Mevlananın barışla ilgili sözleri

Mevlananın barışla ilgili sözleri

Kayıtsız Üye
Mevlananın barış hakkında söylemiş olduğu anlamlı ve güzel sözleri yazar mısınız ?


Cevap: Mevlananın barışla ilgili sözleri

Darusselam

Mevlananın barışla ilgili sözleri

Beri gel, daha beri, daha beri. Bu yol vuruculuk nereye dek böyle?
Bu hır gür, bu savaş nereye dek? Sen bensin işte, ben senim işte.
Ne diye bu direnme böyle, ne diye? Ne diye aydınlıktan kaçar aydınlık, ne diye? Topumuz bir tek olgun kişiyiz, bir tek, ne diye böyle şaşı olmuşuz, ne diye? Zengin yoksulu hor görür, ne diye? Sağ soluna yan bakar, ne diye?
İkisi de senin elin, ikiside, peki, kutlu ne, kutsuz ne? Topumuz bir tek inciyiz, bir tek. başımız da tek, aklımız da tek. Ne diye iki görür olup kalmışız iki büklüm gökkubbenin altında, ne diye? Sen habire gevele dur bakalım, habire ‘usul boylu birlik çam ağacı’ de, sonu nereye varır bunun, nereye? Şu beş duyudan, altı yönden varını yoğunu birliğe çek, birliğe.
Kendine gel, benlikten çık, uzak dur, insanlara karıl, insanlara, insanlarla bir ol. İnsanlarla bir oldun mu bir madensin, bir ulu deniz. Kendinde kaldın mı bir damlasın, bir dane. Erkek arslan dilediğini yapar, dilediğini. Köpek köpekliğini ede durur, köpekliğini. Tertemiz can canlığını işler, canlığını.
Beden de bedenliğini yapar, bedenliğini. Ama sen canı da bir bil, bedeni de,
yalnız sayıda çoktur onlar, alabildiğine, hani bademler gibi, bademler gibi.
Ama hepsindeki yağ bir. Dünyada nice diller var, nice diller, ama hepsin de anlam bir. Sen kapları, testileri hele bir kır, sular nasıl bir yol tutar, gider.
Hele birliğe ulaş, hır gürü, savaşı bırak, can nasıl koşar, bunu canlara iletir.Hz.Mevlana’nın bu sözlerine ekleyebileceğimiz hiçbir şeyin olmadığı açıktır.Ve yine,

Hz.Mevlana buyururlar ki;
DOSTLAR DOSTLAR! BİRBİRİNİZDEN AYRILMAYIN.HEPİNİZ BİRSİNİZ, İKİLİK HAVASINA KAPILMAYIN.VEFA SULTANI EMREDİYOR, VEFASIZLIK ETMEYİN

Hz.Mevlana tüm dinlerle de beraberdi…

Mevlânâ’nın Ben yetmiş iki milletle (bütün dinlerle) beraberim. dediğini duyan ve buna içerleyen Kadı Sıraceddin, bilginlerinden birini, Mevlânâ’ya göndermiş.Ona sıkı sıkıya da tembih etmiş… Git ve Mevlânâ’ya herkesin içinde sor. Bu sözü demiş mi, dememiş mi? Demişse hakaret et… Bilgin dergâha gider, Sen yetmiş iki milletle beraberim demişsin, doğru mu? diye sorar.Mevlânâ Evet der, Hâlâ da deyip duruyorum. Âlim, Mevlânâ’ya hakarete başlayınca,Mevlânâ gülerek şöyle der: BU SÖYLEDİKLERİNE RAĞMEN SENİNLE DE BERABERİM"..

Hz.Mevlana yine bir sözünde;

Ben pergel gibiyim. Bir ayağımla İslâm şeriatında sağlamca durduğum halde diğer ayağımla yetmiş iki milletle beraberim. Bütün milletler kendi sırrını bizden dinlerler

Bir gün Mevlana ile görüşmeye gelen
birkaç papaz yolda kendisine rastlarlar ve saygıyla başlarını eğerek selam verirler.Mevlana, onların bu davranışına aynı şekilde karşılık verir. Papazlar saygı için eğdikleri başlarını kaldırdıklarında Mevlana ‘nın hala saygıyla eğilmiş halde bulunduğunu görürler ve bu hal birkaz kez tekrar eder.

Ve Hz.Mevlana düşmana bile ihsan da bulunmamızı ister.

DÜŞMANDA OLSA ONA İHSANDA BULUN ZİRA İHSAN DÜŞAMANI SANA DOST YAPAR.

Hz.Mevlana herkesi kabul ederdi…

GEL GEL NE OLURSAN OL YİNE GEL.

İSTER KAFİR, İSTER MECUSİ,

İSTER PUTA TAPAN OL

YİNE GEL…

Hz.Mevlana’nın büyüklüğü

ALLAH’IM BANA ACIMAYANA

BANA KÖTÜLÜK YAPANA

SEN ACI…..

Hz.Mevlana insanlara çok değer verirdi…

Çünkü insanda O’nun bir emaneti vardı!

EY ONDA BUNDA KUSUR ARAYAN KİŞİ!

HİÇ KİMSEYİ HOR GÖRME

HANGİ MİLLETTE HANGİ DİNDE OLURSA OLSUN

İNSANDA O’NUN BİR EMANETİ VARDIR. İNSAN O’NUN AYNASIDIR.

NE VAKTE KADAR TESTİNİN ŞEKLİ, BİÇİMİ İLE ÜSTÜNDEKİ NAKIŞLARLA

OYALANIP DURACAKSIN?

TESTİNİN ŞEKLİNİ, NAKŞINI BIRAKDA İÇİNDEKİ SUYU ARA.

