Cimrilik hakkında Hadisler
yüzbin
Cimrilik hakkında Hadisler
Cimrilik Ile Ilgili Hadisler
CİMRİLİK
393 Ebu Saîd el-Hudrî (radıyAllahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: İki haslet vardır ki bir mü’minde asla beraber bulunmazlar: Cimrilik ve kötü ahlâk.
Tirmizî, Bir 41, (1963).H.
394 Ka’b İbnu İyâz (radıyAllahu anh) anlatıyor; Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ı şöyle derken işittim: Her ümmet için bir fitne vardır, benim ümmetimin fitnesi de maldır.
Tirmizî, Zühd 26, (2337).
395 İbnu Mes’ud (radıyAllahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdular: Çiftlik edinmeyin, dünyaya bağlanır kalırsınız.
Tirmizî, Zühd 20, (2329).
396 Abdullah İbnu’ş-Şihhîr (radıyAllahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) Elhâhümü’t-tekâsür sûresini okurken yanına geldim. Bana: İnsanoğlu malım malım der. Halbuki âdemoğlunun yiyip tükettiği, giyip eskittiği ve sağlığında tasadduk edip gönderdiğinden başka kendisinin olan neyi var? (Gerisini ölümle terkeder ve insanlara bırakır.
Müslim, Zühd 3, 4, (2958); Nesâî, Vesâya 1 (6, 238); Tirmizî, Tefsir, Tekâsür, (3351).
397 Ebu Hüreyre (radıyAllahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle söyledi: Altına tapanlar mel’undur, gümüşe tapanlar mal’undur.
Tirmizî, Zühd 42, (2376).
398 İbnu Mes’ud (radıyAllahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bir keresinde, Hanginiz, vârisinin malını kendi malından daha çok sever? diye sordu. Cemaat: Ey Allah’ın Resûlü içimizde, herkes kendi malını vârisinin malından daha çok sever dediler. Bunun üzerine: Öyleyse şunu bilin: Kişinin gerçek malı hayatında gönderdiğidir. Geriye koyduğu da vârislerinin malıdır.
Buhârî, Rikak 12; Nesâî, Vesâyâ 1, (6, 237-238).
399 Ebû Vâil anlatıyor: Hz. Muâviye (radıyAllahu anh) bir gün Ebu Hâşim İbnu Utbe’ye uğradı. Maksadı geçmiş olsun ziyaretinde bulunmaktı, çünkü Ebu Hâşim hastaydı. Yanına varınca ağlar buldu. Ey dayıcığım niye ağlıyorsun? Dayanamadığın bir ağrı veya dünyaya karşı bir hırs mı seni böyle ağlatıyor? diye sordu. Ebu Vâil:
-Hayır, asla bu sebeplerle ağlamıyorum. Ne var ki, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bizden bir söz almıştı, onu tutamadım (bu sebeple ağlıyorum) dedi. Hz. Muâviye:
-Neydi o? diye sordu.
-Ben, dedi, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ı şöyle söylerken dinlemiştim: Sizden birine, dünyalık olarak bir hizmetçi ve Allah yolunda cihadda kullanacağı bir binek edinecek kadar mal toplaması yeterlidir. Halbuki bugün ben kendimi bundan daha çok mal toplamış görüyorum.
Tirmizî, Zühd 19, (2328); Nesâî, Zînet 119, (8, 218-219); İbnu Mâce, Zühd 1, (4103).
Rezîn merhum şu ilâvede bulundu: Ebu Hâşim rahmet-i Rahmân’a kavuştuğu zaman, geride bıraktığı serveti hesapladı, hepsi otuz dirhem kadardı. (Bu ziyadenin kaynağı bulunamamıştır.)
Cevap: Cimrilik hakkında Hadisler
Hoca
Cimrilikle ilgili hadisi şerifler
Cimrilik kelimesi geçen hadisler
1066. [2:285, Hadîs No: 1857]
Ali (r.a.) rivayet ediyor:
Allah, hayatında iken cimri, ölüm ânında ise cömert olan kimseye buğz eder.
1162. [2:346, Hadîs No: 2014]
Enes’den (r.a.) rivayetle:
Efendi cimri olamaz
1375. [2:529, Hadîs No: 2471]
Cündüb bin Abdullah rivayet ediyor:
Olgun müminin özelliklerinin bir kısmı şunlardır:
Dinde tavizsizlik, yumuşaklıkta tedbirlilik, îmanda kesinliğe ulaşmak, ilimde aç gözlü olmak, yürekte şefkat, âlim olmakla birlikte yumuşak huylu olmak, fakirlikte sabır, tamahkârlıktan sakınmak, helâl kazanç, istikâmet üzere iyilik, doğru yolda gayret, nefsânî isteklerini dizginlemek, bitkin düşene merhamet.
Allah’ın mü’min kulu, kızdığına zulmetmez. Sevdiği kişi için günaha girmez. Kendisine emânet edilen şeyi zayi etmez. Hased etmez. Başkasının şerefini lekelemez. Sövüp saymaz. Şahidi bulunmasa da üzerindeki hakkı itiraf eder. Başkasına kötü lakap takmaz.
Namazda huşu sahibidir. Zekâtını acilen verir. Sarsıcı olaylarda metanetini kaybetmez. Bollukta çok şükreder. Sahip olduklarına kanaat eder. Kendisine âit olmayan şeyi "Benimdir" diye iddia etmez. Başkalarının kusurlarını biriktirip intikam alma yoluna gitmez. Yapmak istediği bir işe cimrilik mâni olmaz. Öğrenmek için insanlarla haşir neşir olur. Meseleleri kavramak için insanlarla konuşur. Zulüm ve haksızlık da görse Rahman olan Allah bizzat intikamım alıncaya kadar sabreder
cimrilik hakkında 5 hadisler