Araf Yüksek yer, atın yelesi ve horozun ibiği anlamlarındaki "a-r-f" kökünden türeyen "a’râf" din dilinde, cennetle cehennem arasındaki perdenin (sûr/duvar) yüksek yerleri demektir. A’râf, aynı zamanda Kur’ân’ın yedinci sûresinin adıdır. İyilik, lütûf, bilme, tanıma, akıl ve dinin iyi ve güzel gördüğü şey anlamına gelen "örf" kelimesinin çoğulu da "a’râf"tır.
A’râf kelimesi, Kur’ân’da iki âyette geçmektedir (A’râf, 7/46, 48). Bu âyetlerde, A’râf’ın cennetle cehennem arasında bir yer olduğu, burada henüz cennete girmeyen ancak girmeyi uman kimselerin bulunacağı ve bu kimselerin cennet ve cehennem halkı ile konuşacakları bildirilmiştir. (bk. Ashâb-ı A’râf)
Cevap: Dinde araf nedir?
mum
A’RÂF HAKKINDA KISACA ANSİKLOPEDİK BİLGİ (DİYANET)
الأعراف
Cennetle cehennemi birbirinden ayıran bölgedeki surun yüksek kısmının adı.
A’râf sur, dağ ve tepenin en yüksek kısmı mânasındaki urfun çoğuludur. İrfan (bilmek) kökünden türediğini kabul edenler de vardır. Kur’ân-ı Kerîm’in yedinci sûresinin adı el-A’râf’tır. Bu sûrede el-a’râf ve ashâbü’l-a’râf (a’râfta bulunanlar) şeklinde geçen (bk. el-A’râf 7/46, 48) bu kelime ile kastedilen yer ve burada bulunacakların kimler olduğu konusunda müfessirler değişik yorumlarda bulunmuşlardır. Bazı tefsirlerde a’râfın sırat üzerinde yüksek bir yer veya cennetle cehennem arasında Uhud dağına benzer bir mevki olduğu belirtiliyorsa da tercih edilen görüşe göre a’râf cennetle cehennemi birbirinden ayıran bölgedeki surun yüksek kısmının adıdır. A’râf sûresinde hicab (7/46) diye zikredilen perdenin Hadîd sûresinde sûr (57/13) olarak adlandırılması da bu görüşü desteklemektedir.
Ashâbü’l-a’râftan kimlerin kastedildiği hususunda da müfessirler farklı görüş ileri sürmüşlerdir. Rivayet tefsirlerinde yer alan on iki ayrı görüşe göre bunları şu dört grup altında toplamak mümkündür:
1. İyi ve kötü amelleri eşit olan müminler. Bunlar başlangıçta cennete veya cehenneme konulmayıp ikisi arasında bir müddet bekleyecek, sonra Allah’ın lutfuyla cennete girecek olan müminlerdir. Tefsir ve kelâm âlimlerinin çoğu bu görüşü benimsemişlerdir.
2. Âhirette müminlerle kâfirleri yüzlerinden tanıyacak olan melekler.
3. Cennet ve cehennem ehlini birbirinden ayırarak haklarında şahadette bulunacak olan peygamberler, şehidler ve âlimler gibi yüksek şahsiyetler. Bu görüşü benimseyenler arasında Hasan-ı Basrî ve Fahreddin er-Râzî de bulunmaktadır.
4. Cennete veya cehenneme girmeyi gerektirecek durumda olmayan belli kişiler. Bunlar da herhangi bir peygamberin tebliğini duymadan ölenler (fetretehli), müşriklerin bulûğ çağından önce ölen çocukları veya gayri meşrû evlilikten doğan çocuklardan ibarettir.
araf ne demek, dinde araf, araf