Kuranı kerimin önemi ile ilgili hadisler
Kayıtsız Üye
kuranı kerimin önemi ile ilgili hadisler
Cevap: Kuranı kerimin önemi ile ilgili hadisler
Yolcu
kuranı kerimin önemi ile ilgili bazı hadisler
Bu Kur’an’dan ayrılmayın! Çünkü o, Allahın sofrasıdır. Kim Allahın sofrasından yararlanmak isterse, gayret etsin. Zira ilim, öğrenmekle olur. (Hadis-i Şerif / İbn-i Mesud)
Ebu Hureyre anlatıyor: Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: Aziz ve celil olan Allah buyurmuştur ki: Kulum, beni andığı ve dudakları benim için kımıldandığı an ben kulumla beraberim. (K.Sitte, 7089)
İmam Malik’e ulaştığına göre, Hz. Peygamber (s.a.v) şunu söylemiştir: Size iki şey bırakıyorum. Bunlara uyduğunuz müddetçe asla sapıtmayacaksınız: Allah’ın Kitab’ı ve Resûlünün sünneti / Muvatta, Kader 3, (2, 899)
Bir evde Kur’an okunduğunda melekler hazır olur. Şeytanlar çekilir. Ev halkına genişlik hasıl olur ve hayır çok, şer az olur. Bir evde ise Kur’an okunmadığında, orada şeytanlar hazır olur, melekler bulunmaz, ev halkına darlık gelir, hayr azalır ve şer çoğalır. / Ramuz’ül-Ehadis, 196-2
Kur’an-ı okuyun. Onu güzel okuyun. Tahkim edin, ona sahip olun, hüzünle okuyun. Muhammed’in (s.a.v) nefsi kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, insanların kalplerinden onun gidişi, bağlı devenin ipinden kurtulmasından daha kolay olur. / Ramuz’ül-Ehadis, 253-11
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu;
Sizin en hayırlınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğretendir.
– Ravi: Osmân B. Affân (r.a.) / Buhari, Hadis no: 1775
Bu Kur’an, hoşlanmayan için gayet zordur. Ona ısınana ise gayet kolay gelir. Hadisime (söz ve davranışlarıma) gelince, hoşlanmayan için gayet zor, tâbi olan içinse gayet kolaydır. Bir kimse benim hadisimi dinler, hemen hıfz eder ve tatbik ederse mahşerde Kur’an ile haşrolur. Hadis’ime ehemmiyet vermeyen ise Kur’an’ı hor görmüş olur. Kim de Kur’an’ı hor görürse dünya ve ahirette hüsrana uğrar.
– Rivayet: Hz. Ebû Mûsa (r.a.) / Ramuz’ül Ehadis 133o-7
Şarkı, oyun ve eğlence kalpte nifakı büyütür. Nasıl ki su otu büyütüyorsa. Nefsim Yed-i kudretinde olan Allah’a kasem ederim ki, Kur’an ve zikir de kalpte imanı büyütür,
tıpkı suyun otu büyütmesi gibi !..
– Ravi: Hz. Enes (r.a.) / Ramuz’ül-Ehadis 225-13
Kur’an-ı öğrenin, okuyun ve kolayınıza gelen yerleri okuyun. Muhammed’in (s.a.v) nefsi yed-i kudretinde olan Allah’a yemin ederim ki, onun unutulup gitmesi, bağlı devenin ipinden kurtulmasından daha çabuk olur. Öğrenin, bilin ki, kim bir gecede (veya bir gün içerisinde) 50 ayet okursa, o, gafiller listesine yazılmaz. Kim gecede 100 ayet okursa, abidler arasına yazılır. Kim gecede 200 ayet okursa, ondan Kur’an davacı olmaz. Gecede 500 ila 1000 ayet okuyanlar ise, kendilerine cennette büyük makamlar ihsan edilmiş olarak sabahlar.
– Ravi: Hz. Enes (r.a.) / Ramuz’ül-Ehadis 253-13
Kur’an-ı Kerim şefaatçidir ve şefaati makbuldur. Riayet etmeyenlere ise hasım olarak isbatı vücud edecektir. Kim ki, Kur’an’ı öne alırsa, Kur’an onu Cennete götürür. Kim de arkasına bırakırsa onu da Cehenneme sürer.
