Eş ile ilgili hadisler
Hanzala
eş ile ilgili hadisler
HADİSLER IŞIĞINDA EŞ SEÇİMİ VE EVLİLİK
Bu konumuzda, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in evlilik ve hikmetleri hakkında hadis-i şerifleri ve tavsiyelerini işleyeceğiz inşaAllah.
Peygamber efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu,
Allah’a şükreden kalbiniz, zikreden diliniz ve size ahret işlerinde yardımcı olacak imanlı saliha bir zevceniz (eşiniz) olsun…
(İbni Mace- Nikah 5)
Evlenirken çocuklarınıza iyi anneler seçin, denginizle evlenin, denginizden kız alın.
( İbni Mace-Nikah 46)
Zeyd b. Harise ile Zeyneb binti Cahş’ı, Mikdad b. Evsed ile Duba binti Zubeyr b. Abdulmuttalib’i evlendirdim ki, insanlar en üstün şerefin islamda olduğunu bilsinler.
(Darukunti Mehir 202)
Hikmetleri:
Ey gençler, içinizden evlenmeye gücü yetenler evlensinler. Zira evlilik, gözü haramdan namusu paymal olmaktan kurtarır (korur)..
(Taberani 1/188)
Üstte geçen hadis-i şerife atfen İbni Abbas (r.a.) şöyle buyurmaktadır;
Evlenmediği sürece abid’in abid’liği kemale ermez…
İbni Mes’ud (r.a.) ise şöyle buyurmaktadır;
Yalnızca on gün ömrüm olsa (harama düşmemek, harama bakmamak için) yinede evlenirdim…
Zatın birisi Evliyaullah’tan İbrahim Ethem’e gelir ve ne mutlu sana ki, bekar olduğun için bol bol ibadet yapıyorsun. Der. İbrahim Ethem şu cevabı verir, senin çoluk çocuğun için duyduğun iman kaygısı, benim bütün ibadetlerimden üstündür…
Hz Ömer (ra.) Nur suresi 32. ayetini tefsirinde şöyle buyurmaktadır;
Evlenmeden zengin olmayı düşünenin aklına şaşarım. Zira Allah (c.c.) ‘… eğer yoksul iseler Allah onları lütfuyla zengin eder,’ buyrmaktadır der.
Ve yine Sahabe-i Güzin efendilerimizden İbni Mes’ud (r.a.);
Zenginliği evlilikte arayın buyurmaktadır. (Dikkat edilmesi gereken bir husus buradaki zenginlikten kasıt yalnızca maddi değil hem maddi hem manevi zenginliktir.)
İmam Gazali İhya’sında bu noktaya kadar işlediğimiz hadis-i şerifler babında, evliliği beş ana maddede incelemektedir.
1) Evlilikten maksad nesli korumak ve devamını sağlamaktır.
2) İnsan evlenmekle şeytanın hile ve desiselerinden korunur.
3) A’raf suresi 189. ayeti tefsirinde İmam Gazali; Her çalışanın bir hırsı var. Her hırsın da bir duraklaması vardır. Herkim bu duraklamayı sünnetime uygun yaparsa doğru yolu bulmuş olur. hadisi şerifine dikkat çekmektedir. (Bu hadisin ravisi Ahmed b. Hanbel- Müsned)
4) İmanlı ve takva ehli bir kadın dünyadan sayılmaz. O, seni ahrete hazırlar diyerek Allah’a şükreden kalbiniz, zikreden diliniz ve size ahret işlerinde yardımcı olacak Saliha bir zevceniz olsun. Hadisi şerifine dikkat çeker.
5) Aile (eş) ve çocuk, güdülmesi gereken bir sürüdür. Bu görevden ancak, buna riayet etmeyen sorumsuzlar güruhu kaçınırlar, der ve Sorumlu bir kişinin adaleti, yetmiş yıl ibadet etmekten daha hayırlıdır diyerek bu hadisi şerife dikkatimiz çekmektedir.
