Dinimizde haram olan şeyler nelerdir
Kayıtsız Üye
Dinimizce haram olan şeyler nelerdir haram olan şeyler hakkında bana kısaca bilgi verir misiniz
Cevap: Dinimizde haram olan şeyler nelerdir
Darusselam
Dinimizde haram olan şeyler nelerdir ? maddeler halinde açıklamalı
Rabbimiz dinimize, bedenimize ve edebimize zarar verecek işleren yasaklamıştır. Yasak olan işlerde dünyamız ve âhiretimiz için birtakım zararlar bulunmaktadır. Bunlar; açıklanmış olsun veya olmasın, bizim aklımız kavrasın veya anlamamış olsun bir fark yoktur.
Haram kılınan bu şeyler, çirkin ve zararlı olduğundan dolayı dinimizce yasaklanmıştır. Bu yasaklara İslâmiyet günah adını vermiş bulunmaktadır.
Günah, Allah’a isyan olması bakımından, büyük bir suçtur. Fakat günahlar, kendi aralarında küçük ve büyük olmak üzere bir sıralamaya tabi tutulmuştur.
Allah’a şirk koşmak:
Şirk; iki cihan felâketine sebep olan, insanı idâm-ı ebedîye sürük-liyen bir suçtur. Allah’ı inkâr eden veya herhangi bir şeyi ona eş tutan kimse, ilâhî hapishanenin müebbed mahkûmudur.
Namuslu bir kadına zina iftirasında bulunmak:
Bu suç, hakikaten diğerlerine kıyasla büyük bir fenalıktır. Bu, yuvalar yıkan, yavruların alınlarına kara leke düşüren bir suçtur. Bu iftirayı yapana, Allah mutlaka azab eder.
Mü’min bir şahsı Öldürmek:
Allahü Teâlâ, haksız olarak adam öldürmeyi haram kılmıştır. Hele bir kimseyi mü’min olduğu için öldürmek, insanı küfre ve cehennemin feci azabına sürükler.
Harp meydanından firar etmek:
Memlekete düşman saldırdığı zaman; dinini, ırz ve namusunu korumakla vazifeli bir mü’minin harp sahasından kaçması; dinimizin
ve mukaddesatımızın ayaklar altında çiğnenmesine, milletimizin namus ve haysiyetinin tecavüze uğramasına yol açar.Yetim malı yemek:
Yetim malı yemek.
Babasız ve anasız kalmış, kendini ve malını korumaktan âciz bir yavrunun malını haksız olarak yemek, büyük günahlardan biridir.
Allah’ın rahmetinden ümid kesmek:
Bunu ancak imanını kaybedenler yapabilir. Bir mü’min, hiçbir zaman Allah’ın rahmetinden ümit kesemez.
Faiz yemek, yalan yere yemin etmek, domuz eti yemek, içki içmek, kumar oynamak, zina etmek önde gelen ‘büyük günahlardandır.
Sayılan bu günahlardan başka, işlenmesi haram veya mekruh olan birtakım işler daha vardır. Her Müslüman bunlardan da uzak durmak mecburiyetindedir. Zira Allah’ın rızasını kazanmak için onun hoşlanmadığı şeylerden kaçmak icap eder. Bunlar bazı kısımlara ayrılır. Şöyle ki:
Yenilip İçilmesi memnu olan şeyler:
Ehlî merkep, katır ve at eti; midye, istiridye ve salyangoz yemek, içki içilen sofrada oturmak, altın ve gümüş kaptan yeyip içmek dinimizce yasaklanmıştır.
Giyilip kuşanılması yasak olan şeyler:
Erkeklerin ipek elbise giymesi, altın yüzük takınması; çocuklara nazar boncuğu takılması ve bundan fayda umulması büyük bir hatadır.
Alışverişte yasaklanmış olan şeyler:
Vurgunculuk ve ihtikâr yapmak; hayvanı, hayvan karşılığında veresiye olarak satmak, para ile kan satmak, domuz ve şarap gibi haram maddelerden kazanç temin etmek, mescitte alışveriş yapmak,
Oturup kalkmak bakımından hoş görülmeyen işler:
Kabirlerin üzerine, gölge ile güneş arasına, müsaadelerini almadan iki kişinin arasına oturmak, yatsıdan evvel yatıp uyumak ve yatsı namazından sonra faydasız lâflar konuşmak, mekruhtur.