– Ravi: İbn-i Mes’ud (r.a) / Ramuz’ül-Ehadis 227-9
Kur’an okuyan mü’minin misali, ağaç kavunu gibidir. Kokusu da iyi tadı da iyidir. Kur’an okumayan mü’minin misali ise hurmaya benzer. Lezzeti vardır fakat kokusu yoktur. Kur’an okuyan münafıkın misali ise reyhana benzer. Kokusu iyidir fakat tadı acıdır. Kur’an okumayan münafığın misali ise Ebu Cehil karpuzu misalidir. Kokusu yoktur, tadı da acıdır.
– Ravi: Ebu Musa (r.a.) / Ramuz’ül-Ehadis 227-9
Kim gençliğinde Kur’an öğrenirse Kur’an onun etine ve kanına karışır. Kim de yaşlılığında tekrar ede ede zorluk çekerek onu öğrenirse o kimseye iki defa ecir vardır (hem zorluk çektiğinden dolayı hem de okuduğundan dolayı)
– Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.) / Ramuz’ül-Ehadis 413-9
Bakara suresinde bir ayet vardır ki, Kur’an ayetlerinin seyyididir. Bir yerde okundu mu şeytan orada tutunamayıp mutlaka çıkar. Bu ayetül kürsi dir.
– Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.) / Ramuz’ül-Ehadis 300-9
Kuran’da bir sure vardır ki otuz ayettir. Sahibine (devamlı okuyana)
affedilinceye kadar şefaat edecektir. O sure Tebarekellezî biyedihil mülk dür.
– Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.) / Ramuz’ül-Ehadis 300-10
Hamil-i Kur’an (Kur’an ehli birisi) öldüğünde, Allah Teala yeryüzüne, onun etini yememesini vahyeder. Arz ise şöyle der: Ya İlahi, senin kelamın onun içinde iken ben onun etini nasıl yerim?
– Ravi: Hz. Câbir (r.a.) / Ramuz’ül-Ehadis 63-8
Kur’an’a sahip olana, Cennete girdiğinde, Oku ve yüksel denir. O da bildiği son Kur’an ayetini okuyuncaya kadar okur ve her ayetle bir derece yükselir.
– Ravi: Hz. Ebû Said (r.a.) / Ramuz’ül-Ehadis 513-1
-Sana Allah’tan korkmanı tavsiye ederim. Zira o korku, bütün işlerinin zinetidir. -Sana Kur’an okumanı, Allah’ı zikretmeni tavsiye ederim. Zira o, senin semada anılmana sebeptir, yeryüzünde ise senin için nurdur.
-Sükutunun uzun olmasını tavsiye ederim. Ancak hayır söz müstesna, zira bu sükut, şeytanı senden uzaklaştırır. Ve din işinde sana yardımcı olur.
-Çok gülmekten de sakın. Çünkü o, kalbi öldürür ve yüzün nurunu giderir.
-Cihada mülazemet et, Çünkü o, ümmetimin Ruhbanlığıdır.
-Miskinleri, garipleri sev ve onlarla düşüp kalk. Kendinden aşağıdakine bak, yukarıdakine bakma. Zira, sana Allah’ın verdiği nimetleri küçümsememen için bu hal daha uygundur.
-Seninle alakayı kesseler de akrabanı ziyaret et.
-Acı olsa da Hakkı söyle, Allah yolunda kınayanların kınamasından korkma.
-Kendi nefsin hakkında bildiğin şeyler, insanlardan seni alıkoysun. Yaptığın şeylerde onlara üstünlük taslama.
-Şu üç hasletin bulunması, kişiye ayıp olarak yeter. Kendi kusurlarını bilmeden, başkasının kusurlarını görmesi, ayni hal kendisinde de olduğu halde, başkalarında utanılacak hal görmesi ve arkadaşına eziyet etmesi.
-Ey Ebu Zer! Tedbir gibi akıl, (günahtan) sakınmak gibi takva, güzel ahlak gibi şeref yoktur.
– Ravi: Hz. Ebû Zerr (r.a.) / Ramuz’ül-Ehadis 157-4
kuranla ilgili hadisler, kuranı kerim ile ilgili hadisler, kuranın onemi ile ilgili ayet hadisler