Kendi Kendine Beddua Geçerli Mi?
Kayıtsız Üye
bir insan kendi kendine beddua edebilirmi? bedduasi tutarmi?
Cevap: Kendi Kendine Beddua Geçerli Mi?
Hoca
Elbette…
Kişi kendisine ettiği beddua tutar.
Cevap: Kendi Kendine Beddua Geçerli Mi?
Kayıtsız Üye
peki bu bedduayi geri almam mümkünmü?
Cevap: Kendi Kendine Beddua Geçerli Mi?
Şema
< peki bu bedduayi geri almam mümkünmü? >
Edilen bedduyı geri almak için Allah’a yalvarmak gerekir.
Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm . Ben kendime beddua attım ve devam ediyorum. "Bana gün yüzü gösterme. BeniM başıma binbir türlü bela ver. Bana dert ver deva verme. Sürüm sürüm suruneyim.v.b." buna benzer. Allahü teâlâ dan bugüne kadar Hayır dua ettim. Ama ilerleme yerine gerileme oldu hayatımda. Bundan dolayı artık beddua ediyorum. Belki beddualarim kabul olur diye. Bu kendime yaptığım bedduanin hükmü nedir?
#UguR
Dâvûd, Edeb)
"Olgun mü’min, yerici, lânetçi, kötü iş ve kötü söz sahibi olamaz." (Tirmizî, Birr)
Olgun müminler kimseyi kötülemez, lânetlemez, iş ve sözde haddini aşmaz, ahlâksızlık yapmaz. Kemâl noksanlığının göstergesi olan bu gibi düşük hareketlerin ve özellikle lânetçiliğin en büyük tehlikesi, o lânetin sonuçta lânetçiye dönmesidir:
"Kul, herhangi bir şeye lânet ettiğinde o lânet gökyüzüne çıkar. Semânın kapıları ona kapanır. Sonra yere iner, yeryüzünün kapıları da ona kapanır. Sonra sağa sola bakınır, girecek yer bulamaz da lânet edilen kişiye döner. Eğer gerçekten lânete lâyık ise onda kalır, değilse lânet edene döner." (Ebû Dâvûd)
Lânet, kendisine gökyüzünde ve yeryüzünde yer bulamaz, lânet edilen kişiye gider, eğer gerçekten o lânete layık biri ise, onda kalır, değilse onu dileyene, yani lânet edene döner. Lânetçinin lâneti, kendisi hakkında geçerlilik kazanır. Bu da kişinin kendi ağzıyla kendi felâketini hazırlaması, felâketine bizzat kendisinin davetiye çıkarması demektir. Hiç şüphesiz aklı başında olgun hiç bir mü’min böylesi gülünç ve acı bir duruma düşmek istemez. Bunun yolu ise, başkalarına lânet etmemektir.