İzin İstemek – İzin istemenin usulü nedir?
NuN
İzin İstemek
İnsan yaratılışı gereği kendisine ait olan herhangi birşeyde -bu ister söz olsun, ister mal veya konuşma olsun aynıdır- başkasının tasarruf etmesinden hoşlanmaz. Yani hiç birimiz bize ait olan birşeyde, bizim iznimiz olmadan başkasının tasarruf etmesini istemeyiz. Bundan dolayı bu meseleyi göz ardı etmek, Müslüman kardeşler arasında ciddi sıkıntılara sebebiyet verebilir. Bir diğer deyişle bu meselenin önemsenmemesi durumunda suizan, nefret ve kin gibi şer durumlar meydana gelecektir. Bundan dolayı İslam, izin istemenin Müslüman ahlakından bir ahlak olduğunu zikredip, Müslüman kardeşimizden izin almadan ona ait olan şeylerde tasarruf etmeyi yasaklamıştır.
Allah (a.c.) ayette şöyle buyuruyor;
Ey iman edenler! Kendi evinizden başka evlere, geldiğinizi farkettirip (izin alıp) ev halkına selam vermedikçe girmeyin. Bu sizin için daha iyidir; herhalde (bunu) düşünüp anlarsınız. (Nur 27)
İzin istemenin usulü nedir?
Rasulullah (as.) şöyle buyuruyor;
‘Üç kere izin istenir cevap gelmezse geri dönülür’ (Muttefekun Aleyh)
İnsanlar kendilerine ait ola yerlerde istedikleri gibi otururlar, diledikleri gibi giyinirler ve o halde başkalarını kendilerini görmesini istemezler. İşte Rasulullah (as.) izin istemenin hikmetini şöyle açıklıyor;
‘Şüphesiz izin istemek görmeden dolayı kılınmıştır’ (Muttefekun Aleyh)
Yani göz bir şey görmesin diye izin istemek meşru kılınmıştır.
Her meselenin kendine göre izin isteme usulü ve adabı vardır. Burada anlatılanlar bir yere girerken göstermemiz gereken edep ile alakalı hususlardır. Diğer hususlarda daha farklı izin methodları bize kılınmıştır.
Misal 1: Bir kardeşimiz bize bir söz söyledi, biz bu sözü kardeşimiz izinsiz olarak başka meclislerde zikredemeyiz.
Neden?
Çünkü Rasulullah (as.) ‘Meclisler emanettir’ buyuruyor. Yani o mecliste ne konuşulmuş, görülmüş ve yaşanmışsa bunlar emanettir ve izinsiz olarak aşka meclislerde dile getirilmez, aksi durumlar bu emanetlere riayet etmemektir.
Misal 2: İki kardeşimiz bir yerde konuşuyor, sen onların kelamına onlardan izinsiz kulak veremezsin. Rasulullah (as.) şöyle buyuruyor;
‘Kim bir kavmin izni olmadan onların kelamına kulak verirse, kıyamet gününde onun kulağına kurşun dökülür’
Misal 3: Bir kardeşimizin eşyasında onun izni olmadan tasarruf edersek bunun İslamdaki ismi gasptır.
Misal 4: Bir kardeşimizin odasının kapısına vurup ‘Gel’ demesini beklemeden girmekte şeriatın yasaklamış olduğu bir durumdur.
ahlak
Cevap: İzin İstemek – İzin istemenin usulü nedir?
GAZİBE
Hayatımızın bir çok alanında değişik izin isteme durumlarında kalırız.İzin istemek toplum ve ahlak kuralları ile de alakalı olmaktadır.İzin isterken yumuşak ve edep içinde olmak gerekir.
musade isteme sozleri