Diğer Peygamberler zamanında namaz ibadeti var mıydı?
Kayıtsız Üye
Diğer peygamberler zamanında namaz ibadeti var mıydı ayrıntılı bilgi edinmek istiyorum mümkünse?
Cevap: Diğer Peygamberler zamanında namaz ibadeti var mıydı?
Darusselam
peygamberlerimizin de namaz kıldıkları ifade edilmektedir.?
Her peygamber gibi, Hz. Adem aleyhisselam da ibadet ederdi, namaz kılardı.
Hz. Aişe (r.a) şöyle demiştir:
"Cenab-ı Hakk, Adem’in tövbesini kabul etmeyi dilediği zaman, Hz. Adem, yedi defa Kabe’yi tavaf etti. Kabe o zaman kırmızı bir tepecik idi. İki rekat namaz kıldığında Kabe’ye yöneldi." (Muhammed Ali Sâbûnî, Peygamberler Tarihî)
"Ey inananlar, oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, Allah’a karşı gelmekten sakınasınız diye, size (de) sayılı günlerde farz kılındı…" (Bakara, 2/183).
Ayeti kerime de oruç ibadetinin diğer peygamberler zamanında da var olduğunu ifade etmektedir.
Namazın geçmiş ümmetlere de emredildiği hususu bizzat Kur’an-ı Kerîm’de ifade edilmektedir. Meselâ, bir âyeti kerimede Hz. İbrahim (as)’in devamlı namaz kıldığı ve neslinin de namaza devam etmelerini istediği şöyle haber verilir:
"Yâ Rabbi, beni ve benim neslimden olanları namaz da devamlı kıl. Ey Rabbimiz, duamı kabul buyur." (İbrahim, 14/40)
Hz. Musa (as) da namazla emrolunmuştu. Mâide Sûresinin 12. âyeti kerimesinde İsrailoğullanndan namaz kılmaları hususunda kesin söz alındığı ifade edilir.
Hz. Şuayb (as) da çok namaz kılardı. Hatta bu sebeple kendisine hakaret edilmek istenmişti. Bu da Kur’an-ı Kerîm’de şöyle beyan buyurulur:
"Onlar dediler ki: ‘Ey Şuayb, atalarımızın taptıklarını terk edip mallarımız hakkında dilediğimizi yapmaktan vazgeçmemizi sana namazın mı emrediyor?" (Hûd, 11/87)
Yine Kur’an-ı Kerîm’de Hz. Ishak ve Yakub’un, Hz. Zekeriya’nın, Hz. İsa’nın (aleyhimüsselam) namaz kıldıkları bildirilmektedir.
Diğer taraftan oruç ve zekât da sadece Peygamberimizin (asm) ümmetine mahsus ibadetler değildir. Nitekim, Kur’an-ı Kerîm’de bu ibadetlerin diğer ümmetlere de farz kılınmış olduğu bildirilmektedir. Meselâ, Bakara sûresinin 183. âyetinde mealen şöyle buyurulur:
"Ey imân edenler! Oruç, sizden evvelki ümmetlere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Tâ ki, günahtan sakınıp takvaya eresiniz."
Evet, namaz, oruç, zekât ve daha birçok ibadetler diğer peygamberlerin şeriatlarında da vardı. Fakat zamanla Yahudi ve Hristiyanlar bu ibadetleri terk ettiler veya değiştirdiler. O halde, "Müslümanlar namazı Yahudilerden almışlar." demek yerine, "Cenâb-ı Hak namazı Yahudilere ve diğer ümmetlere de emretmiştir." demek daha doğrudur.
Cevap: Diğer Peygamberler zamanında namaz ibadeti var mıydı?
Kayıtsız Üye
Diğer peygamberler zamanında namaz varmıydı
Cevap: Diğer Peygamberler zamanında namaz ibadeti var mıydı?
Kayıtsız Üye
Evet diğer peygamberler zamanında namaz vardı yukarda öyle yazıyor.
Kayıtsız Üye
Evet öyle yazıyor ama kaç rekatti o yazmıyor 50 vakitmiydi 5 vakıtmiydi?
arifselim
Önceki ümmetlerde de namaz kılınırdı ama bu hem rekatları hemde vakitler açısından farklıydı. Bu konu ki bilgimiz bu kadardır. Bize farz kılınan 5 vakit farzı hakkıyla kılmaya bakalım o yeter biz bununla sorumluyuz.
HZ YUSUF zamaninda namaz varmiydi, adem peygamber zamanında namaz varmı, hz adem zamanında namaz varmıydı