Dinimizce vefk yapmak ve yaptırmak caiz midir?
Kayıtsız Üye
Dinimizce vefk yapmak ve yaptırmak caiz midir?
Cevap: Dinimizce vefk yapmak ve yaptırmak caiz midir?
imam
Dinimizce vefk yapmak ve yaptırmak caiz mi
< Vefk nedir? Dinimizce vefk yapmak ve yaptırmak caiz midir? Bazı ayet ve duaları yazıp taşımanın bir sakıncası olur
Esasen konuya iki açıdan bakılmasında fayda vardır:
Ayetlerden ve Allah’ın isimlerinden yapılan vefklerin şifalı olduğuna inanıyoruz. Vefkler belli yazım kuralı olan ve belirli ayatlerin, isimlerin belirli oranlarda yazılarak veya okunarak işlendiği bir metodudur.
Nitekim, müzelerde tılsımlı gömlek olarak tarif edilen gömleklerde, bu tarz vefkleri görmemiz. mümkündür. Yine havas kitabında da bu konular işlenmiştir.
Ancak vefkler konusunda doğruları yanlışlardan ayırmak çok zor olduğu gibi, daima istismara müsait bir konu olmuştur. Bu açıdan konunun uzmanı olmayanların, böyle şeylerle meşgul olumasını asla tavsiye etmiyoruz.
Nasıl ki, Tıp ilmini almamış birinin eline neşteri alıp ben de ameliyat yapabilirim, diyerek ameliyat yapması hastanın yaralanmasına hatta ölmesine neden olduğu gibi, havas ilmine hakim olmayan birinin tedavi maksatlı gelişi güzel bunları kullanması ve yazması da doğru değildir, müdahaleye hakkı yoktur. Büyük bir mesuliyete ve vebale girmiş olur.
Diğer taraftan, vefk, ebced harfleri olarak bilinen, harflerin sayı değerlerinden yola çıkarak, değişik ve çoğu anlaşılmaz şekiller yapılarak duaların rakamlara, geometrik çizim ve biçimlere dökülmesi şeklinde de olabiliyor. Bunu yapan kişiler daha sonra buradan şifa, bir derman ve kurtuluş çaresi ürettiklerini ileri sürüyorlar. İşin ilginç ve endişe veren yönü, vardıkları sonuçları Kur’ân âyetlerine, Esmâi Hünsâ’ya, ledün ilmine, gayb bilgisine, Levh-i Mahfuz gibi ilahi kaynaklara dayandırarak, bir çeşit inandırıcı yaklaşım sergilemeleridir.
Denize düşen yılana sarılır misali, çaresiz kalan insanımız, bu kişilerin kapısını aşındırarak dertlerine çare, hastalıklarına şifa, problemlerine çözüm aramaya koyuluyorlar. Söz yerinde ise bazen körün değneği kelin kafasına denk geliyor çok nadir de olsa vefk yapılarak birisinin sıkıntısı hafifliyor, işleri yoluna giriyorsa, olay kulaktan kulağa yayılıyor, dilden dile dolaşıyor, böylece umut tacirliği sürgit devam ediyor.
Bir çeşit hurufilik olan bu yolun, vefkten başka muammâ, remil, fâl, cifr, azâyim ve nucûm gibi daha birçok değişik metotları ve uygulama alanları da vardır. Zaten fal, azayim ve nücum gibi uygulamalar açıkça hadislerde Peygamberimiz tarafından haram sayılarak yasaklanırken, geriye kalan, buna benzer gizemli, örtülü ve sırlı şeyler de caiz görülmüyor.
Vefk ve benzeri yolları uygulayan kişiler, kendilerine kaynak olarak Kur’ân’da kesik-tekil harfler olarak ifade edilebilen elif lâm mîm , kâf hâ yâ ayn sâd gibi bazı surelerin ilk âyetleri ve ilk harfleri olan hurûf- u mukataa harflerini göstererek bir yerde yaptıkları işlere kutsallık ve manevi dayanak buluyorlar.
Fakat ne yazık ki, bunu da rahatça istismar ediyorlar. Bu açıdan özellikle günümüzde vefkin kullanımına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Hem bu işi yapnaların hem de yaptıranların çok hassas olmaları, İslam inancına uygun davranmaları, sebepleri ve sonuçları ancak Allah’tan bilmeleri gerekir.
Ayrıca, manası ve mahiyeti bilinmeyen vefk ve benzeri şekillerin yapılmasını ve kullanımını başta İmam Nevevî, İbn hacer el-Heytemî gibi İslâm uleması caiz görmemişlerdir. Çünkü içinde sihir ve büyü malzemelerinin olması söz konusu olabilir. >