Müzik dinlemek haram mı?
sene571
Yani bilemiyorumki ben şarkıları çok severim özelliklede yabancı şarkı çok dinlerim peki bu günahmı müzikten asla vazgeçemiyorum ben yaaa bana profesyonel birisi cevap yazsın lütfen.
Cevap: Müzik dinlemek harami?
Hoca
Müziğin haram olup olmadığı konusunda kısa cevap verilemez maalesef.
çünkü 10 asırdır tartışılan bir konudur.
Haram diyen de var, caiz diyen de, mekruh diyen de var.
en iyisi sakınmak gerekir.
Cevap: Müzik dinlemek harami?
Beyaz_Gül_
Rabbim razı olsun kardesim … ben sagopa kajmer, kolera, mustafa yildizdogan, ve ertugurul erkisi yi dinliyorum …
Cevap: Müzik dinlemek haram mı?
rana
SORU: Müzik dinlemek haram mıdır? Müzikli ilahi dinlemek haram mıdır?
CEVAP: Selamünaleyküm.
Yaratılış gayemizin Allah’a kulluk olduğunu hepimiz biliriz. Bu kulluk anlayışımız, dünya nimetlerinden ve zevklerinden mahrum yaşamamızı gerektirmiyor. En güzel nimetlerden biz de istifade ederiz. Önemli olan Allah’ın haramlarından kaçınmak, emirlerini de yerine getirmektir. Çok geniş olan mubahlar darisinde de dolaşabiliriz. Yeter ki, yaptığımız iş Allah’a kulluğumuzu engellemesin, bizi kâfirlere benzetmesin. Önemli olan budur. Müzik dinlemeyi de bu açıdan ele almalıyız. Müzik, Allah’ı zikri engelliyor, gaflete düşmeyi sağlıyorsa elbette haramdır. Bir de küfür ehlinin tatbikatına benzeyen işler de yasaktır. Biz, biz olarak kalmalıyız. Müziğin haram olduğunu gösteren pek çok hadisi şerif vardır. Bazı alimler bu hadisleri yukarıda anlatmaya çalıştığım ölçülerle sınırlamaya gitmişlerdir. Bazıları da olduğu gibi yasak olduğunu söylemişlerdir. En berrak yol müzik ve benzerlerinden uzak durmaktır. Çağımızda müziğin insan sesinden daha gür ve yaygın hale gelmesinden de kendimize ders çıkarabiliriz.
‘İlahi’ kavramını da ben bize ait kavramlardan biri olarak anlamıyorum. Bir de müzikli olmasını siz düşünün.
Allah’a emanet olunuz.
Nureddin Yildiz
breathing
Günümüzdeki müzikler güç, para, cinsellik ve aşkı konu aldığı ve sadece dünyalık zevklere yönelttiği için caiz olacağını sanmıyorum.
Heleki Allah Korusun birde Kadere ve Allah’a söven şarkılar var. Bunlar adamı dinden bile çıkarabilir.
qwert12380
Müzik dinlemek haram mıdır? Kesin bir bilgi var mı? Alıntı yapmadan kısa ve net olarak cevaplarsanız sevinirim.
Hoca
İslamın müzik dinleme konusundaki ölçüsü nedir?
Musikî hususunda umumî ölçümüz şu ifadeler olmalıdır:
Şeriatça bazı savtlar (dinî bakımdan bazı sesler) helâl, bazıları haram kılınmıştır. Evet, ulvî hüzünleri, Rabbanî aşkları iras eden (hatırlatan) sesler helâldir. Yetimane hüzünleri, nefsanî şehevâtı tahrik eden sesler haramdır. Şeriatın tayin etmediği kısım ise senin ruhuna, vicdanına yaptığı tesire göre hüküm alır. (İşaratü’l-İ’câz, s. 78; Sözler, s. 382, 687-688)
İmam Gazalî Hazretleri ise (İhyâ, II/279-81) musikîyi, haram, mekruh ve mubah olmak üzere üç ana başlık altında inceleyerek şöyle der:
Dünya arzusu ve şehvet hisleri ile dolup taşan kimseler için yalnızca bu duyguları tahrik eden sesler haramdır.
Vakitlerinin çoğunu buna veren, meşguliyeti âdet haline getiren kimse için mekruhtur.
Allah sevgisi ile dolup taşan, duyduğu güzel ses kendisinde yalnızca güzel sıfatları tahrik eden kimse için müstehaptır.
