Hangi mezhebi seçmeliyim?

Hangi mezhebi seçmeliyim?

çok
Sayın kardeşlerim, otuzumdan sonra Kuran’ı okudum, inandım. Şimdi mezhebimi seçmek istiyorum. Mezhep kitaplarında yanıtını bulamadığım ancak yaşamsal olduğunu düşündüğüm kimi sorularıma yanıt bekliyorum. Yardımcı olandan Allah razı olsun.
1) Vergi vermek mi daha ahlaklıdır, vermemek mi? Biliyoruz ki devlet verginin bir kısmıyla faiz ödüyor, bir kısmıyla kendi halkına haksızlık ediyor, bir kısmıyla yurt dışındaki savaşları destekliyor, bir kısmını zengin iş adamlarına dağıtıp onları daha da zengin ediyor. Vergi ödeyerek bu haksızlıklara ortak olmuş olmuyor muyum? Mezhepler bu konuda ne diyor? Vergi öderken içim rahat değil.
2) Bütün parasal düzen faizin, yani haksız kazancın üzerine kuruluyken, emeğimi parayla, yani ayrıcalıksız her birimi faizin nesnesi olan bir ölçüyle satmam uygun mudur? Faizci bankalar dışında -ki araştırdım ve emin oldum ki "faizsiz" bankalar da faizle çalışıyor- birikimlerimi saklayabileceğim bir ortam yok iken lira, dolar gibi faiz nesnesi birimlerle alışveriş yapmak, birikimimi faizci bankalarda saklamak dinen uygun mudur? Kuran faiz ödemeyi de haksızlığa uğramak olarak niteliyor (2:279). Faiz yemiyorum, ama ödeyip de haksızlığa uğramak da istemiyorum. Mezhepler bu konuda ne diyor?
3) Kuran’ı okumama karşın emeklilik ve kaza sigortası konularında bir yargı çıkaramıyorum. Mezhep kitaplarında da bu konu işlenmiyor. Mezheplerin emeklilik ve kaza sigortaları ile ilgili yargısı nedir? Bunlar dinen uygun mudur? Emeklilik bir hak mıdır? Hak ise bunu edinmenin tek yolu faizden geçiyor iken nasıl emekli olurum? Kaza sigortası başıma gelen kazanın yükünü diğer prim ödeyenlere ödetmek anlamına gelmektedir. Bu dinen uygun mudur? Sigorta şirketlerinin varlıklarını faizde değerlendirmesi beni onların suçuna ortak eder mi?
4) Mezheplerin fikri mülkiyet, yani marka, patent ve telif haklarıyla ilgili yargısı nedir? Uygulanmakta olan yasal düzenlemelerin hepsi uygun mudur? Kitapları, müziği, görüntüleri, kısaca bilgiyi kopyalayıp ücretsiz paylaşma konusunda hangi mezhep nasıl yargı vermektedir?
5) Hayır işi yaptığını, yoksullara yardım ettiğini öne süren sivil toplum örgütlerinin hiçbiri yaptıkları alışverişin hesabını vermeye yanaşmamaktadır. Durum böyleyken zekatımı nasıl verebilirim? Devlet zekat toplayıp dağıtma işini üstlenmiyorsa paramı ve malımı hiçbiri güven vermeyen bu örgütlere mi vermek zorundayım? Mezhepler bu konuda ne hüküm verir?
6) Endüstriyel kalkınma ve ekolojik yıkım ikilemini mezhepler nasıl çözer? Kalkınma, istihdam yaratma ve doğal kıyım arasındaki dengeyi nasıl kurar? Fosil yakıtların neden olduğu kirlilik ve neden olduğu öne sürülen küresel ısınma konularında inananların nasıl davranmasını uygun görür? Söz gelimi motorlu taşıt kullanmak doğaya geri dönülmez bir zarar veriyorsa inanan kişi motorlu taşıt kullanmamalı mıdır?
7) Mezhepler evrim teorisine nasıl bakar? Kuran’da evrimin varlığı veya yokluğunu gösteren ayetler hangileridir?
8) Mezhepler genetiği değiştirilmiş tarım ve hayvancılık ürünlerine nasıl bakar? Bu ürünler için yapılagelen Allah’ın yarattığını değiştirme suçlaması çaprazlama ve seçici çiftleştirme yöntemleriyle ortaya çıkarılan evcil hayvanlar ve tarla bitkileri için de geçerli midir? Bu ikisini ayıran ölçü nedir?
9) Para için namaz kıldıran, doğruyu değil yalnızca hükümetin kendisine dayattığını dile getiren imamların arkasında namaz kılmak hangi mezhebe göre uygundur?
10) Mezhepler namaz ve oruç vakitlerini farklı hesaplıyor. Ancak hiçbiri kutuplara yakın bölgelerde oluşan sorunlara çözüm getirmiyor. Bu konuyu çözdüğünü öne süren bildiğim bir kişi var, Abdülaziz Bayındır. Onun da mezhebi yok. Şimdi mezhebimi nasıl belirleyebilirim?
Yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler. Selam ile.


