Hacamat Yapıp Kazanç Elde Etmek Caiz Midir?

Hacamat Yapıp Kazanç Elde Etmek Caiz Midir?

Üstad
Hacamat Yapıp Kazanç Elde Etmek Caiz Değildir!

HADİSLER

20) Rafi bin Hadic (RadiyAllahu Anh) şöyle dedi:

Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’den işittim:

‘Kazancın en şerlisi; hacamat yapanın kazancıdır. Hacamat yapanın kazancı habistir’ buyuruyordu.

Müslim 1568/40, 41, Ebu Davud 3421, Nesei 4305, Tirmizi 1292, İbni Hibban 5153, Tayalisi 966, Tabarani Mucemu’l-Kebir 4261, 4263

21) Muhayyısa (RadiyAllahu Anh) şöyle dedi:

Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’den hacamat yapma ücreti almak için izin istedim. Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) hacamat karşılığında para almamı yasakladı. Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’e muhtaç olduğumu zikredip bunu sormaya ve bu hususta izin istemeyi terk etmedim. Nihayet Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) bana hacamattan elde ettiğim kazancı, benim yemememi, su çeken deveme ve köleme yedirmemi emretti.

Malik 2/974/28, Ebu Davud 3422, Tirmizi 1293, İbni Mace 2166, Ahmed 5/435, Albânî Sahiha 1400

22) Abdullah ibni Abbas (RadiyAllahu Anhuma) şöyle dedi:

Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) hacamat yaptırdı, hacamat yapan kimseye ücretini verdi.

Buhari 5/2107, Müslim 1202/65, İbni Mace 2162

23) Abdullah ibni Abbas (RadiyAllahu Anhuma) şöyle dedi:

Nebi (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) hacamat yaptırdı, hacamat yapan kimseye ücretini verdi. Eğer hacamat ücreti haram olsaydı hacamat yapan kimseye bu ücreti vermezdi, dedi.

Buhari 4/1945, Ebu Davud 3423

24) Enes bin Malik (RadiyAllahu Anh) şöyle dedi:

Ebu Taybe, Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’e hacamat yaptı. Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’de ona bir sa’ hurma verilmesini emretti ve Ebu Taybe’nin ehline (sahiplerine) onun vergisini hafifletmelerini emretti, dedi.

Buhari 4/1945, Müslim 1577/62, Ebu Davud 3424, Tirmizi 1294, İbni Mace 2164

Görüldüğü gibi Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) Ebu Taybe (RadiyAllahu Anh)’ın yaptığı bu işe izin verdi ve ona iki şekilde ücret ödedi. Ancak bu kazanç alçak bir kazanç olduğu için, Muhayyısa (RadiyAllahu Anh)’a o kazancı yememesini, onu hayvanlarına ve kölesine yedirmesini emretti.

İbni Hibban (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:

Hacamat yapan kimsenin kazancı yasaklanan haram bir şey olsaydı, Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) o kişiye o kazancı kölesine yedirmesini emretmezdi. Çünkü köle de Allah’a kullukla mükelleftir. Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’in bir kişiye, kölesine haram yedirmesini emretmesi mümkün değildir.

Hacamat yapan kişi, işine karşılık malum bir ücreti şart koşarsa, bu kazanç onun için helal olmaz. Eğer, şart koşmazda, hacamat yaptıran kendiliğinden bir şey verirse bu caizdir.

İbni Hibban 11/559


Cevap: Hacamat Yapıp Kazanç Elde Etmek Caiz Midir?

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun bu güzel bilgilerden dolayı sizler bana yardımcı oldunuz


hacamattan para almak caiz mi, hacamat ücreti caiz mi, hacamat parası haram mı

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();