Mehmet Paksu
Kayıtsız Üye
ya terbiyesiz bir muslumana yakismayan laflar iceriyorsa gunahtir ama kotu seyler degilde iyi seyler varsa bisey olmaz !
Kayıtsız Üye
Müzik tamamen haramdır ve ruh için çok agır hasarları olur. Ayetüllah Behcet
umutlucan
müziğe bağlı ama tartışmalı bir konu
sehervakti
Mesela arabada giderken müzik dinlemek şekil yapmak haram mı oluyor dediğiize göre
genç müslüman
Yanlış hatırlamıyorsam din hocalarım günah olmadığını sadece İslam’a aykırı söz olan şarkıların dinlememesi gerektiğini söylemişti.
umutlucan
müslüman kişi harama yaklaşmamalı süpheli şeylerden dahi sakınmalıdır.
Gök Han
Şehvet hissi veren şarkılardan uzak durmamız gerekir arkadaşlar daha çok bize Allah(C.C)yi hatırlatan ilahi tarzı şarkılar dinlemeliyiz.
Darusselam
Müzik Dinlemek Haram mıdır?
Bir kere müzik ve türevleri ibadetteki, ihlastaki lezzete manidir. İstisnai olarak caiz olabileceği yerler olabilir. Mesela mehter için durum böyledir. Çünkü mehter cihadı teşvik unsurludur, nefsani bir boyutu yoktur. Mehtere benzeyen, sonuç olarak onunla paralellik gösteren müzik türleri de caiz olabilir. Ama esas olan Peygamber aleyhisselamın dilinden yasaklanmış bir işten tamamen uzak durmaya çalışmaktır. En küçük tavizin bile bizi sürükleyeceği yeri tahmin etmemiz gerekiyor.
Allah Teala, takva ehli olma hazzını yaşamayı hepimize nasip buyursun.
Kayıtsız Üye
eğer ALLAH’ı hatırlatıyor ise helaldir. Ama insani arzuları belirtiyor, Allah ve Peygamber dışında bir şeyden bahsediyorsa haramdır diyor yukarıdaki yazıda.
Kayıtsız Üye
Muslamaan insan hicmi sarki dinlamez bana gore muslulan insan din kotulmycek sekilde ise dinlrmesinde sorun degildir tahminim cunku dinimiz hep guzelikten yanadir bana gore sarki dinlemek güzel bisedir
ALLAH
sakıncalı şarkı söylemek zaten günahtır.onun dışındakilerin bir sakıncası yoktur. mesela bir şarkı vardı. şarkıdan sakıncalı parça:cenneti değişmem saçının teline diye bir şarkı. ferhat göçerin şarkısı.sen 1 saç teli için cennetten mi vazgeçiyosun? gibi…
Kayıtsız Üye
Eger haramsa dinlemeyelim İlahiler daha sık dinleyelim değil mi?
Kayıtsız Üye
kötü müzikler haram fakat iilahilerden bir şey olmaz
Kayıtsız Üye
Mənim bildiyimə görə İlahiləri kim musiqi alətləri ikə oxusa ahirətdə ona Allah lənət edəcək…
Kayıtsız Üye
Sakınmakta fayda var.
mucahid123
Apacaik hadisler ile haram oldugu bellidir.
Rasullah s.a.v. oyle bir zaman gelecekki ipegin zinanin ve muzik aletlerinin helal sayildigi gun olacaktir.buyurmustur……
Baska bir hadiste.Allahin lanet ettigi seslerin bir tanesi zurna sesidir..
Ibni mesud muzik ve kuran ayni kalpte olmasi kisiyi riyakar yapar.kuran dinleyen muzikten uzak olmali demistir.bircok rivayet mevcuttur.dinlemek sadece def ile içinde haram ve kufur sozu olmayan ezgiler dinlemek caizdir.kadin sesi dinlemek caiz degildir….
Kayıtsız Üye
Herşeyden önce Boşa geçirilen vakit tir müzik dinlemek
Kayıtsız Üye
Ben yabanci muzik dinliyom dediklerinden hiç bisey anlamiom o gunahmi?
Kayıtsız Üye
Bazıları aşk müzikleri dinliyor bide morali bozuk oldugunda pop falan bunlar özellikle aşk şarkıları. Harammıdir
Kayıtsız Üye
Buradan anladığım kadarıyla müzik dinlemenin kişi üzerindeki etkisine göre caiziyeti değişiyor. Yani adam velev ki ilahi dinlerken aklına sürekli başka şeyler geliyor ve şehvet duyuyorsa ona ilahi haramdır. Bu benim anladığım yanlış olabilir.
