Okumayan ile okuyamayan arasında fark var mı?
mumsema
Okumayan ile okuyamayan arasında fark var mı?
Kitap okumanın önemi ile ilgili notlar ve güzel sözler var arşivimde. Bazı sözleri okuduğumda kabullenmekte zorlanmışımdır. Bugünden itibaren üç yıl boyunca hiç kitap okumasam, üç yıl sonra bir ortaokul mezunu seviyesine inerim! diyen bir profesörün sözü beni çok düşündüren sözlerden birisiydi. Namık Kemal’in, Adem’in hayvaniyeti yemekle, insaniyeti okumakla kaimdir sözü de ilk okuduğumda abartılı bulmakla beraber, ilginç bir benzetme diye düşündüklerimdendir. Bilgisiz kimse davula benzer, sesi çoktur ama içi boştur sözüne güldüğümü, Gençken bilgi ağacını dikelim ki, yaşlandığımız zaman gölgesinde barınacak bir yerimiz olsun sözüyle düşündüğümü, İlim,, maldan hayırlıdır. Çünkü ilim seni korur, malı ise sen korusun. Mal harcamakla azalırken, ilim harcadıkça çoğalır sözündenetkilendiğimi hatırlıyorum.
Okumayan insan ile okuyamayan (okuma-yazma bilmeyen) insan arasında bilgi bakımından pek fark yoktur beni en çok düşündüren sözlerden birisi olmuştu. Kitap okumayı çok sevdiğim, okumanın önemine fazlasıyla inandığım halde ilk okuduğumda, bu kadar da değil yani! dediğimi hatırlıyorum.
Bu sözü okuduğunuzda siz ne düşündünüz bilmiyorum? Cehaletin bir milleti ne hale getirdiğini okudukça daha iyi görmeye başladığım için üzerine düşünmeye değer diye not aldım. Mesleğimiz gereği genelde okumuş diye tanımladığımız insanlarla, yani diplomalılarla, oturup kalkıyoruz. Köy kahvesinde oturan insanların bakış açılarıyla bakmak ile diplomalılar arasından oturup bakmak arasında çok fark var. Okumuş diplomalı insanların konuşmalarına, oturup kalkmalarına eğitimlerinin yansımış olması gerekir. Okuma yazma bilmeyen insanlarla, okumayan ve yazmayan insanlar arasında gerçekten fark var mı yok mu? Okuma ve yazmayı bildiği halde okumayan ve yazmayan insana mı daha çok kızarsınız, yoksa okuma yazması olmayan insana mı?
Elinize bir küçük teyp alın. Önce birkaç köy kahvesine gidin. Mümkünse en kötüsüne, hiç kimsenin okuma yazma bilmediği bir kahveye girin. Okey oynayan insanlar biraz yakın oturun ve yarım saat teybinizle konuşmaları kaydedin.
Sonra bir öğretmen evine, avukatların oyun oynadığı bir kahvehaneye veya doktorların, mühendislerin girip çıktığı bir lokal’e girin. Yine oyun oynayan okumuş (!) insanlara yakın oturun. Onların konuşmalarını da yarım saat kasete kaydedin. Şimdi bu iki kaseti çözümleyin ve yan yana koyun. Tahminen her ikisinde de aşağıdaki konular konuşulmuştur.Devlet yıkma kurma mücadelesi verilmiştir! Ülkeyi hatta dünyayı nasıl düzeltebileceğinden bahsedilmiştir! Akşam oynanan maç sonuçları hakkında, Erman Toroğlu’nu kıskandıracak yorumlar yapılmıştır! Hangi manken kiminle? gibi Magazin bilgi alış verişleri de mutlaka vardır! Belki taş çaldın veya hile yaptın diye kavga, tartışma veya küfür kayıtlarına rastlayabilirsiniz o kasetlerde?
Şimdi elinizdeki kasetlerin, kağıt üzerinde çözümlenmiş konuşma metinlerini tanıdığınız veya rastladığınız herkese gösterin ve şu soruyu sorun; Bu kağıtlarda ki konuşma metinlerinden hangisini okumayanlar , hangisini okuyamayanlar yapmıştır. Sorduğunuz yüz kişiden kaç tanesi size doğru cevabı verebilecek bende merak ediyorum.
Hadi kolay gelsin…!
S.ÇAMLICA
Cevap: Okumayan ile okuyamayan arasında fark var mı?
mumsema
Allah cc senden de razı olsun
Yanıt: Okumayan ile okuyamayan arasında fark var mı?
mumsema
Allah cc sizlerden de razı olsun.
Soru: Okumayan ile okuyamayan arasında fark var mı?
Ecrinim
okumakla ilgili birkaç neciz söz paylaşmak isterim müsadenizle hocam;
Okumayı sevmeyene dokuz hoca az. (Atasözü)
Okuma ihtiyacı barut gibidir, bir kere tutuşunca artık sönmez. – Victor Hugo
Okuma zevkini kazanmayanın öğrenimi yarıda kalmıştır. – P. Peacut
Okuma zevkini, Hindistan’ın hazinelerine değişmem. – E. Gıbbon
Okumak bir deva, anlamak bir şifadır. – R. Necdet Evrimer
Okumak bir insanı doldurur, insanlarla konuşmak hazırlar, yazmak ise olgunlaştırır. – Bacon
Okumak gıdadır, okuyan insanlık bilen insanlıktır. – V. Hugo
Okumasını bilirsen, her insanın bir kitap olduğunu göreceksin. – W. E Channing
Okumayı sevmek, hayattaki can sıkıcı saatleri güzel saatlerle değiştirmektir. – Montesquieu
Okunacak en büyük kitap insandır. – Hacı Bektaş Veli
Okunu hedeften öteye atan okçu, okunu hedefe ulaştıramayan okçudan daha başarılı sayılmaz. – Montaigne
Okuyabilirseniz her insan bir kitaptır. – W. Ellery Channing
Okuyan insan fenalığa vakit bulamaz. (Atasözü)
Bir kitap, içimizdeki donmuş denize indirilmiş bir baltadır. – Franz Kafka
Eğer bir insan bir kitabı okuduktan sonra, onu tekrar okumaktan zevk almıyorsa, o kitabı okumuş olmasının bile hiç bir değeri yoktur. – Oscar Wilde
Eğer okuduğumuz bir kitap bizi kafamıza vurulan bir darbe gibi sarsmıyorsa, niye okumaya zahmet edelim ki? – Franz Kafka
Kitaplar ruhun gıdasıdır. – Japon atasözü
Okumak, kadın ve erkek her müslümana farzdır. – HZ MUHAMMED
Okumadan edindiğim biricik fayda bilgisizliğimi gittikçe daha iyi görmek olmuştur. – DESCARTES
Yetişen zekaları kitaplarla beslemeyen uluslar, yıkılmaya mahkumdur – OVİDİUS
Ömrünün dörtte üçünü okumakla geçiren muhakkak namuslu olur. – DİDEROT
İnsanlığa başlıca borcumuz: Bıkmaksızın okumak, üşenmeksizin okumaktır. – ŞEMSETTİN SAMİ
isabetli konu paylaşımları için Allah c.c. razı olsun hocam
Sumame
Okuyan her zaman takdir görmüş ve görecek
Okumayan da her zaman yerilmiş yerilecek
kitap okuyan ve okumayan arasındaki fark, kitap okuyanla okumayan arasındaki fark, kitap okuyan ile okumayan arasındaki fark