MAGNUM çubuğundan çıkan şifreyi gönderip çekilişe katılmak günah mı ?

MAGNUM çubuğundan çıkan şifreyi gönderip çekilişe katılmak günah mı ?

hatalar
MAGNUM çubuğundan çıkan şifreyi gönderip çekilişe katılmak günah mı ?


Cevap: MAGNUM çubuğundan çıkan şifreyi gönderip çekilişe katılmak günah mı ?

Darusselam
şirketin müşterisine hediyesidir caizdir.


Cevap: MAGNUM çubuğundan çıkan şifreyi gönderip çekilişe katılmak günah mı ?

silversoul
Mesaj parası?


Cevap: MAGNUM çubuğundan çıkan şifreyi gönderip çekilişe katılmak günah mı ?

Kayıtsız Üye
Mesaj yollamadan magunumun resmi sitesinden de çekilişe katılabiliniyor.


hatalar
evet mesajdan para alıyorlar…
caizmi yani ?


elif sena
Kardeşim bence günah çünkü haketmeden kazanıyorsun dondurmayı ye parayı kazan pek uygunmuş gibi gelmiyor bana .


hatalar
banada çekilişe katılmak gibi az para veriorsun çıkarsa porsche kazanıyorsun. milli piyangoyu anımsattı bana ondan sorayım dedim banada pek doğru gelmedi ama .s


Şema
Katilim ucreti olsaydi caiz degildi ama burda ucret söz konusu olmadığı için caizdir.


hatalar
evet ama katılmak için msj atıyorsun msj attığında da para alıyorlar ? 50 krş mu ne tam bilmiorum ama alıorlar yani öle olunca ne oluyor ?
öle yapmayıp para vermeden siteden katılsak nasıl olur. ozaman siteden mi katılmak caiz ?


Darusselam
MAGNUM çubuğundan çıkan şifreyi gönderip çekilişe katılmak günah mı ?

Verilen hediyeleri alan kişiler bunun için ayrıca bir para ödemiyorsa verilenler hediye hükmünde olur. Çekilen bu mesajların mahiyetide önemlidir. Sadece katılım için mi mesaj çekilmekte? Yoksa çeklilen bu mesajlardan ayrıca bir gelirmi elde edilmektedir? Gelir amaçlı mesaj çekilmişse buda bir nevi piyango olmuş olur. Şüpheli olan şeyleri terk etmek takva sahibi insanların özelliğidir.

Bir şeyin kumar olması için karşılıklı şart olması gerekir. Mesela, bir kişi, bilirsen sana şunu veririm, bilemezsen senden şunu alırım şeklinde ikili şart koşması halinde kumar olur. Burada, bilirsen sana şunu veririm, bilmezsen senden şunu alırım şartı yoktur. Böyle olunca tek taraflı bilene verilen ödül oluyor. Böyle tek taraflı verilen değerler alınabilir, kumara girmez. Çünkü veren bir şey talep etmiyor. Bilirsen şu miktarı alırsın, bilmezsen bir şey vermek zorunda değilsin diyorsa konu kumar olmaktan çıkar.. Bir de, üçüncü bir şahıs çıkıp da:

Bir yarış tertipliyorum, başaranlara şu kadar ödül vereceğim, başaramayanlardan ise bir şey istemiyorum, derse; yarışı kazananlar verileni alabilirler. Bu da meşru bir yarış olur, faydalı bir teşvik manasına gelen bir hizmet sayılabilir. Çünkü yarışı kazananlara veriyor, kazanamayanlardan ise bir şey almıyor. Üçüncü sahsın ikramı oluyor. Buraya şöyle bir misal daha ilave edebiliriz. Bir kahvehanede oyuna başlarken "Yemekler, çaylar oyunu kaybedenden" derlerse, kazananların kaybedenden yiyecekleri yemek, içecekleri çay kumar olur. Çünkü karşılıklı şart vardır. Oyunu sen kazanırsan yemek, çay benden.. Ben kazanırsam yemek, çay senden.. şartını koymuşlardır.. Ama böyle iki taraflı şart olmaz da biri: "Kazansanız da kaybetseniz de çaylar, kahveler benden arkadaşlar" diyebilirse bunda bir mahzur söz konusu değildir. Bu bir tarafın ikramı sayılır.

Bir alış veriş merkezinde mal alanların rakamı belli miktara çıkınca, mağazanın kendiliğinden verdiği hediye de alınabilir, kumara girmez. Ama Spor Toto, Loto, piyango gibi şans oyunları kumar cinsinden sayılmaktan kurtulamazlar. Onlarda kazanırsan alırsın, kazanamazsan verirsin, şartı geçerlidir.

Buna göre bir ticaret veya zenaat ile meşgul olan kimse müşterilerini arttırmak için onlar arasında kur’a çekerek veya belli bir miktarda alım yapanlar, iş verenleri tespit ve tercih ederek hediyeler verebilir, bir şeyler bağışlayabilir; bunda sakınca yoktur.

Piyango ve benzerleri böyle değildir. Piyango idaresi başka bir iş yaparak ve o işten kazandığının bir kısmını ayırarak müşterilerine dağıtmıyor (hibe etmiyor, bağışlamıyor); bilet alanların paralarını topluyor, çekiliş yaparak (bir nevi kur’a çekerek) onların bir kısmına veriyor, kendisi de büyük bir pay alıyor. Bilet alanlar verdikleri para karşılığında bir mal veya hizmet almıyorlar, parayı idareye veya bileti kazananlara da bağışlamıyorlar; bilet alanın amacı az verip çok kazanmaktır. Kazanma yolu da kumardır; yani birçok kişinin parasını bir araya getirip, her biri büyük pay kendinin olsun diye beklerken içlerinden birkaçına (kurayı, çekilişi kazananlara) vermekten ibarettir. Üç beş kişinin ortaya birer milyon lira koyup zar atarak, kâğıt çekerek, atlar koşturarak…hangisininki kazanırsa parayı alması ile piyango vb. arasında bir fark yoktur.

Dükkandan, marketten alış veriş yapan verdiği paranın karşılığı olan malı veya hizmeti almaktadır, market sahibinin verdiği armağan ise onun kendi kazancından ayırıp verdiği bir bağıştır.

Kumar oynayan (bilet alan, totoya, lotoya para yatıran) bu para karşılığında idareden bir mal almaz, toplanan paradan -verdiğine nisbetle daha fazla olan miktarı- kazanmak ister; kazandığı da diğer bilet alanların, kazanmak isteyenlerin, oyuna/çekilişe katılanların paralarıdır. İdarenin dince kumar sayılan bu işlemden kazandığı paranın bir kısmını veya tamamını kamu yararına, hayır ve hasenâta harcaması yapılan şeyi meşrulaştırmaz, helal hale getirmez. Haram sayılan yoldan kazanılan diğer paralar da böyledir; onları iyi yerlerde harcamak yapılan işi meşrulaştırmaz; mesela elde etme yolu hırsızlık ise bunu hırsızlık olmaktan çıkarmaz, hükmünü değiştirmez.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


magnum çekilişe katıl, magnum çekilişi, magnum araba çekilişi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();