Din kelimesinin sözlük anlamı nedir?

Din kelimesinin sözlük anlamı nedir?

tuğçe
Din kelimesinin açıklaması anlamı nedir Din sözcüğünün manasını kısaca açıklar mısınız ?


Cevap: Din kelimesinin sözlük anlamı nedir?

Hoca
Din kelimesinin sözlük anlamı nedir?

"Din" kavramı; "d-y-n" kökünden türeyen bir isimdir. Arap dilinde çok geniş bir anlamı vardır. Aynı zamanda bu kelime zıt anlamlı kelimelerdendir. Sözlükte "cezâ/mükafat, âdet/durum, itaat/isyân, hesap, zül, inkıyad, hüküm/kaza, galebe, kahr, isti’lâ, mülk, ferman, tevhît, ibâdet, millet, şeriat, vera’, takva, hizmet, ihsan, ikrah" gibi anlamlara gelir. Hamdi Yazır, "din" kelimesini tanımlarken "siyâset" anlamını da zikretmiştir.

Terim olarak "DİN"; akıl sahiplerini kendi arzuları ile bizzat hayırlara sevk eden ilâhî bir nizam, Allah tarafından konulmuş ve insanları O’na ulaştıran bir yoldur.
Îmân ve amel konusu olarak akıl ve ihtiyara (iradeye), teklif olunacak hak ve hayır kanunlarının bütününe denir.


Cevap: Din kelimesinin sözlük anlamı nedir?

Kayıtsız Üye
Din kelimesinin anlamı hakkında biraz daha az yazsaydınız 😐


Cevap: Din kelimesinin sözlük anlamı nedir?

Hoca
Din kelimesi hakkında ansiklopedik geniş bilgi

DİN KAVRAMI VE ANLAMI

Istılah Olarak Dinin Anlamı: "Yüce Allah’ın, kullarının kendisi vasıtası ile hakka ulaşmaları için peygamberleri aracılığı ile akıl sahibi insanlara tebliğ ettiği, onları dünya ve âhiret mutluluğuna kavuşturan sistem, Allah’ın koyduğu hükümler." anlamındadır. Bu anlamıyla din hem inanç konularını hem de amelî konuları kapsamaktadır. Her peygamberin getirdiği "millet" hakkında da kullanılabilir. Allah’tan geldiği için (Allah’ın dini şeklinde) Allah’a; Peygamber tarafından tebliğ edildiği için (Peygamber’in dini şeklinde) peygambere; ona uyup bağlandıkları için de (meselâ "Müslümanların dini" şeklinde) ümmete izafe edilebilir (Râgıp el-Isfâhânî, el-Müfredat fî Garîbi’l-Kur’an, Kahire 1381/1961 s. I 74; Tehânevî, Keşşâfu Istılâhâti’l-Fünûn, Kalkutta 1862’den İstanbul 1404/1984 tıpkı basım, I, 503)

İbn Teymiyye de terim olarak "din"i şöyle açıklamaktadır: "İslâm, İman, İhsân diye ifade edilen her üç kademe, "din"in kapsamı içerisindedir. Çünkü sahih hadiste de belirtildiği gibi Hz. Cebrail gelip bu konularda soru sorarak cevaplarını aldıktan sonra Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: "O, Cebrail’di. Size dininizi öğretmek üzere gelmiştir. Böylece o, bunların hepsinin "din"inizin kapsamına girdiğini açıklamış oluyor. " Din ile Allah’a itaat ve ibadet ettiği için "Allah’ın dini" denilir. Kula izafe edilmesinin sebebi ise itaat edenin o olmasıdır." (Mecmû’u Fetâvâ İbn Teymiyye, XV, 158)

Bu açıklamalardan da anlaşılacağı gibi; "din", ıstılah olarak tanıtılmak istenince; genelde "hak din" ve "son din" olan İslâm tanıtılmak istenmiştir. Bunun en önemli sebebi olarak Allah katında geçerli tek din’in İslâm olması (Ali İmrân, 3/19, 85) gösterilebilir.