Cevap: Hangi mezhebi seçmeliyim?

islamdostu
bu sorulara cevap için kardavinin fetvaları ile hayrettin karamanın fetvalarını okumalısın.
bu sordukların mezhep seçmeyle alakası yok.
bunlar yeni meseleler ve günümüz alimleri cevap vermişlerdir.


Cevap: Hangi mezhebi seçmeliyim?

çok
Karaman’ın sitesinde böyle sorular sorulmamış. İlk ben sorayım bari.

Peki, bu sorunlara önerilen çözümlere göre günümüzde neden yeni mezhepler oluşmuyor acaba? Mezhep kitapları namazda elin nereye konacağı gibi önemsiz ayrıntılarla dolu. Ortada bir yanlışlık var…


Cevap: Hangi mezhebi seçmeliyim?

Ramadan
çok
sen mezhepleri sorgulamaya gelmişsin gibi geldi bana
iyi mi sen içtihad et biz sana uyalım
nasıl olsa içtihat kapıları açıktır.


чυϞυѕ
Rahman ve Rahim Allah’ın Adıyla

Kardeşim hak olan dini bulmuşsun çok güzel, Yüce Allah devamını da takdir eyler inşAllah. Ancak dini yaşamak için neden bir mezhebe bağlı bulunmayı bir şartmış gibi görüyorsun? Şu açık ve nettir ki"İslam Mezhep Kabul Etmez" . . .


Şema
Yunus
Sen mezhepsiz olabilirsin ama bu fikrin senin olsun bizim ihtiyacimiz yok.
Ister kabul edin ister reddedin Muctehit olmayan mukallittir.


veysel
Aleviler eğer Müslüman’sa Müslüman eğitimi alacaklar Kuran eğitimi alacaklar. Yok eğer derlerse ki biz mezhebiz biz din tanımıyoruz. Kuran’ı tanımıyoruz, biz kendi mezhebimize göre yapacağız. Bu din magazine.com.treğitimi olmaz kültür eğitimi olur. Nasıl bir Allah’a nasıl bir kitaba inanıyorsa aleviler bunu belirlesinler ilk önce. İlk önce bu insanlara biz Allah’ı öğretmeliyiz mezhepleri değil. İnsanların kurduğu prensipleri onlara din olarak satmanın anlamı yok.


NuN
< İnsanların kurduğu prensipleri onlara din olarak satmanın anlamı yok. >
yorumun güzeldi ama
Mezheplere, insanların kurduğu prensip demek burası cahilce olmuş.
Mezhep düşmanlığı yaptığınız kadar mezhebin ne olduğunu öğrenmeye çalışsaydınız belki MÜÇTEHİT olurdunuz!!!!


cavraşım
< Mezheplere, insanların kurduğu prensip demek burası cahilce olmuş. >
neden,mezhepler,imamlarımızın kurduğu prensipler değil mi?


imam
< neden,mezhepler,imamlarımızın kurduğu prensipler değil mi? >
Bazen forumda bu islamı anlamış dediklerim olur ama zaman geçer öyle bir yorum yapar ki… neyse
Mezhep, kuran ve sünnetten çıkarılan hükümlerdir.
Mezhebe bir adamın prensipleri derseniz yanlış yapmış olursunuz.
Bir Alimin içtihatlarıdır ama temelinde KİTAP ve SÜNNET vardır.