Kayıtsız Üye
Müzik bir anlamdan ibarettir ona yüklediğiniz anlam onu değerli yapar ilk başta kendinizi tanıyacaksınız ben bunu dinlerken ne hissediyorum diye
Kayıtsız Üye
aynen eğer gerçek müslümansanız uzak durun çünkü belki de haramdır ayrıca 8. sınıf tdb kitabında yazdığına göre sizi ibadetten alıkoyuyorsa haramdır
Kayıtsız Üye
şekil yapmak zaten riya(gösteriş) olduğu için haram Hz. Muhammed(sav) bir hadisinde kalbinde bir damla riya bulunanların cennete gidemeyeceğinden bahsediyor
bLnT
Selamun aleyküm dostlar zamanında bir hocadan müzik dinlemenin haram olduğunu işitmiştim bunun doğruluğu var mıdır? Varsa ne derece doğrudur? Oruçluyken dinlemenin hükmü nedir?
arifselim
Aleykum selam kardeşim. Bu konuda bir çok ihtilaflar olmuştur. İmam gazalinin bu konuda ki görüşü konuyu özetlemektedir:
İmam Gazalî musikîyi, haram, mekruh ve mubah olmak üzere üç ana başlık altında inceleyerek şöyle der:
– Dünya arzusu ve şehvet hisleri ile dolup taşan kimseler için yalnızca bu duyguları tahrik eden sesler haramdır.
– Vakitlerinin çoğunu buna veren, meşguliyeti âdet haline getiren kimse için mekruhtur.
– Allah sevgisi ile dolup taşan, duyduğu güzel ses kendisinde yalnızca güzel sıfatları tahrik eden kimse için müstehaptır.
al-Muwaḥḥidūn
çalgı aleti olan her ses müziktir müzik haramdır. neşid dinleyebilirsiniz.Ebu Amir ya da Ebu Malik el-Eş’ari (RadiyAllahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem):
‘Ümmetim arasında fercleri, ipeği, şarabı ve çalgı aletlerini helal kabul edecek bir topluluk olacaktır. Ve birtakım kimseler bir âlemin yakınına konaklayacaklar. Kendilerine ait davarlarla yanına gidecek, bir ihtiyacı sebebiyle onlara varacak.
Onlar ona:
−Bize yarın tekrar gel diyecekler. Yüce Allah geceleyin onlara hükmünü geçirecek ve âlemi koyacak, diğerlerini ise tanınmaz hale çevirerek kıyamet gününe kadar maymunlara ve domuzlara dönüştürecektir’ buyurdu.
Buhari
Ahmet28
Öncelikle müzikler ikiye ayrılır :
1 – Dünyalık şeylerin sevgisini aşılayan ve onlara bağlanmamızı sağlayanlar.
2 – İnsana Allah,peygamber vs. sevgisini aşılayanlar.
Bunlardan dünyalık şeylerin sevgisini aşılayanlar haram, Allah,peygamber,melek vs. sevgisini aşılayanlar ise zararsız kılınmıştır. Dua ile.
Kayıtsız Üye
Dostum , mesele din ve sen burda hiç bir kaynak vermeden kesin bir şekilde haramdır diyorsun acaba bu şekilde fetva verme hakkına nereden hangi ayet – hadis – alim görüşününden alıyorsun . Hatta şöyle bir durum vardır birisi size dini bir hüküm söylerse çok önemli bir alim olsa dahi ona bunu hangi ayet ve hadise dayanarak söylediğini sorun unutmayalım ki ahirette ağzımızdan çıkan her laftan sorumlu olacağız.
