Eşler arasında haklar?
almanyali67
Esler arasinda Haklar? Bir erkegin kendi hanimi kocasina deseki?ben öldükten sora beni bizim köyümüzün mezarina defnetsinler diye söylüyor ve kocasinin kendi köyündeki mezara defnedilmek istemiyorsa ve dedigimi yapmazsan hakkimi sana Helal etmiyorum derse,zor durumda kalmis kocasi helallik almasi açisindan haniminin sözünümü dinlemesi gerekiyor? Eger sözünü dinlemeyip istedigi bir yere defnedilirse,bu durumda haniminin helalligini alamadi kul hakkinami girilmis sayilir?
Cevap: Esler arasinda Haklar?
azra
ölüyü başka beldeye nakletmek caiz değil diye biliyorum.
caiz değilse vasiyeti yerine getirilimemelidir.
Cevap: Esler arasinda Haklar?
rana
ama misal almanyadan ölenleri türkiyede gömüyoruz cünkü ziyaret etmeme ve dönüs olabilir ihtimalinden..
ve burda gömeyi gönüller razı gelmiyor..
Cevap: Esler arasinda Haklar?
azra
İnsan Nerede Gömülmeli?
Ölen bir kimsenin, mutlaka doğup büyüdüğü yerde gömülmesi gerekir, diye bir kaide yoktur. Bil`akis ölmüş olduğu beldede gömülmesi müstehabtır. Âişe Validemizin kardeşi Abdurrahman Medine`ye 20 mil mesafede vefat etmişken alınıp Medine`ye getirilmiş, orada defnedilmişti. Âişe Validemiz buna lüzum olmadığını belirterek:
– Ey kardeşim, bilseydim seni buraya getirmez, vefat ettiğin yerde defnini sağlardım, demiştir. Peygamber Efendimiz de Uhud şehidlerini Uhud`da defnetmiş, onları Medine mezarlığına getirtmemiştir. Bununla beraber, cesedin kokma tehlikesi yoksa, cenazenin ölmüş olduğu yerden başka bir yere, gömülmeden önce taşınıp götürülmesinde ve başka bir memlekete gömülmesinde de bir beis yoktur. Fakat gömüldükten sonra çıkarılıp başka tarafa götürülmesi câiz olmaz, haramdır. Ancak gömülen yer bir şahsın mülkü olur da o şahıs gömülmesine razı olmazsa, o takdirde nakil câiz olur. Bu gibi nakillerde cenazeyi yıkama ve namazını kılma işi, defnin yapılacağı yerde olmalıdır. Böylelikle, ölüden akacak bir mayi ile abdesti bozulmadan defni sağlanmış olur.
almanyali67
Esselamun aleykum v..v..
Yatarken evli olan kimseler Bey’inden veya Hanım’ından arkasını ona karşı dönmesi günahmıdır?burada hakkına girmiş sayılırmı?(kul hakkı gibi),ve diyelimki izin alması gereken durumda Eşi uyuyorsa ne yapmak lazım uyku halinde olandan nasıl izin alacak?
yukarıdaki durumlarda…
1-kul hakkına giriyormu?
2-günaha giriyormu?
3-uyku halindeki eşinden’de izin alması gerekirmi?
4-bu konuda ikisi’de karı ve koca birbirlerinden izin almalımıdır?
bu bağlantıda soruların dördünün cevabı için şimdiden teşekkür ederim, Allah cc razı olsun.
arifselim
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi ve berakatuhu. Sırtını dönerek uyumak günah değildir. Ama cinsel haklarını ihmal etmek günahtır. Bunu birbirinden ayırt etmemiz gerekir. İzin alınması gereken acil bir durum olursa eşini uyandırmalıdır.
bir koca karısını anne ve babasına gitmekten engelleyebilir mi, eşine sırtını dönüp yatmak günahmı, kocaya sırt dönüp yatmak günahmı