Rıfk ile ilgili hadisler

Rıfk ile ilgili hadisler

Kayıtsız Üye
Rıfk ile ilgili hadisler


Cevap: Rıfk ile ilgili hadisler

Galus
RIFK HAKKINDAKİ HADİSLER

Hz. Aişe (radıyAllahu anha) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalatü vesselam) buyurdular ki: Rıfk bir şeye girdimi onu mutlaka tezyin eder, bir şeyden de çıkarıldı mı onu mutlaka kusurlu kılar.

Müslim, Birr 78, (2594); Ebu Davud, Cihad 1, (2578), Edeb 11 (4808).

Hz. Aişe (radıyAllahu anha) bir başka rivayette şunu söyler: Kendisinde dikbaşlılık olan bir deveye bindim. (Hırçınlık etmeye başlayınca ileri-geri sürmeye başladım. Bunun üzerine Resûlullah (aleyhissalatü vesselam): Rıfkla, tatlılıkla davran! diye müdahale etti…

Müslim, Birr 79, (2594).

Cerir (radıyAllahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalatü vesselam) buyurdular ki: Bir kimse yumuşak davranmaktan mahrum ise hayrın tamamından mahrumdur.

Müslim, Birr 75, (2592).

Ebu Müsa (radıyAllahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalatü vesselam) herhangi bir işi için bir adam gönderse şu tembihte bulunurdu: Sevindirin, nefret ettirmeyin, kolaylaştırın, zorlaştırmayın.

Ebu Davud, Edep 20, (4835); Müslim, Cihad 6, (1737).


Cevap: Rıfk ile ilgili hadisler

Hoca
Rıfk-yumuşaklık ile ilgili hadisler

25. [1:73, Hadîs No: 43]
İbni Ömer (r.a.) Resûlullahın (a,s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:
Kaba davranana yumuşaklıkla muamele ederek, vermeyene vererek şerefi Allah katında arayınız.

850.[2:106, Hadîs No: 1464]
Âişe’den (r.a.) rivayetle:
Allah’ım, ümmetimin her hangi bir işini üzerine alıp da onlara güçlük çıkaranın sen de işini güçleştir. Ümmetimin bir işini üzerine alıp da onlara merhamet ve yumuşaklık gösterene Sen de merhamet et ve yumuşaklık göster

Yumuşaklık ile muamele hakkında hadisler

1375. [2:529, Hadîs No: 2471]
Cündüb bin Abdullah rivayet ediyor:
Olgun müminin özelliklerinin bir kısmı şunlardır:
Dinde tavizsizlik, yumuşaklıkta tedbirlilik, îmanda kesinliğe ulaşmak, ilimde aç gözlü olmak, yürekte şefkat, âlim olmakla birlikte yumuşak huylu olmak, fakirlikte sabır, tamahkârlıktan sakınmak, helâl kazanç, istikâmet üzere iyilik, doğru yolda gayret, nefsânî isteklerini dizginlemek, bitkin düşene merhamet.
Allah’ın mü’min kulu, kızdığına zulmetmez. Sevdiği kişi için günaha girmez. Kendisine emânet edilen şeyi zayi etmez. Hased etmez. Başkasının şerefini lekelemez. Sövüp saymaz. Şahidi bulunmasa da üzerindeki hakkı itiraf eder. Başkasına kötü lakap takmaz.
Namazda huşu sahibidir. Zekâtını acilen verir. Sarsıcı olaylarda metanetini kaybetmez. Bollukta çok şükreder. Sahip olduklarına kanaat eder. Kendisine âit olmayan şeyi "Benimdir" diye iddia etmez. Başkalarının kusurlarını biriktirip intikam alma yoluna gitmez. Yapmak istediği bir işe cimrilik mâni olmaz. Öğrenmek için insanlarla haşir neşir olur. Meseleleri kavramak için insanlarla konuşur. Zulüm ve haksızlık da görse Rahman olan Allah bizzat intikamım alıncaya kadar sabreder

1562. [3:113, Hadîs No: 2881] İbni Abbas’dan (r.a.) rivayetle Resûlullah Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Allah’ın onlar sayesinde sana fayda vereceği birkaç hasleti öğreteyim mi? İlme sarıl! Çürîkü o mü’minin dostudur. Hilm yardımcısı, akıl rehberi, amel gözeticisi, şefkat babası, yumuşaklık kardeşi, sabır ise maddî ve manevî duyguların kumandanıdır


rıfk ile ilgili hadisler, rıfk ile ilgili ayetler, rifk ile ilgili hads

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();