Kayıtsız Üye
Çok teşekkür derim işime yaradı


Hızlı
Çok uzun yapmışsınız


ece korkmaz
Din, insanları dünyada ve ahrette mutluluğa kavuşturan ilahi bir nizamdır.


Şema
din kelimesinin sözlük anlamı nedir

10 madde halinde kısaca din kavramı

1. Allah tarafından konulan ve vazifelendirdiği peygamberler vasıtasıyla akıl sahibi insanlara tebliğ edilen, onlara dünya ve ahiretde saadet yollarını gösteren sistem,İslam, Müslümanlık.
2. Allah’a iman ve ibadet konusunda tutulan yol.
3. İnanç sistemi.
4. Bir dini inancın kaideler bütünü: Hıristiyan dini, Zerdüşt dini.
5. Dini his, inanç, iman.
6. Yol, şeriat.
7.Kıyamette, herkese dünyada yaptıklarının karşılığının verilmesi.
8. Mesuliyet, sorumluluk.
9. İbadet, tapınma.
10. Tefrika makamında ortaya çıkan inanç, aşk, sevgi.


Kayıtsız Üye
Çok sağolun arkadaşlar çok güzel bilgi paylaşımı olmuş :))


din terim
din kavramının anlamı

Din, ilahi kurallar bütünü demektir


@hmet
Din kelimesi, arapçada deyn ile ayni kökten geliyor.
Din ve Borç kökenleri aynı.

Din Allahın kurallar bütünüdür.


@hmet
din kelimesinin anlamı
Allah’ın insanları dünya ve ahirette rahat, huzur ve saadete (mutluluğa) kavuşturmak için peygamberleri vâsıtasıyla bildirdiği yol, emirler ve yasaklar.


Kayıtsız Üye
keşke katılıyom bu ne böyle hangisini yazcağımı şaşırdım


mumsema
din kelimesinin anlamı
< hangisini yazcağımı şaşırdım >
Aşağıdaki tanım en güzel ve en kısa din tanımıdır.
"din"; akıl sahiplerini kendi arzuları ile bizzat hayırlara sevk eden ilâhî bir nizam, Allah tarafından konulmuş ve insanları O’na ulaştıran bir yoldur.


Tüğberk
Abi dersten 3 yıldız aldım saol bunun için


Kayıtsız Üye
Tşk güzel bilgileriniz için


Kayıtsız Üye
Din kelimesi en basit anlamı kanun yada kural demektir.(TEVBE suresi 36. ayette Allah haram aylar kanunu bize bildirirken din kelimesini kullanmıştır.) En geniş anlamı ile hayatın her safhasını ilgilendiren kural ve kanunların tamamıdır(buna bir örnek veremem 🙂 Kuran ve Sünnetin tamamı dersek olur inşaAllah). Allah kendi bildirdiği Kanunların dışındaki kanunlardan bahsederkende din kelimesi kullanmıştır(MU’MİN suresi 26. ayet firavun ve halkının tabi olduğu kanunların din olduğundan bahsedilmektedir) yani indirilmiş din varken uydurulmuş dinlere tabi olmamalıyız(laik demokrasi , komünizm vs.)


Kayıtsız Üye
Slm Dİn kelimesi konusunda değişik anlamlar söylemişsiniz. Ama din kelimesini şu şekilde birde kavramsal anlamı yok mu? Din insanların iradelerini dünya hayatını düzenleyen kurallar manzumesi diyebilirmiyiz. Bu anlamda din’i düşündüğümüzde dünya üzerindeki ilahi olmayan beşeri sistemlerde bir din değilmi demokrasi sosyalizim gibi


Muharrem kale
Din ; tanrı tarafından insanlığa önerilen yaşam tarzıdır.


Kayıtsız Üye
Din keimesinin.Arapça lügat manası.sadece bunu açıklayacak bir mütercim yok mu.bir sürü İslam dini açıklaması yapiliyor.islam dinini herkes biliyor.ne demek.


