Gadab (öfke) hiddet ve yapılması gerekenler ile ilgili hadisler

Gadab (öfke) hiddet ve yapılması gerekenler ile ilgili hadisler

İnşirah
4281 – İbnu Mes´ud radıyAllahu anh anlatıyor. "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm (bir gün):
"Siz aranızda kimi pehlivan addedersiniz?" diye sordu. Ashab radıyAllahu anhüm:
"Erkeklerin yenmeye muvaffak olamadığı kimseyi!" dediler. Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm:
"Hayır, dedi, gerçek pehlivan öfkelendiği zaman nefsine hakim olabilen kimsedir."
Müslim, Birr 106, (2608); Ebu Davud, Edeb 3, (4779).

4282 – Hz. Ebu Hüreyre radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Kuvvetli kimse, (güneşte hasmını yenen) pehlivan değildir. Hakiki kuvvetli, öfkelendiği zaman nefsini yenen kimsedir."
Buhari, Edeb 76, Müslim, Birr 107, (2760); Muvatta, Hüsnü´l-Halk 12, (2, 906).

4283 – Ebu Vail radıyAllahu anh anlatıyor: "Urve İbnu Muhammed es-Sa´di´nin yanına girdik. Bir zat kendisine konuştu ve Urve´yi kızdırdı. Urve kalkıp abdest aldı ve:
"Babam, dedem Atiyye radıyAllahu anh´tan anlattı ki, o, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm´ın şöyle söylediğini nakletmiştir:
"Öfke şeytandandır, şeytan da ateşten yaratılmıştır, ateş ise su ile söndürülmektedir; öyleyse biriniz öfkelenince hemen kalkıp abdest alsın."
Ebu Davud, Edeb 4, (4784).

4284 – Ebu Zerr el-Gıfari radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm bize buyurmuştu ki:
"Biriniz ayakta iken öfkelenirse hemen otursun. Öfkesi geçerse ne ala geçmezse yatsın."
Ebu Davud, Edeb 4, (4782).

4285 – Hz. Mu´az İbnu Cebel radıyAllahu anh anlatıyor. "İki kişi Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm´ın huzurunda küfürleştiler. (Öyle ki) birinin yüzünde (diğerine karşı) öfkesi gözüküyordu. Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm:
"Ben bir kelime biliyorum, eğer onu söyleyecek olsa, kendinde zuhur eden öfke giderdi: Eûzu billahi mineşşeytanirracim" buyurdular."
Tirmizi, Da´avat 53, (3448); Ebu Davud, Edebb 4, (4780).

4286– Hz. Ebu Hüreyre radıyAllahu anh anlatıyor: "Bir adam: "Ey Allah´ın Resûlü! Bana kısa bir nasihatta bulun, uzun yapma! Tâ ki nasihatini unutmayayım" demişti (ve birkaç kere tekrar etmişti). Aleyhissalatu vesselam (bir kelimeyle):
"Öfkelenme!" cevabını verdi!"
Buhari, Edeb 76; Tirmizi, Birr 73 (2021); Muvatta, Hüsnü´l-Hulk 11, (2, 906).

4287 – Sehl İbnu Mu´az İbni Enes el-Cüheni, babası radıyAllahu anh´tan naklediyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Öfkesinin gereğini yerine getirebilecek güçte olduğu halde öfkesini tutan kimseyi, Allah Teâla Hazretleri, Kıyamet günü, mahlukatın başları üstüne davet eder; tâ ki, (onlardan önce) dilediği huriyi kendine seçsin."
Tirmizi, Birr 74, (2022); Ebu Davud, Edeb 3, (4777).

4288 – İbnu Abbas radıyAllahu anhüma anlatıyor: "Uyeyne İbnu Hısn (Medine´ye) gelince, kardeşinin oğlu Hürr İbnu Kays´ın yanına indi. Hürr İbnu Kays ise Hz. Ömer´in yakınlarındandı. Onun meclisinde yaşlı veya genç bir kısım kurrâ ve fakihler müşavere heyeti olarak bulunurdu. Uyeyne İbnu Hısn:
"Ey kardeşimin oğlu! Emirü´l-mü´minin´in yanına girmem için izin taleb et!" dedi. O da izin istedi. Ancak yanına girince:
"Yeter artık! Ey İbnu´l-Hattab sen bize bol vermediğin gibi, aramızda adaletle de hükmetmiyorsun!" dedi. Hz. Ömer radıyAllahu anh pek öfkelendi. Neredeyse dövmek için üzerine yürüyecekti ki, Hürr radıyAllahu anh atılıp:
"Ey emire´l-mü´minin! Allah Teâla Hazretleri, Resûlüne: "Affı eses tut, ma´rufu emret ve cahillerden de yüz çevir!" (A´raf 199) emretmiştir. Bu adam da cahillerden biridir" dedi. VAllahi, Hürr ayeti okuyunca, Hz. Ömer olduğu yerde kalıp hiçbir şey yapmadı. Hz. Ömer Kitabullah´ın yanında hemen durur, onu koyup geçmezdi (radıyAllahu anh)."
Buhari, İ´tisam 2, Tefsir, A´raf


Cevap: Gadab (öfke)

Hoca
öfke anında hadislerde geçen tavsiyelere uymak gerekir . öfkesini yenen bence nefsini terbiye etmiş sayılır. çünkü çok zordur öfkeyi yenmek.

La Tağdap!:)


Cevap: Gadab (öfke) hiddet ve yapılması gerekenler ile ilgili hadisler

Hoca
Öfke ilacı ile ilgili hadis
Öfke dindiren hadisler

1801. [3:266, Hadîs No: 3355] Ebu Ümame (r.a.) rivayet ediyor: Her türlü Öfke ve ağız kavgasının ilacı, iki rekât namazdır.

1834. [3:288, Hadîs No: 3417]
îbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor:
Üç huy vardır ki, onlar kimde bulunursa Allah onu himayesinde barındırır, rahmetini üzerine yayar ve onu Cennetine koyar. Bu huyu taşıyan kimseler: Birşey verildiğinde şükreden, güçlü iken affeden, öfkelendiğinde öfkesine hâkim olanlardır.
hiddet ile ilgili hadis
2016. [3:417, Hadîs No: 3831]
Enes’den (r.a.) rivayetle:
Öfkelendiğinde öfkesine hâkim olan halîm kişi, dünyada da efendidir, âhirette de efendidir.

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();