İki kişinin, yanlarında üçüncü bir kimse varken, gizli olarak veya o şahsın anlamadığı yabancı bir dil ile konuşmaları doğru değildir.
^Kıbleye karşı büyük veya küçük abdeste oturmak,
akar veya durgun sulara, meyvesinden veya gölgesinden halkın faydalandığı ağaç altlarına, hayvanların otladıkları mer’alara, karınca yuvalarına helaya oturmak; ayakta iken veya rüzgâra karşı abdest bozmak yasaklanmıştır.
Vücudumuzla ilgili olan mekruhlar:
Peştemalsız olarak hamama girmek, göbekten diz kapağına kadar olan kısmı örtmeden denize veya havuza girmek; vücuda barut ile dövme yapmak ve yaptırmak, peruk takmak, ak saçları siyaha boyamak, saç ve sakalındaki beyaz kılları yolmak yasaklanmıştır. Kadınların çok dar ve altını gösterecek kadar ince elbise giymeleri halâl değildir.
ibadet hususunda yapılması mekruh olan şeyler:
Mezara, resme, ateşe ve insana karşı namaz kılmak; güneşin doğması, batması ve zeval vaktinde namaz kılmak; yalnız cuma günü, Nevruz ve Mehricân günlerinde, o günlere, hürmeten, oruç tutmak; iftar etmeden iki günün orucunu birbirine ulamak, senenin her gününde oruç tutmak dinimizce mekruh sayılmıştır.
Dille yapılması yasaklanmış şeyler:
Gıybet etmek, sövüp saymak, iftira etmek ve insanların arasını bozmak için söz taşımak, ölmüş kimsenin iyiliklerini dile getirerek bağıra çağıra ağlamak, insanlarla istihza etmek, kötü lâkap takmak yasaktır.Elle yapılması yasak olan şeyler:
Herhangi bir canlıya ateşle işkence yapmak, canlı bir hayvanı, hedef olarak dikip ona atış yapmak, harp zamanında düşmanların kadın ve çocuklarını öldürmek, zararı olmadıkça bir canlıyı ve an.
insanın hakkıyle Müslüman olabilmesi için kendini günahlardan ve hatalardan koruması gerekir.
Her işlenen günah, insanın kalbini karartır. Her kerahet de Ce-nâb-ı Hakk’ın rızasından uzaklaştırır
Cevap: Dinimizde haram olan şeyler nelerdir
Kayıtsız Üye
Erkekle kadin arasinda cinsel sohbetler yapmak gunahmidir
Cevap: Dinimizde haram olan şeyler nelerdir
İslam
Karı Koca arasında belden aşağı sohbet yapılabilir ama nikâhın olmayan biri ile gereksiz konuşmalar yapamazsınız
Kayıtsız Üye
Eşim bana para vermiyor ve çokta zengin ben ondan habersiz cebinden para alıyorum günahmı
mum
Kocanızdan izinsiz parasını alamazsınız günahtır haramdır.
Onu ikna edin ve ve er ay harçlık alın
Kayıtsız Üye
Kocamın göğusleri benimkinden buyük bebeğimizi o emzirse günah olurmu not:bebegimizin adi pelinsu
Kayıtsız Üye
Yiyecek hususunda ayetler açık ve net.neden bu soruların cevabını Kuran’da aramıyorsunuz.enam 145’te açıkça anlatıyor Allah ve resulü.143 ve144’ü de okursanız daha faydalı olacağından eminim.Saygılarımla…
Kayıtsız Üye
Bir kadin evliyse bekar erkekle arkadawca konuwmasi yasakmi ? Erkek kendiside namaz kilan biri kadinda öyledir.
arifselim
Bekar olan birisi ile de bu caiz olmadığına göre evli olan birisi ile konuşmak muhabbet etmek haramdır. Namaz kılması durumu değiştirmez. Tam aksine namaz kılanın dini hassasiyetleri daha güçlü olmalıdır.
