Türkiye’de domuz üretimindeki tehlike

Türkiye’de domuz üretimindeki tehlike

enemüslim
Türkiye’de domuz üretimi ve satışı kime yapılıyor….! Tehlikenin ciddi ve vahim sonuçları kardeşler,

Hadi Şimdi de bilmediğiniz yerden et alın ve bilmediğiniz yerden yemek yiyin bakalım…

Gaziosmanpaşa ………. köyü domuz çiftliğinin suları ve katı atıkları 300 metre mesafedeki ………. Barajı’na akıyor. Baraj on milyon kişinin su ihtiyacını karşılıyor. Çiftlikte 5 bin domuz var. Türkiye’deki domuz çiftliklerinde yıllık 3 milyon kg. civarında et üretiliyor. Bu rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı. Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere kıyma Şeklinde satılıyor. Salam, sosis de piyasaya sürme yöntemlerinin en sık kullanılanı.

Neden domuz?

Peki ama dinen yasak olmasına, Türk yemek kültürüne aykırı bulunmasına rağmen neden domuz cazip bir konu? Çünkü domuz yetiştiriciliği kârlı bir iş. Domuz üretken bir hayvan. Cinslerine ve yaşına göre yılda bir, iki, bazen de üç kez ve her batında 15-20′ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor. Bir domuz yılda iki kez doğum yapsa, her batından 10 yavru yaşasa, 20 sene yaşayan bir domuzun 400 yavrusu oluyor. Ve dahası yeni doğmuş bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar çıkabiliyor. Normal Şartlarda evcil bir domuzun yüzde 30′u yağ olarak ayrılabilmekte iken bu rakam bazen yüzde 50′yi bulabiliyor. Yani 150 kg’lık bir domuzdan 75 kiloluk yağ elde edilebiliyor. Bu da dana ya da koyuna göre tercih edilmesinde önemli bir etken. Beslenmesi kolay, cam dışında her şeyi -leş dahil- yiyebiliyor. Her domuz da ortalama 80-100 kiloya ulaştığı zaman kesiliyor. Kaba bir hesapla sadece bu çiftlikten yılda yaklaşık 1 milyon kg. et çıkıyor. Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satıldığı meçhul. Diğer çiftlikler de göz önüne alındığında Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kg. domuz etinin piyasaya değişik yollarla sürüldüğü ortaya çıkıyor. Türkiye’deki toplam kırmızı et tüketiminin de 6 milyon kg. olduğu göz önüne alınırsa tablonun vahameti daha da netleşiyor.

Kilosu 1 ile 3.5 milyon lira arasında satılan bu domuz etlerinin ağırlıklı olarak kıyma, sucuk, salam ve sosis olarak satıldığı dile getiriliyor. Çiftlik çalışanlarından …………….’ün verdiği bilgiye göre kesilen etler toplu olarak büyük otellere, yemek fabrikalarına kıyma ve sosis gibi ürünler olarak satılıyor.

Bu ve benzeri çiftliklerden resmi olarak beş firma domuz satın alıyor.

1- ………….. aldığı ürünleri Salam Sosis olarak piyasaya sürerken aynı zamanda ………..’deki Şarküterisinden de nihai tüketiciye ulaşıyor. Bu firmanın bir de ……….. adı altında otellere ürün sattığı bir markası daha bulunuyor. Aynı zamanda butik mağazalarda ve ulusal zincir mağazalarda satılan …………. markalı ürünlerin üreticisi de ………….

2- ………’nun hemen yanında üretim yapan …………. firması da salam, sosis ve jambonlarını markasıyla satıyor. Ancak bilinen bu firmalar ürünleri çeşitli zamanlarda farklı isimlerde piyasaya sürüyor. Daha önce ……………. olarak piyasaya sürülen domuz mamulleri son dönemde ……………… adıyla satılıyor. Üstelik ünlü Amerikan fast food zincirlerinden ………………., tam 10 yılı aşkın süreden beri et mamüllerini …………… firmasından temin edip bizlere bir güzel yediriyor.