YANİ İNSANLARIN GÜZELLİKLERİNE, DIŞ GÖRÜNÜŞLERİNE BAKMA DA AHLAKLARINA, HUYLARINA TABİATLARINA BAK.

EY BAŞKASININ YÜZÜNDE BİR BEN GÖREN

NE YAZIKTIR Kİ, O BEN SENİN YÜZÜNDEN AKSEDER.

CÖMERTLİK VE YARDIM ETMEDE, AKARSU GİBİ OL

ŞEFKAT VE MERHAMETTE, GÜNEŞ GİBİ OL

BAŞKALARININ KUSURLARINI ÖRTMEDE GECE GİBİ OL

HİDDET VE ASABİYETTE ÖLÜ GİBİ OL

TEVAZU VE ALÇAKGÖNÜLLÜLÜKTE TOPRAK GİBİ OL

HOŞGÖRÜLÜKTE DENİZ GİBİ OL

YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN YA DA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL.

Hz.Mevlana, insanların bir olmasını istemiştir.İki kişinin birbirlerine düşmanlıkta bulunmalarını ve hatta kırıcı sözler bile söylememelerini anlatır ve de mani olurdu.

Dargınlar barışmalıdır. Önce davranan önce Cennet’e girerİki ulu kişi birbirlerine düşmanlıkta bulunuyor, münasebetsiz sözler söylüyorlardı. Onlardan biri ötekine:

"Eğer yalan söylüyorsan, Allah senin canını alsın!" diyor, diğeri ona:" Eğer sen yalan söylüyorsan, Allah senin canını alsın." diyordu. Mevlânâ, onların arasına girip:

" Hayır, hayır. Allah ne senin, ne de onun canını alsın.

O, benim canımı alsın, çünkü canı alınmaya ancak biz lâyıkız" dedi.

Her ikisi de barıştı.

Ve yine,

. Bir gün huzûruna birbirlerine dargın iki kişi getirdiler. Onlara barışmalarını söyledi sonra da; "Allahü teâlâ, bâzı insanları su gibi latîf, mütevâzî, dâimâ aşağıya akıcı ve yumuşak huylu, bâzılarını da toprak, taş gibi sert mizaçlı yarattı. Su, toprağa karışır, meyvelerin büyümesini, canlıların içerek hayatlarının devâm etmesini sağlar. O sulardan rûhlara ve bedenlere gıdâ temin edilip, menfaat sağlanır. Su toprağa gitmezse, topraktan ve sudan lâyıkıyla istifâde edilmez. Ey Nûreddîn! Bu arkadaşın toprak hükmünde olup, yerinden kalkmaz ve barışmaz ise, sen su gibi tevâzu üzere olup, anlaş. Herkes bilir ki, iki küs olan kimseden hangisi öbüründen önce davranırsa, Cennet’e ötekinden önce girecektir. Daha çok sevap kazanacaktır. Dolayısıyla, bu barıştan her ikiniz de istifâde etmiş olacaksınız." buyurdu. Bunu dinleyen iki küs kimse, daha çok sevap kazanmak gayretiyle hemen barıştılar.

Siz değerli izleyicilerimize, Hz Mevlana’dan konu ile ilgili bazı sözlerini seçtik…

ÖRTTE SENİNDE AYIBINI ÖRTSÜNLER.
KUSURSUZ DOST ARAYAN DOSTSUZ KALIR.
BEN ŞU DÜNYADA GÜZEL HUYDAN DAHA İYİ BİR HASLET VE EHLİYET GÖRMEDİM.
DOST ALTIN BELA DA ATEŞE BENZER. HALİS ALTIN ATEŞ İÇİNDE SAF BİR HALE GELİR.
ÖFKENİ TUT ONU KUSMAKİ TA MAHŞERDE İTİBARLI OLASIN.

Mevlânâ, bir gün oğlu Sultan Veled’e: "Oğlum! Eğer Cennet’te olmak istersen, herkes ile dost geçin, hiç kimseye kin tutma, herkese tevâzu göster. Zîrâ alçak gönüllü olmak asıl sultanlıktır." buyurdu.

Hz.Mevlana’nın dediği gibi,

BURADA NE OLURSAN OL, ÖNEMİ YOK. İSTER KAFİR OL, İSTER ZENGİN OL, İSTER HOR OL, İSTER ÜSTÜN OL; ŞUNU İYİ BİL Kİ ÖLÜMSÜZLÜK DE ORADA ÜSTÜNLÜK DE ORADA, GERÇEK YAŞAYIŞ, SALTANAT DA ORADA!

Hz. Mevlana’nın görüşü günümüze yayılsa, ne dinler arası ne de ülkeler arası savaşlar olurdu.Herkes biribirine saygılı, hoşgörülü ve sevgi ile birlik içinde yaşardı. Biz de şu an Ülkemizde ne doğulu-batılı, kuzeyli-güneyli vs.vs. konuşmazdık herkesi kardeş sevgisi ile bir görürdük, gruplara ayırmazdık. Bunlar bir yana iki insan birbirini incitmemek ve birbirlerinin sevgisini kazanmak için yarış halinde olurlardı. Çünkü Hz.Mevlana’nın dediği gibi,’ İnsanda O’nun bir emaneti vardır, insan O’nun aynasıdır.’

Bizce sözün bittiği yer….

DÜNYA DA SEVGİYE DAİR NE VARSA BEN ORADA VARIM,SAVAŞA DAİR NE VARSA BEN ORADA YOKUM..

Hz.Mevlana


Mevlananın barış ile ilgili sözleri, barış ile ilgili sözler mevlana, mevlana sevgi ve barış ile ilgili görüşleri

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();