Kayıtsız Üye
Bira içenlerin yanından oturmak günahmıdır ben içmiyorum
arifselim
İçki içen kimselerin yanında veya masalarında oturmak da haramdır. Müslüman sadece içmemekle kalmaz içen kimselere de tepkisini göstermelidir. Bunun için onlarla oturmak da caiz değildir.
Kayıtsız Üye
İnsanları anlamıyorum iki kadın bir erkek ve böyleleri insanmidir
Kayıtsız Üye
kız ve erkeğin diyalog halinde olması haramdır
Kayıtsız Üye
Abi ben bir efekt kullandım yüzüme baya korkunç oldu sevdim bizim sınıf grubuna attım sonra farkettim büyük hata yapmışım pişman oldum günah olurmu
Kayıtsız Üye
Bu din üzerinden para kazanan ve insanları birbirine kışkırtan insanlara cehaletten başka bir şey aşılamayan din tüccarlarına sövmek harammı?
Not:Şahsen ben çok sövüyorum…(NSBN)
arifselim
Sövmek insana bir şey kazandırmaz, belkide insanı daha çok günaha sürükler. Eğer samimi isen ve dinini, Rabbini ve Peygamberini sevdiğin için öfke duyuyorsan sövmek değilde bu zararları nasıl ortadan kaldıracağını kendine dert edinmelisin.
Kayıtsız Üye
Iyi günler. Işe girdikten bir yıl sonra sigara içip içilmediğine ait evrak imzalatıldı. Sigara içtiğimi kimse bilmiyor ve bilinmesinden utanıyorum bu yüzden içmiyorum ve işyerinde içmeyeceğim diye imza attım ve işyerinde içmiyorum. Size sormak istediğim içmiyorum dedim diye haram kazanç mı elde etmiş oluyorum. Uyuyamıyorum kendimi kötü hissediyorum. Haram lokma yemekten korkan bir insanım ve asla işyerinde kullanmıyorum. Içmiyorum dedim diye haram kazanç elde etmiş mi oluyorum?
arifselim
İyi günler. Bu soru sadece iş yerinde mi yoksa tamamen mi içmiyorsun musun diye sorulmuş anlamadım. Zaten sırf iş yeri içinse bunda bir sorun yok ama genel ise burda bir yalan olduğu için günahtır. Ancak bu senin işini ve kazandığını (eğer helal bir iş ise) haram kılmaz.
Kayıtsız Üye
dinde haram kılınan durumlar günahtan ziyade yapılmaması gereken işler olarak kabul edilmesi gerekmez mi, aksi takdirde bütün millet cehenneme dolacak demektir,ki kuran da haramı günah olarak belirleyip haramı işleyenin cehenneme atılacağına dair bir ayet te bulunmamakta en azından ben rastlamadım , ki şayet haram olan günah değilde sadece insanlık için yapılmaması gerekli bir durum ise haramı günah olarak belirtenler Allah adına yalan söylemiş olurlar ki , Allah cc. kuranı kerimde ^^Allah adına yalan konuşandan daha zalim kim olabilir ki der^^ bu durumun kafaya takılmaması imkansız .
Kayıtsız Üye
Kardeşim Allah(c.c) zinayi kesin olarak bize yasakliyor zina sadece tabiri caizse ayni yatakta bulunmak deyildir nahmarem erkekle kinusmak zinadir goz goze gelmek zinadir bir bayanin parfum sıkıp disarda yurumesi ve bu konunun bir erkege gitmesi bile zinaya 1 adim atmaktir evli bir bayan helalinden baska bir nahmaremle ister arkadaşca ister baska bir sekilde konusuruyorsa bu apacim zinaya giriyor Allah (azze ve celle ) diyorki helali varken harama bakan zina eden ahiret gununde bunu yaptigi insanla bütün insanlaein karsinda bütün yaptiklaei bir filim gibi izlenir ve o bayala erkek birbirleri taslayarak öldururler
dinimizde haram olan şeyler nelerdir, haram olan şeyler, günah olan şeyler