cavraşım
< Bazen forumda bu islamı anlamış dediklerim olur ama zaman geçer öyle bir yorum yapar ki. neyse
Mezhep, kuran ve sünnetten çıkarılan hükümlerdir.
Mezhebe bir adamın prensipleri derseniz yanlış yapmış olursunuz.
Bir Alimin içtihatlarıdır ama temelinde KİTAP ve SÜNNET vardır. >

:)tüh kötü yorum yaptık

dediğinz doğru,biliyoruz temelinde Kuran ve sünnet var ama

imamlarımız bunları farklı yorumlamışlar ve farklı mezhepler çıkmış

sonuçta kendi prensiplerine göre yorum getirmişler

neyse,aynı şeyi söyüyoruz zaten:)


imam
içtihadın temeli neye dayanıyor?
son bir soru
Bu imamlar neden içtihat etti? neden biz edemiyoruz?


cavraşım
bilmem?

arapçayı iyi bilmediğimizden mi?

muhaddis olmadığımızdan mı?


imam
sorumun cevabını aldım.
bilmemen benim için iyi bir cevatı.

ALlah bize hakkı hak olarak göstersin ve tabi olmayı nasip etsin.


cavraşım
ben de sana bir soru soracağım

fakat ben öğretmek için değil öğrenmek için soracağım

mezhep imamlarımız farklı içtihatlarda bulunmuşlar

bunun sebeplerinden birisi ,birine ulaşan hadisi diğerinin bilmemesi olabilir mi?


imam
Hayır, genelde bilmemesi değil. yani ulaşmadı için değil.
Elbette birinin ulaştığına diğer ulaşmadığı olmuştur ama…
bu fikirde olduğum bir günde imam azamın bir hadis’e ulaşmadığını şayet ulaşsaydı bu sahih hadisi kabul edip o yönde içtihad edeceğini düşünmüştüm.
neyse araştırdım ve imamı azamın o hadisi yorumlamasını ve neden delil olarak almadığını görünce ÇOK utanmıştım.


cavraşım
< bu fikirde olduğum bir günde imam azamın bir hadis’e ulaşmadığını şayet ulaşsaydı bu sahih hadisi kabul edip o yönde içtihad edeceğini düşünmüştüm. >
aynı şeyleri düşünmüşüz

senin kadar bilgim yok,öğrenmeye çalışıyorum

şu anda Prof Muhammed Ebu Zeha nın Mezhepler Tarihi kitabını okuyorum,anlamaya çalışıyorum


Alp Türkoğlu
Bir konuda sizden yardım istiyorum konu hangi mezhebi seçeceğime karar veremedim ailem yakınlarım ve çevrem hanefi ama yinede emin olamadım şafilikle hanefilik arasında kaldım


mum
Tavsiyem iki mezhebin ilmihalini okuyun ve sonra karar verin. Her bir ilmihal en fazla 2 haftanızı alır mutlaka okuyun


duzgunomer
Mezheplerin farklı ictihadlarını kullanabilir miyiz? Yani taklit edebilir miyiz? Zaruri durum olmadıkça edemezsin cevabı gelecek, peki neden edemeyiz? (Öğrenmek için sordum.)


mum
Ömer kardeş sen TELFİK konusunu araştır sonra yine yazışırız


duzgunomer
"Meselâ, abdestini Hanefi mezhebine göre alan kimsenin, niyet etmese de abdesti tamamdır. Çünkü bu mezhebe göre niyet abdestin farzlarından değildir. Fakat bu kişinin aynı mezhebe göre başının dörtte birini meshetmesi lâzım gelirken, bu hususta Şâfiî mezhebine uyarak başının dörtte birinden azını meshederse, bu abdest tamamlanmış sayılmaz. Böyle bir davranış telfik sayılacağından caiz değildir."

Hem şafinin hemde hanefinin tüm farzları yerine getirsek. Örneğin hem niyet edip hemde başın 4’te 1’ini yapsak. Kan akınca veya kadına dokununca abdest bozulur mu? Yine telfiğe giriyor galiba bozulacaktır.


mum
Kardeşim
Telfik meselesini iyice oku sonra anlaşırız 🙂 Diğer bir mezhebin bazı durumlarda taklit etmek telfik değildir iyice anlayalım


islamdergisi.com

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();