İdrardan sonra gelen meni mi, mezi mi?
Kayıtsız Üye
Es Selamu Aleykum. idrarla birlikte sıvı akıyor. Meni mi, mezi mi bilemiyorum, çünki idrarsız çıkmıyor, idrarla çıkıyor ve şehvetsiz çıkıyor, haz olmuyor, heyecan da olmuyor. Beni şüphelendirense o ki, çok üzür diliyorum, uzvum durmuş halde oluyor, sonra her şey geçiyor, ve idrarla birlikte bu ince sıvı geliyor. İnce olduğu için mezi zann ediyorum ve abdest alıyorum namaza gitmemiş, ama idrarla geldiyi için, şüpheleniyorum, belki meniydi, idrarla karıştığı için inceleşti. Böyle bir şey ola bilir mi, yoksa yüzde yüz mezi mi çıkıyor böyle durumlarda?
Cevap: İdrardan sonra gelen meni mi, mezi mi?
Fetva Meclisi
Ergenlik çağına gelmiş kişide dört çeşit su vardır bunlar
1- İdrar
2- Meni
3- Mezî
4- Vedî.
Bunlardan guslü gerektiren yalnız menidir. Menininde üç özelliği vardır:
1- Sıçrayarak çıkması,
2- Hazzın hasıl olması.
3- Yaş iken hamur kokusunu, kuru iken yumurtanın beyaz kısmının kokusunu vermesidir.
Vedî. idrardan sonra çıkan katı ve beyaz bir sudur. Mezî de beyaz ve ince bir su olup şehvet hissi galebe çaldığı anlarda meydana gelen bir sudur. Binâenaleyh söz konusu vedi ve mezi den dolayı gusül gerekmez.
Şehvetten dolayı kadından gelen ıslaklığa ise "kazi" denilmektedir. Bundan dolayı sadece abdest bozulur ancak orucu bozmaz ve gusül gerekmez.
Guslü Gerektiren Haller:
1. Cinsel ilişkide bulunmak:Meni gelmese bile erkekle kadının cinsel organları birbirine kavuşursa gusül gerekir.
Resulullah (s.a.v.) bu konuda şöyle buyurmaktadır: "Kadının ve erkeğin sünnet mahalleri birbirine dokunur da kertik kaybolursa gusül, lazım gelir. "(1)
2. İhtilam olmak: Erkek veya kadından uyku ya da uyanıklık halindeyken şehvetle meninin çıkması da guslü gerektirir. Resulullah (s.a.v.)’a: "Bir kimse elbisesinde ıslaklık bulsa, ancak ihtilam olduğunu hatırlamasa yıkanması gerekir mi?" diye soruldu. Resulullah (s.a.v.): "Evet gerekir" diye cevapladı. Sonra ihtilam olduğunu görüp de yaşlık göremeyen kimseden soruldu. Resulullah (s.a.v.): "Ona gusül gerekmez" dedi.."(2)
(1) Buhârî, Gusl 28; Müslim, Hayz 87; Ebu Dâvud, Taharet 84; Nesâî, Taharet 129; Ibn Ma’ce, Taharet 111; Muvatta, Taharet 71
(2) Ebu Dâvud, Taharet 95; Tirmizî, Taharet 82
İdrardan sonra meni, idrardan sonra mezi