Anasayfa
7 Mayıs 2021, 13:39
Sure Ayet
Yönetici

İnsan ilişkileri ile ilgili ayetler

İnsan ilişkileri ile ilgili ayetler

Kayıtsız Üye
İnsan ilişkileri ile ilgili ayetlere ihtiyacım var bana kuranda İnsan ilişkileri hakkında ayetler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: Insan iliskileri ile ilgili ayetler

Darusselam

insan iliskileri ile ilgili ayetler

–Biz insanı en güzel bir biçimde yarattık (Tin Suresi 4. ayet) buyurmaktadır.

Okudunuz mu?  İhlas suresi ile ilgili yazı

Hz. Muhammed (s.a.v.) bir peygamber olarak Allah’ın insana verdiği bu değerin elbette farkındaydı. Bu yüzden hiçbir insanı küçümsemezdi. Bu sebeple konuşan kişinin sözünü asla kesmez, kendisi birine hitap ettiği zaman doğrudan ona yönelir, onun yüzüne bakarak konuşurdu.

Hz. Muhammed (s.a.v.), yalan söylediklerini bildiği halde münafıkların, içlerinde gizledikleri niyetlerine değil, ağızlarından çıkan sözlere itibar etmiş, insana verdiği değer sebebiyle onların sözlerini, mazeretlerini dinlemiş, sözlerine göre yargıda bulunmuştur. Peygamberimizin bu tutumunu münafıkların nasıl kötüye kullandıklarını ve kendi aralarında nasıl konuştuklarını Allah bize Kur’an-ı Kerim’de bildiriyor:

Okudunuz mu?  Kuran-ı Kerim hatmi sonunda veya kısa süre muavvezeteyn sureler okununca arasında neden tekbir getirilir?

İnsanın yaratılışı hakkında bilgi veren ayeti kerimelerden bir tanesi şöyledir. Andolsun ki insanı süzme çamurdan yarattık. Sonra onu bir damla su olarak sağlam bir yere yerleştirdik. Sora bir damla suyu yapışkan bir nesneye çevirdik. Yapışkan nesneden bir çiğnemlik et yaptık. Bir çiğnemlik etten kemikler yarattık Kemiklere de et giydirdik sonra onu bambaşka bir yaratık olarak inşa ettik. Yaratıkların en güzeli olan Allah ne uludur.

Okudunuz mu?  Tebbet suresi türkçe yazılışı

Kur’an’a göre insanoğlu Allah’ın yeryüzüne ki halifesidir. Yani insanoğlu yeryüzünü imar ve ıslah etmekle sorumlu tutulmuştur. İnsanın yüklendiği bu emaneti anlamlı kılan, onun sahip olduğu iradedir. İnsanın sorumluluğu Kur’an da şu şekilde ifade edilir . Doğrusu biz emaneti göklere, yere ve dağlara sunmuşuzdur’da onlar bunu yüklenmekten çekinmiş ve ondan korkup titremişlerdir. Onu insan yüklenmiştir. Gerçekten insan pek zalim ve çok cahildir. Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.

Okudunuz mu?  Mehir ile ilgili ayetler

İslam dini insanı kendi başına bir tür olarak bildirmektedir. İnsan biyolojik yapısı ve bazı içgüdüleriyle diğer canlılarla ortak özellikler taşımaktadır. Ancak diğer canlılardan farklı olarak insana akıl, şuur, irade, zekâ ve idrak verilmiştir. İnsan anlar, anlatır karar ve hüküm verir. İnsanın beş duyusu, konuşma kabiliyeti ve düşünme yeteneği vardır. İnsan yapısında kendinden başka bütün canlılardan bir numune taşıyan bir varlıktır. İnsanda ilahi üstünlüklerin benzerleri, yerde ve gökte bulunan her şeyden bir zerre, meleklerdeki iyilikler ve iblisteki kötülüklerden numuneler vardır.

Okudunuz mu?  Şeytandan korunma yöntemleri ile ilgili ayetler

İnsan bu özelliklerinin yanında sosyal bir canlıdır. Pek çok ayet ve hadislerde toplumsal hayatı düzenleyen hükümlerin bulunması bunun bir göstergesidir. Kur’an’ı Kerime ve peygamberimizin yaşantısına baktığımız zaman, ideal insanın; toplum içinde yaşayan, hayatın olumlu ve olumsuz şartlarıyla yüz yüze gelen ve insanlığın mutluluğu için gayret gösteren kişi olduğu rahatlıkla görülebilir. Toplumdan kendisini soyutlamış, dünya ve hayata sırtını dönmüş, münzevi bir hayat yaşayan kimsenin; olgun bir insan ve kâmil bir mü’min olduğunu söylemek mümkün olmaz.

Okudunuz mu?  Tebbet suresi hikayesi

Cevap: Insan iliskileri ile ilgili ayetler

Kayıtsız Üye
Ödevim için Ayetler lazımdı buradan aldım sağolun


insan ilişkileri ile ilgili ayetler, insan ilişkileri ile ilgili hadisler, sosyal ilişkiler ile ilgili ayeti kerimeler kısaca

Bu kategoride yer alan Kane ve kardeşleri geçen ayetler.. sizde örnekler varsa paylaşabilirmsiniz veya ayet numaralarnı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnsan ilişkileri ile ilgili ayetler