Vitir namazı ilk ne zaman kılındı?
Kayıtsız Üye
– Vitir namazı ilk ne zaman kılındı Vitir namazı ne zaman kılınmaya başlanmıştır ?
– Peygamberimiz(sav) vitir namazını nasıl kılardı?3 rekatı tek selamda mı,yoksa 2 rekat,daha sonra 1 rekat şeklinde mi kılardı?
Yorum: Vitir namazı ilk ne zaman kılındı?
Şem’a
Vitir namazı nasıl ortaya çıkmıştır? sorusunun cevabı olmaz maalesef, çünkü tarihini tespit etmek için hadislerde hiç bir kayıt yoktur.
Vitir namazı 3 rekat ve tek selamla, 1 rekat, 2+1, 4+1, 6+1, 8+1, ve 10+1 şeklinde kılındığı hadislerde sabittir.
3 rekat şeklinde kılınma şekli şöyledir:
Tek,tek başına olan şey, yatsı namazından sonra kılınan üç rek’at namaz.
Vitir namazı, üç rekatlı bir namazdır. Yatsı namazının son sünnetinden sonra kılınır. Namazının vakti, yatsı namazının vakti ile aynıdır, yatsı namazının vaktinin bitimi ve sabah namazının vaktinin başlangıcı ile son bulur.
Vitir namazına, "niyet ettim Allah rızası için bu günkü vitir namazını kılmaya" diye niyet edilir. Normal olarak iki rek’at kılınır. İki rekatın sonundaki oturuşta "et-Tahiyyât" okuduktan sonra üçüncü rekata kalkılır. Besmele ile Fatiha ve bir miktar Kur’ân okunduktan sonra, Allahu ekber deyip tekbir alınır, eller bağlanır ve Kunut duası okunur. Sonra "Allahu ekber" diyerek rükû ve secdelere gidilir. Ondan sonra oturulur ki, bu son oturuştur. Bu oturuşta "et-Tehiyyât", "salli-barik" ve "Rabbenâ" duaları okunur ve iki tarafa selâm verilir (İbn Abidin, Reddu’l-Muhtar,Mısır, 1966, II, 5, vd).
Vitir namazı hakkında hadisler
"Ey Kur’ân ehli, vitir namazını kılın! Çünkü Allah tektir, tek’i sever" (Buhârî, Deavât, 69; Müslim, Zikir, 5-6; Nesâî, Kıyâmü’l-Leyl, 27; Tirmizî, Vitir, 2; EbuDâvud, Vitir, 1).
"Üç Şey vardır ki, bana farzdır. Fakat size farz değildir. Kuşluk namazı, kurban namazı ve vitir namazı" (ez-Zeylaî, Nasbu’r-Raye, II, 105).
Allah size bir namazı daha fazladan ilâve etmiştir. Bu namaz da vitir namazıdır. Vitir namazını, yatsı ile sabah vakti doğuncaya kadar geçen zaman içinde kılın" (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned,180, 206, 208; V, 242; VI, 7).
"Vitir haktır. Beş rek’at ile vitir namazını kılmak isteyen, kılsın. Üç rek’at ile kılmak isteyen, kılsın ve tek rek’at ile kılmak isteyen, yine kılsın" (Nesâî, Kıyamü’l-Leyl, 40; Ebû Dâvud, Vitir, 3; İbn Mâce, İkâme, 123).
Hz. Aişe validemiz (r.an); "Hz. Peygamber üç rek’at ile vitir kılar ve üç rekatın sonunda selam verirdi" demiştir (ez-Zeylaî, Nasbu’r-Raye, II, 118). İbn Ömer ve İbn Abbas da; "Vitir namazı, gecenin sonunda kılınan bir rekattır" demişlerdir (Müslim, Müsâfirûn,153; Ebû Davud, Vitir, 3; Nesaî, Kıyâmu’l-Leyl, 34).
vitir namazı nasıl ortaya çıkmıştır, vitir namazı ne zaman farz kilindi, VİTR NAMAZI NE ZAMAN EMROLUNDU