Kayıtsız Üye
Kuranda direk haramda diye bir ayet olmadigi için bizde direk haram diyemeyiz
gastoparezi
coğu alimlere göre haramdır ama bazı alimler bazı şartlar koşarak bu şartların yerıne getırıldı vakıt haram olmucagı konusunda hemfikir olmuşlar ozellıkle arebesk sarkılar çok sakıncalı cunkı kadere imana feleke isyanlar diz boyu ınsanı dınden ımandan cıkarır o tur sarkılar sarkı sözlerine dıkkat etmek bence muzıkten daha onemlı agzımızdan cıkanlara dıkkat ettımız gıbı baskasınında agzından ne cıktına dıkkat edıp ona göre dınlememız lazım çünki dinleyendede rıza oldu için dinden cıkarıyor ınsanı ama su kadarını dıyım muzık dunyanın en buyuk uyuşturucusudur ne tur dınlersen psıkılojin o sekılde olur hayatın bıle değişir muzık dogrudan beyne etkı ettı ıcın ınsanın ruh halını sekılden sekıle sokabılır kendınız olmazsınız yani ole oldunuzu sanırsınız arebesk dınleyenle rock dınleyenın ruh halı gıyınıslerı yaşam stilleri herseylerı çok farklıdır jazz dınleyendede rap dınleyenın hayatları çok farklıdır dusuncelerı farklıdır muzık çok tehlıkelı bır uyusturucu çok değiştirir insanı ve bunuda size hissetirmez anlayamazsınız öle yaşar gidersiniz halbukı bu fani dünyada kendımızı tam anlamıyla Allah Teala adamak ıbadetleri doğru yapmak islamiyeti doğru yaşamak için saglıklı olmamız beynımızı bole felaketlerden uzak tutmamız lazım ınsan en ıyı sessız kafayla huzurlu bır ortamda dusunur
Kayıtsız Üye
Askeri coşturmak için marş dinletmenin caiz olduğu, bir iş yaparken sıkıntı gidermek için şarkı söylemenin(?) caiz olduğu gibi şeyler okumuştum sanki. Yani şehvete neden olmuyorsa, sözlerinde küfür/şirk içermiyorsa (biliyorsunuz bazı şarkılarda "ben seni kendime ilah yapıp taptım" gibi sözler de olabiliyor), çalışmaktan ve ibadetten alıkoymuyorsa, vs. gibi birtakım şartlara bağlı olarak şarkı dinlemenin veya söylemenin caiz olduğu yönünde şeyler söyleyenlerle karşılaşabiliyoruz.
Kayıtsız Üye
Kuran müziğin haram oldugunu soylemiyor. Ama muzik içinde tarkanin sarkilari gibi sapikca seyler varsa onuda dinleme.
Svvl
Selamun Aleyküm. Ben birkaç ay önce İslam’da müziğin ve müzik dinlemenin yerini araştırmıştım. Aldığım cevaplar nefsimin hoşuna gitmediği için birkaç ay dinlemeye devam ettim ancak sonra müzik dinlemenin insanın kalbine şeytanların yerleşmesine neden olduğunu,bu kişinin sonunda Kur’an bile dinlemeye tahammülü kalmadığını öğrendim ve dinlememeye tevbe ettim ancak nefsimi yenmede çok zorlanıyorum. İlahi dinlesem bari,tevbemi bozr mıyım? Ya dadinlediğim şarkının içeriği saçma sapan aşk şarkıları yahut başka saçma şarkılar olması yerine vatan-millet sevgisi gibi duygularla ilgili olsa? Sözsüz,enstrümantel müzik (klasik müzik gibi) dinleyebilir miyim? Bunları dinlememde sakınca olmasa bile ben bir kere müziğe tevbe ettiğim için tevbemi bozacağımdan günah kazanır mıyım? Sizin için gereksiz bir soru olabilir belki ama yıllardır günün neredeyse çoğunda müzik dinleyen ve sonreça tevbe edipte nefsi kabaran biri için öyle kolay değil. Teşekkürler.
Kayıtsız Üye
Muzigin kendisi haram degildir. Insanda haramlarin olusturduklarina yakin duygular olusturuyorsa dinlemek haramdir. Supheli seylerden de uzak durmak en hayirlisi.
cpuslayer
Zeytinyağını yiyemem aman, basmada fistan giyemem aman, senin gibi cahile ben efendim diyemem aman …
Kızıma müzik dersinde öğretiyorlarmış bu türküyü. Dinleyince eskilere gittim. Çocukluktan kalma repertuarım oldukça geniştir. Allah affetsin.
Bu türkü nereden çıkmış diye düşündüm öylesine. Zeytinyağını yiyemem aman derken, zeytinyağı yerine margarin veya ayçiçek yağı yeyin, basma fistan giyeceğinize, polyester veya sentetik kıyafet giyin mi demek istenmiş acaba? Yoksa yıllar yılı bu topluma saf yağlar yerine margarin ve katkılı sıvı yağlarını, bu gibi türkülerle mi kabul ettirdiler?
