İkindi namazı ile ilgili hadisler
Kayıtsız Üye
İkindi namazı ile ilgili hadislere ihtiyacım var bana İkindi namazı hakkında hadisi şerifler yayımlar mısınız ?
Cevap: Ikindi namazı ile ilgili hadisler
Darusselam
İkindi namazı ile ilgili hadisler
İkindi Namazının Önemi Hadisleri İkindi Namazının Önemi Hadislerinin Açıklamaları
Büreyde radıyAllahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"İkindi namazını terkeden kimsenin işlediği amelleri boşa gider."
Buhârî, Mevâkît 15. Ayrıca bk. Nesâî, Salât 15; İbni Mâce, Salât 9
Açıklamalar
İkindi namazının önemini ve faziletini, alışveriş, iş güç ve ticaret gibi birtakım meşguliyetler sebep gösterilerek terkedilmemesi gerektiğini buraya kadarki rivayetlerden öğrendik. İkindi namazını terkeden kimsenin, işlediği amellerinin boşa gitmesi demek, bu namazı terkedenin işlediği işlerin sevabının heder olması veya azalması ya da önceki hadislerde geçen, meleklerin Allah’ın huzurunda o kişi lehine olan şahitliğinden mahrum kalması demektir. Bunu, ikindi namazını terkettiği gün işlediği amellerin sevabı azalır tarzında anlayanlar da olmuştur. İbni Melek, bununla kastedilen anlamın ikindi namazını kılmayan kimsenin geçmişteki bütün amellerinin boşa gitmesi demek olmadığını özellikle belirtmiş ve buna delil olarak da "Sizden kim dininden döner ve kâfir olarak ölürse, işte onların bütün yaptıkları dünyada da ahirette de boşa çıkmıştır ve onlar ateş halkıdır, orada ebedî kalacaklardır" [Bakara sûresi (2) 217] âyetini zikretmiş, bütün amelleri boşa gideren şeyin sadece dinden dönmek ve kâfir olarak ölmek olduğunu ifade etmiştir. Yoksa Hâricîler’in iddia ettiği gibi, böyle hadisler, büyük günah işleyenin kâfir sayılmasının veya Mu’tezile’nin iddia ettiği gibi büyük günahların sâlih amelleri boşa çıkaracağının veya ibtal edeceğinin delili değildir.
Hadisten Öğrendiklerimiz
1. Namazları terketmek, haram olan büyük günahlardandır. Özellikle ikindi namazını terketmenin daha büyük bir haram olduğu sahih rivayetlerle sabittir.
2. Namazı inkâr ederek terkeden kâfir olur; inkâr etmediği halde ihmal ederek kılmayan büyük günah işlemiş olur.
3. Ehl-i sünnet mezheplerinin itikadına göre, büyük günah işlemek insanı dinden çıkarıp kâfir kılmadığı gibi, büyük günahlar bütün sâlih amellerin sevabını da ortadan kaldırmaz.
4. Bir günün ikindi namazını terkeden kimsenin o günkü ameli noksan olduğu için, günlük sevabı da noksan olur.
Ebû Hüreyre radıyAllahu anh’den rivayet edildiğine göre Nebî sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Kim sabah akşam camiye gider gelirse, her gidip gelişinde Allah Taâlâ o kimseye cennetteki ikramını hazırlar."
Buhârî, Ezân 37; Müslim, Mesâcid 285
Açıklamalar
Cami ve mescidlerin İslam toplumlarında pek önemli birçok işlevi varsa da, bunlardan en başta geleni cemaatle namaz kılınan mekânlar olmasıdır. Namaz, mü’minleri günde beş defa bir araya getiren toplayıcı bir ibadettir. Bu sebeple namaz kılınan özel mekâna toplayıcı anlamına cami veya Allah’a secde edilen, ibadet edilen yer anlamına mescid denilir. Fakat biz Türkçemizde, çoğunlukla büyük olanlarına cami, daha küçük olanlarına da mescid deriz.
Sabah akşam camiye gidip gelmekten maksat, sadece sabah ve akşam namazına gidip gelmek değil, beş vakit namazda camiye gidip gelmektir. Çünkü hadiste geçen "gudüv" kelimesi sabahtan güneşin zevâline kadar geçen zamandaki gidiş gelişi, "ravâh" da zevâl vaktinden gecenin evveline kadar olan zamandaki gidip gelişleri ifade eder. Böylece bu iki kelime, bir gün boyunca yapılan yürümeleri kapsamına alır. Nitekim dilimizde de bir insan için "sabah akşam yürür" denilince aynı mâna anlaşılır. Cami ve mescidlere gidip gelmekten maksat namazları cemaatle kılmaktır. Gidip gelmeler bu sevaba ulaşmanın vesilesidir. Harekette bereket vardır. Samimi niyet ve ihlasla yapılan her iş ve davranış karşılığında Cenâb-ı Hakk’ın ecir ve mükâfat vereceği inancı, dinimizin bize öğrettiği temel prensiplerden biridir. Allah Teâlâ, mü’minlerin yapacağı hayırlı işler ve güzel davranışlar karşılığında onlara cennette pek çok ikram hazırlatır. İşte beş vakit namaz için cami ve mescidlere giden mü’minlerin de bu ikramlardan büyük hissesi olduğunu bu hadisten açıkça öğrenmiş olmaktayız.
Hadisten Öğrendiklerimiz
1. Beş vakit namazı cami veya mescidlerde cemaatle kılmak büyük fazilettir.
2. Namaz için cami ve mescidlere gidenlere, her gidiş gelişleri, her adım atışları karşılığında Allah Teâlâ cennette ikramlar hazırlatır.
3. İslam cemaat dinidir. Cemaate devam etmek ve müslümanların cemaatinden ayrılmamak gerekir.
Cevap: Ikindi namazı ile ilgili hadisler
nurya
ikindi namazı ile sabah namazı meleklerin nöbet değişim yaptığı saatlerdir ve bu iki namaz şahitlidir ( dört şahit melek )
İkindi namazı ile ilgili hadisler
TAHARETTİN
Hocam şu hadisin orjinali nasıldı acaba? Birde fazileti hakkında bilgi verirmisiniz.
Hocam geçen gün bir hadis işittim aklımda kaldığı kadarı ile aktarmaya çalışayım.Hadisin orjinali nasıldı bulabilirmisiniz acaba?
Peygamber efendimiz savaştan dönüyormuş.Ümmetine demiş ki "beni ve Allahı seven ikindi namazını varacağımız ????? yerde kılsın."
Bunun üzerine sahabelerden bazıları şöyle demiş " Peygamberimizin demek istediği yola ara vermeden devam edelim akşam dahi olsa namazı vardığımız yerde kılarız yol boyunca namaz kılmayalım"
Bir başka grup ise şöyle demiş " Biz hızlı gidemiyoruz ikindiye varacağımız yere yetişemeyeceğiz yolda kılalım namazı"
Bir başka grup ise hızlı gitmiş ikindiye vardıkları yere yetişmişler ve namazı kılmışlar.
Bu durum peygamber efendimize aksettirilmiş.Peygamber efendimiz şöyle demiş " Her grup iyi yapmış bir sakınca yok"
Hocam aklımda kaldığını yazdım.Bazı kısımları yanlış olabilir.Bunun esasını paylaşırsanız seviniriz.
Şem’a
İkindi namazı hakkında hadis
Büreyde radıyAllahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:"İkindi namazını terkeden kimsenin işlediği amelleri boşa gider."Buhârî, Mevâkît 15. Ayrıca bk. Nesâî, Salât 15; İbni Mâce, Salât 9
ikindi namaz hadisleri