Lavabolardan sıçrayan sular temiz mi?

Lavabolardan sıçrayan sular temiz mi?

Kayıtsız Üye
Tuvalet taşları ve lavabolar şekil itibariyle pislikleri akıtmakta değillermidir bu nedenle pis olmamaları gerekmez mi ve bunlardan sıçrayan sularında pis olmaması gerekmez mi bu doğru değilmidir lütfen bu açıdan incelerseniz bütün hocalar hep aynı şeyleri söyleyip duruyorlar temiz zeminden sıçrarsa temizdir diyorlar mesele bu zaten zeminin temiz olup olmadığını bilmiyoruz siz temiz derseniz bu sıçramaları sorun etmiyecez bir türlü istediğim yanıtı alamadım bu yüzden vesvese yapıp duruyorum.


Cevap: Lavabolardan sıçrayan sular temiz mi?

Muhammed
Kullanılmış su, İslâm hukuku açısından temiz olup maddi pislikleri gidermede kullanılırsa da; abdest almada, gusülde ve diğer mânevi kirleri gidermede kullanılamaz. Buna göre, abdest alırken veya guslederken insan bedenine dokunarak akan suları biriktirip de onunla tekrar abdest almak veya gusletmek caiz değildir. Yine, bu tür suları içmek, hamurlu işlerde vs. kullanmak tenzihen mekruhtur. Ancak, bedenden sıçrayan bu sular, dokundukları şeyleri veya abdestten sonra kurulanmak için kullanılan havluyu pisletmezler. Buna rağmen, abdest alırken sıçrayan sulardan sakınmak, kalb huzuru ve gönül rahatlığı açısından daha iyidir.

Kullanılmış suyun temiz olup temizleyici olmaması İmam Muhammed’e göredir. İmam A’zam ile İmam Ebu Yusuf’a göre bu çeşit sular pis sayılır. İmam Mâlik ile İmam Şafiînin bir görüşüne göre de kullanılmış su, hem temiz hem de temizleyicidir. Fakat tekrar kullanılması mekruhtur (bk. es-Serahsî, Kitâbü’l-Mebsût, 1, 52-53; el-Kâsânî, Bedâyiu’s-Sanâyî, I, 83; Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslâm İlmihali, s. 49-50; Mehmed Zihni Efendi, Nimet-i İslâm, s. 12).

Ahmet GÜÇ

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();