Müziğin hayatımızdaki yeri hafife alınamayacak kadar büyük. Bir alışveriş merkezine girdiğinizde, çıkana kadar en az 5-6 adet şarkı dinlersiniz. Herhangi bir kurumu arasanız, bir hattan diğerine bağlanma süresince müzik dinlemeye mecbur bırakılırsınız.
Kapımız, telefonumuz müzikli çalar. Müzikli oyunlar, müzikli alfabe, şarkı söyleyen bebekler… Okullardaki müzik dersleri artık çığırından çıkmış durumda. Bel altı şarkıları söyleten, ezberleten, günün moda danslarını öğrenciye belletmeye çalışan bazı öğretmenler!
Oysa bizim çocukluğumuzda çocuk şarkıları pek bir masumdu: Telefonun delikleri içinde… Küçük kardeş, küçük kardeş can, can, can… Öyle aklımıza binbir türlü pisliği sokmayan, çocuk masumiyetini bozmayan şarkılar dinlerdik biz.
Geçen gün, servis bekleyen ilköğretim çağındaki 8-9 yaşlarında çocukların söyledikleri şarkılara şahit oldum:
Bi güzellik yapsana, gece benle kalsana! Kitabına Uydur Gel Uysa Da Uymasa Da Yaz boyu, yakındaki parkta devamlı çalan ve sözleri beynimize işleyen bu iğrenç şarkı belli ki çocuklarında beynine işlemiş. Bilmem ne söylediklerinin farkındalar mı? Ama gerçek olan bir şey var ki, şimdi anlamasa bile şarkıların verdiği mesajlar, direkt çocuğun kodlarına yerleşiyor. Beyninin kıvrımlarında yer işgal ediyor.
liseli vardı ya ah o liseli, kısacık etekli dar elbiseli! Gerçekten bazı liseli kızlar dar kıyafetleri, kısacık etekleriyle erkeklerin iştahını kabartmak için çabalıyorlar sanki.
Neredeyse en mahrem yerlerini fütursuzca gösteren kızlar, arkalarından çalınan ıslıklardan, kendilerine yöneltilen salyalı bakışlardan hiç rahatsız olmuyorlar, bilakis haz duyuyor gibi davranıyorlar.
Masum küçücük bir öpücükten ne çıkar? Kimden ve neden saklanacak! , Kim görecek, kim bilecek? Bunun gibi şarkılar nice ruhu aç kalmış gencin ruhlarına zehirli bir gıda oldu. Önceleri yüzümüzü kızartan hadiseler, şimdilerde sıradan vakıalar oldu. Artık pek çok genç birilerinin görüp duymasından bile rahatsızlık duymadan, ulu orta sarmaş dolaş olabiliyor, bizi yerin dibine sokabiliyorlar…
Utanma denilen erdem çoktan rafa kalkmış eski bir hikaye artık…
Ama evlisin, benim değilsin diyor bir şarkı. Evliyken başka birine veya evli değilken evli olan birine aşık olmak normalleştiriliyor bu şarkıda.
Bir dizi seyrediyorsunuz diyelim. Yengesine aşık olmuş bir adamın veya eşini aldatan bir kadının acıklı! sahneleri, yine çok acıklı şarkı sözleriyle izleyiciye sunuluyor. O an arkadan gelen şarkıya öylesine kapılıyorsunuz ki, olayın ahlaksız boyutu sizi pek ilgilendirmiyor hatta sizde onlara acıyor belki de normal karşılıyorsunuz. Siz bunları sıradan bir dizi ve şarkılar olarak görürken, beyniniz gördüklerini sorgulamadan gerçek kabul ediyor.
Romantik bir şarkı eşliğinde izlediğiniz başka bir görüntüde, eşine bir kucak çiçek getiren, kucağına alıp döndüren yakışıklı bir adam cezbediyor sizi. Sevdiğine nasıl karizmatik bakıyor, nasıl anlayış ve muhabbet abidesi. Bu adam tam aşk adamı! Birde kendi eşinize bakıyorsunuz; ne çiçek alma var, ne doğum günü hatırlama! İşten eve, evden işe sıradan bir aile babası işte. Oysa o dizideki gibi bir erkek olsa, romantik sürprizler yapsa, her gün size çiçek alsa, arkadan hep romantik bir fon müziği çalsa hayat ne de güzel olurdu değil mi!!!