Kayıtsız Üye
eğer bu şekildeyse lekum dinukum veliyedin ne anlama geliyor zira Allah kafirlerin yaşam tarzınada din demiştir demekki din Allahın razı oldugu ve olmadıgı şeklinde bir durumdada tezahur edebiliyor.tam kelime anlamı olmasada anladıgım kadarıyla din yaşam tarzı ve o yaşam tarzında takip edilen değerlerden oluşan bir bütünden ibaret .Nefsini ilah edineni gördünmü ? Allah ile beraber bir ilah ha !? gibi. Yaşantılarını islam dinine uydurmayanların yaşantılarının ahirette geçerli olmadıgını anlatmak içinde muhakkaki Allahın indinde din islamdır diye buyrulmuştur.Burdanda anlaşılıyorki birçok din (yaşam tarzı ve inanış biçimi )olmakla beraber Allah katında geçerli dinin ancak islam oldugu vurgulanmıştır.


Kayıtsız Üye
Din= yaşam tarzi.


Kayıtsız Üye
din; tüm etimolojisi ele alındığında,sadeleştirilip,uygulaması da en önemli unsur olduğundan; tek kelimeyle yaşantı demektir, yaşantı bireyi bağlarken, sosyolojik açıdan, yani toplumsal bazda yaşantı; kültür kelimesiyle açıklanır.
Din, yevmiddin, Kuran’ı Kerim’de birçok ayette geçer,maliki yevmiddin, din gününün Sahibi, c.c. Allah din günü diye bahsedilen hesap gününün sahibidir. C.C. tüm günler ve anlar Allah’ındır, bu gün de, dün de, yarın da öyle ise tüm yaşanan günlerin, hesap günü de dahil sahibi Allah’tır. Din; net olarak yaşantı demektir. Ben size dosdoğru bir yaşantı üzere kitap gönderdim. Ayetinde konu net anlaşılır, yüce kitapta sürekli geçen din kelimesi yerine yaşantı kelimesini koyarak düşünür ve davranırsak, kötülük yapmak, kötü düşünmek, ayrımcılık yapmak, adaletten, doğruluktan sapmak gibi bir durum oluşamaz. Hayat, yaşantıdan ibarettir, din yaşayanlar içindir, ahirette ise yaşarken yaptıklarımız bize eşlik edecektir ve ahiret yaşantımızı oluşturacaktır, din kuru kuruya ritüeller ve tekrarlanan kelimelerden ibaret sayılıp işin içinden çıkılamaz, din yaşantıdır, Allah’ın gösterdiği yolda, doğru yaşayanlar, eğri değil dosdoğru yaşayanlar, zulüm etmeyenler, ne kendine ne başkasına maddi manevi zulüm etmek günahtır. Yaşantı çok ince çizgilerle denge sağlar ve iyi bir insan, kul olmayı başarmak kolay değildir, ancak azim ve inançla devam etmek çok önemlidir. Bu yüzden yaşamak kutsal ve önemlidir, nasıl yaşadığımız, nefes aldığımız her an dindir, bizi biz yapan temel öğeler yaşantıyla mümkündür. Yaşantı bitmişse yani din de dünya da bitmiş, ahirete intikal etmiştir.


Kayıtsız Üye
Kur-an da geçen din kelimesinin sözlük anlamı kısaca borçtur. Ayetlerde geçen yerlere direkt borç kelimesini koyup okursanız ne anlama geldiğini daha iyi kavrarsınız. İnsanoğlunun bu dünyada tek bir borcu vardır oda Allah’a kulluk etmektir. Yani onun köşesi olup hizmet etmektir. Yoksa başkalarının kölesi olursunuz. Kederimizi belirlen olduğu gibi seçimlerimizi ona göre yapalım. Saygılar sunarım.


misafir1
din; Allah için sevmek, Allah için buğzetmekdir


din kelimesinin anlamı, din kelimesinin sözlük anlamı, din kelime anlamı

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();