(ihya 2/32- Taberani- Beyhaki)
EŞ SEÇİMİ:
1: Evlenilecek erkekte bulunması gereken özellikler:
Hz. Allah (c.c.) Bakara suresi 221. ayette;
…Allah’a ortak koşan erkekler de inanıncaya kadar, onlarla kadınlarınızı evlendirmeyin. Allah’a ortak koşan hür bir erkek hoşunuza gitse dahi, inanan bir köle ortak koşan hür bir erkekten daha hayırlıdır… diye tarif etmekte ve vasıfları saymaktadır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu mevzu hakkında;
Ahlakını ve dinini (islama bağlılığını) beğendiğiniz biri size talib olarak geldiği zaman, onu (onları) evlendiriniz. Eğer bunu yapmazsanız, yeryüzünde büyük bir fitne ve bozgunculuk çıkar. buyurmaktadır.. Buradan anladığım kadarıyla bir çığır açılmış olunur ve bu çığırı işleyenler de açan gibidir.
Bir hadisi şerifte Efendimiz (s.a.v.), evliliğine engel olunan, evliliği güçleştirilen ve bu nedenle evlenemeyen gençler, şehvetleri imanlarını kuşatır da eğerki herhangi bir mekanda herhangi bir şekilde zinaya karışırlarsa, bu girdikleri haramdan, bu işi güçleştirenler de aynen bu günahı işlemiş olacağını anlatmaktadır.
(Ebu Davud- Buhari- Sünen-i Tirmizi)
2) Evlenilecek kadında olması gereken özellikler:
Hz. Allah (c.c.) yine Bakara suresi 221. ayette;
Allah’a ortak koşan kadınlarla, onlar inanıncaya kadar evlenmeyin. Allah’a ortak koşan kadın hoşunuza gitse dahi, inanan bir cariye, ortak koşan hür bir kadından kesinlikle daha hayırlıdır… buyurmaktadır.
a) İyi ve imanlı kadın;
Bir mü’min Allah’tan (c.c.) bir eş murad ederken;
…Ve onlar: "Rabbimiz, bize gözümüzü aydınlatacak, gönlümüzü açacak eşler, eşlerimizden ve soyumuzdan, göz aydınlığı olacak (çocuklar) armağan et ve bizi takva sahiplerine önder kıl," diyenlerdir.
(Furkan suresi 74)
b) Saliha kadın;
Salihalık öyle bir sıfattır ki, bir kadın için ondan üstün bir sıfat yoktur.
Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v.);
Dünya bir met’a’dan (matah’tan) ibarettir. Dünya met’a’sının en hayırlısı, Saliha bir zevcedir, buyurmaktadır.
(Müslim Rada 17)
Peygamber efendimiz (s.a.v.), Saliha bir kadının özellik ve vasıflarından bir kaçını şöyle sıralamktadır;
Mü’min bir erkek, Allah (c.c.) korkusundan sonra, Saliha bir kadından gördüğü hayır kadar başka hiçbirşeyden görmemiştir. Onun yüzüne baktığı zaman huzur bulur. Onun adına hakkında yemin etse, yeminini boşa çıkarmaz. Uzak bir yere gidecek olsa, hem kendini hem efendisini hem de efendisinin malını korur., buyurmaktadır.
(İbni Mace- Nikah 5)
c) Dindar kadın;
Pegamber Efendimiz (s.a.v.) buyurur ki;
Kadınlar şu dört özelliklerinden dolayı nikah edilir. Malı, soyu, güzelliği ve dindarlığı. Sen dindar olanıyla nikahlan ki, tuttuğun altın olsun.,
(İbni Mace- Nikah 6)
Abdullah b. Amr (r.a.) rivayet ediyor;
Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu ve yemin etti. Kadınları güzelliği için nikahlamayın. Olur ki, güzelliği onu kötü duruma düşürür. Malları için nikahlamayın, Olur ki, malları onu şımartır. Fakat onları dindarlıkları için nikahlayın. Yemin ederim ki, dindar bir kadın kulağı kesik, burnu yirik de olsa diğerinden çok üstündür.,
Sevban (r.a.) rivayet ediyor;
Tevbe suresi 34. ayetinde bahsi geçen kazanç hakkında sahabe peki ya hangi kazançtan edinelim?, diye sorduğunda, Hz. Ömer (r.a.) Ben bunu size haber getiririm., diyerek Allahrasulü’nün (s.a.v.) yanına gitti ve aynı sual de bulunduğunda, Allahrasulü (s.a.v.) Allah’a şükreden kalbiniz, zikreden diliniz ve sizlere ahret işlerinde yardımcı olacak Saliha bir zevceniz olsun., buyurdu.
(Taberani 2/45)
eş ile ilgili hadisler, eşle ilgili hadisler, hayırlı eş ile ilgili hadisler