Dün annenizin umuruna geçmeyen, aklına bile gelmeyen ayrıntılar, bugün sizin için eşinizden soğuma sebebi oluyor. Bunda bize dayatılan şarkıların, görüntülerin etkisi yok sanıyorsanız, çok aldanıyorsunuz.
Bir kaç yıl evvel, Depresyondayım unutuldum, aldatıldım! diyordu kızlar. Depresyonda olmak moda bir tabirdi. Sanki biraz da övünç vardı depresyondayım söylemlerinde… Küçücük kızlar bile ne hikmetse depresyona giriyorlardı. Sevgiliden ayrılmak zaten tam bir baş belası, lanet olası manyak bir durumdu!!
İntihar ettiren, içkiye meylettiren şarkılarda oldukça fazla. Bu akşam ölürüm, beni kimse tutamaz! diye yırtınıyordu derbeder bir oğlan! Hayata tutunamayanlar, çatılardan atlayanlar, kendini jiletleyenler… Şarkıların bu gençler üzerinde ne büyük bir etkisi vardı ama çoğusu bilmiyordu…
Kız hepsi senin mi? , o şimdi asker, canı neler ister gibi bel altı sözleri olan şarkılar gençlerin beyinlerine mıh gibi çakıldı. Evinde TV olmayan, klipten şarkıdan haberi olmayanlar bile, maalesef sokaklarda, alışveriş merkezlerinde bolca dinleyerek ezberlediler bu şarkıları.
Gençlerin neredeyse hepsinin kulağında, bedenlerinden ayrılmayan bir uzuv gibi yapışık olan kulaklıkları var. Durmaksızın şarkı dinliyorlar. Dinledikleri şarkılardaki, bilinçaltı telkinlerle cesareti, cinselliği, umursamazlığı, bencilliği, saygısızlığı öğreniyorlar…
Çocuklar gençler harcanıyor. Körpecik beyinler yağmalanıyor. Sorgulamadan nice pisliklerin yavrularımızın beynini işgal etmesine izin veriyoruz.
Bir haber sitesinde güya yetenek programından bir video vardı. 6 yaşındaki bir çocuk yabancı bir klipteki şarkıyı söylemeye çalışıyorlardı. İzleyenler, jüri üyeleri çığlık çığlığa. Alkışlar tezauratlar havada uçuyor. Sanki ortada bir palyaço var da, herkes yırtınırcasına gülüyor. Anne oğluyla gurur duyuyor. Çocuk kendisini şarkıya o denli kaptırmış ve zaten o kadar çok dinlemiş ki, bütün hareketleri aynı şekilde yapmaya çalışıyor. Karşısında kocaman bir ekranda oynayan iğrenç bir klip. Çocuğun bir taraftan klipe bakıp, bir taraftan da tıpkı kliptekiler gibi pantolonunu indirmeye çalışması gözlerimi yaşarttı…
Pek çok anne baba sadece dünyalık çocuk yetiştirirken, çocuklarının ahiret hayatını berbat ediyor. Evindeki TV de müzik kanallarını engellemeyen, dizileri, klipleri, reklamları, çocuğuna rahatça izleten anne babalar çocuğunu diri diri toprağa gömen cahiliye insanından çok daha zalim ve çok daha cahildir!
Bu klipler ana okullarında, veda programlarında, doğum günlerinde sürekli çocuklara dinletilip izlettiriliyor. Batıl olan herşeyi çabucak kabul ediyor, hayatımıza bu zehirleri sorgulamadan dahil ediyoruz.
Bu müzik klipleri gelişigüzel hazırlanmıyor. Her bir hareket, her bir kıyafet, kullanılan renkler,anlık görüntüler hepsi bilinçaltına farklı mesajlar veriyor. Kliplerde sapıkça görüntülerin bu kadar çok olması gençlerin beynindeki ahlak algısını zayıflatıyor. Dün sadece kötü yolda olan veya pavyon kadınları giyer diye bildiğimiz süper mini etekleri, alabildiğine dekolte kıyafetleri şimdi sıradan ev hanımları ve öğrenci kızlar da giyiyor. Yazık ki, kimin ne olduğunu anlamamız imkansız hale geldi…
Anne babalar olarak, öncelikle kendi evimizde İslam-i bir yaşantıyı hakim kılmaya çalışalım. Evlerimizde haramlara müsade etmeyelim. Pek çok inançlı diye bildiğim ailenin evinde bile çocukların rahatça klip, reklam izlediğini görüyorum. Bu basit bir mesele değil. Bu klipler, şarkılar çocuk avutmak için kullanılamayacak kadar zehir yüklü şeytani oyunlardır.
Müzik deyip geçtiğiniz, çocuğunuza rahatça dinlettiğiniz bu lakırtılar, toplumda onarması güç tahribatlara yol açıyor. Allah Teala bizleri; şeytanın, farkettiğimiz veya farketmediğimiz tüm tuzaklarından muhafaza eylesin. (Amin)
kembağal
-İçinde aşk, isyan, vs. bulunmayan yabancı şarkıları dil öğretimi için kullanmak günah olur mu?
-Bilgisayarda ekrana şarkının sözlerini kendi dilinde yazıp altına da Türkçesini yazsak (şahsen şarkılardan çok kelime ve cümle öğrenmişliğim vardır) ve bunu video sitelerine yüklesek günaha mı yoksa ilim öğretme çabamızdan dolayı sevaba mı gireriz?
-Ayrıca şarkıların aşktan, vb.den bahsetmese bile insanın nefsine hitap eden tarafları olabilir (melodisi vs. bakımından) ama biz bu özelliği bakımından insanları dil öğrenmeye kanalize etsek fena bir iş mi yapmış oluruz?
Omer Faruk
Selamün Aleyküm,
Allah’ın lütfu olarak; bizatihi doğanın kendisi müziktir.. İnsan doğanın yaptığı bu müziği dinlediği gibi var olduğundan beri müzik üretmiştir.
Tabii müziği yalnızca pop müzik, şehvete çağıran kadınlar olarak düşününce haram deyip çıkanlar var. Muhtemelen Rasulullah (A.S)ın da bu haramlara yönelik müzik eleştirisini de bütün müziklere şamil kılıyorlar. Oysa Rasulullah (A.S)’ı hicret yolculuğunun sonunda Medine’ye girişinde karşılayan medineli kadınlar, tefleri ve ilahileriyle karşılamışlardı. Hiç siz bu önemli yolculuğu anlatan hadisin sonunda Rasulullah: "bunu uygun görmedi, inin o damlardan bu aletleri kullanmayın sesiniz de haram" diye bir hadise rastladınız mı? Tıpkı ayetlerin bir iniş sebebi (esbab-ı nüzul) olduğu gibi hadislerin de söyleniş sebebi (esbab-ı vürud) vardır. Rasulullah müzik ve aletleri konusunda bu sözleri söylendiğinde acaba hangi ortamda söyledi. İnsanlar bu işle meşgul olurken acaba hangi haramlarla iştigal ediyorlardı. Bunları bilmiyoruz. Bunu bilmeyince direk hadisi alıp yorumlamak onun üstünden de bütün müziği haram kılmak ancak cehalet işidir.
Başta müfessir Fahreddin Razi olmak üzere Farabi’nin, İbn Sina’nın müzik ve nota konusunda müstakil eser yazdığını, Farabi’nin enstrüman çaldığını biliyor muydunuz?
Ya da çağrı filmini izleyip de müziğini duyduğunda yüreği ürpermeyen kaç müslüman vardır. Güzel ilahiler okuyup da Allah’ı hatırlamayan kaç müslüman vardır.
Ayrıca AŞK haram değildir, harika bir nimettir! yeter ki AŞKINIZI harama bulaştırmayın. Sevdiğine bir şiir yazmak, ona sevgini ifade etmek ne güzeldir! Rasulullah (A.S) Ümmü Hani künyeli, Fahita’ya aşık olduğunu biliyor musunuz? Hatta Ümmü hani’nin eşi vefat ettikten sonra onunla evlenmek istediğini ve aşkını unutmadığını… Eşi Hatice’ye duyduğunu aşkını… Dolayısıyla aşkı ifade etmesi açısından çok güzel türkülerimiz, şarkılarımız var. İçinde şirk, günah çağrısı olmadıktan sonra hiçbir mahzuru yoktur.
Hiç endişe etmeyin bütün müzik enstrümanları da kadın erkek bütün müslümanların seslerini de dinlemek helaldir. Yeter ki size Allah’ı hatırlatsın! haramı hatırlatmasın!
Günaha çağıran, size şehveti hatırlatan ilahi de olsa dinlemeyin haramdır, vesselam.
müzik dinlemek haram mı, müzik dinlemek haram mıdır , şarkı dinlemek haram mı