3- ………… 5 yıl öncesine kadar resmi olarak domuz ürünleri imal edip …………larda açık açık ürünlerini satarken, son yıllarda %100 dana etinden ürünler imal ettiğini iddia ediyor.

Peki ya bunları göz göre göre mağazalarında sattıran satınalma müdürleri aldıkları rüşvetin yanı sıra bu milletin vebalini aldıklarını da biliyorlar mı sizce?

……………’in ciddi anlamda piyasaya yayılmasındaki en büyük faktör ………….’tur. O dönem ………… marketlerinin et mamülleri satınalmasında olan -şu an oyuncak reyonunda satınalmacılık yapan- C….. Bey’in büyük paralar karşılığında …………. işbirliği içerisinde olduğunu ve bizzat domuzları bizlere yediren kişi olduğunu biliyor muydunuz?

Peki ya ………..’ta çalışan tüm tezgâhtarların eksiksiz olarak her ay sonunda …………..’in sahibi M………. Beyden (veya satış müdürü sıfatı ile çalışan A………….’tan) maaşlarını ve primlerini (bizlere sattıkları et mamülleri üzerinden) aldıklarını biliyor muydunuz?

Peki, …………….. GROS MARKETLER’in (şu anki değil bir önceki) satınalmacılığını yapan kişinin şu an B………… Caddesiinde bulunan ………….-Barbekü restoranlarının sahibi olduğunu biliyor muydunuz?

Peki, İzmir’in kalesi olarak görülen ……………. Marketlerin satınalmacılığını yapan bayanın ……………….’in resmi hissedarı olduğunu biliyor muydunuz?

Peki, dünyanın dört yanına uçarken bize yemek hizmeti veren …………….. firmasının satınalmacılığını yapan ………. Bey’in Çatalca’da bulunan yazlık villasının …………..’in sahibi ile yan yana olduğunu biliyor musunuz?

Peki, Amerikan Fast Food Zinciri ………….. ve Alman ekolü …………. pizzalarının içerisinde ……………. et mamüllerinin kullanıldığını biliyor musunuz?

Peki, ……………. markalı …………… marketlerinde satılan ………… markalı ürünleri ……………..’in ürettiğini ve bunun karşılığında ne kadar para yedirdiğini biliyor musunuz?

PEKİ, SORARIM SİZE: TÜRKİYE’DE DOMUZ ETİ YEMEYEN İNSAN KALMIŞ MIDIR SİZCE?

4- …………… öncelikle …………. markası ile tanınmakla beraber Güneydeki -herşey dahil- tatil köylerinin bir numaralı tedarikçisi. E tabiî yabancı turistlerin yanında yerli turistler de bu ürünleri tüketiyor. Bu firmalar özellikle büyük alışveriş merkezlerinde ayrı bir stand açıyorlar. Ancak küçük şarküterilerde karışık olarak duruyor ve birçok tüketici farkına varmadan domuz ürünlerini satın alabiliyor. Üstelik işin ilginç tarafı, bu firma şimdi de firma tanıtım CD’si hazırlamış, …………… gibi büyük hipermarketlerde ne kadar hijyenik üretim yaptığını anlatıyor. Ama …………. Sosis haftasonları marketlerde KDV dahil 2.900.000 TL’ye satılıyor. Çünkü maalesef bu adamlar sosislerin içerisinde hayvan küspesi gibi lafını bile etmek istemediğimiz katkılar kullanıyorlar. Domuz hammaddeli salam ve sosislerin kesiminin yapılıp piyasaya sürüldüğü bir başka yer de …………’nın üretimini yapan kişinin işlettiği …………..’deki imalathane. (…………. markalı salam sosis imalatçısı.)

5- ……………., ünlü ………… Çarşısının içinde yıllardır tanınan …………… Pastırmacısı nın modern hali! Şu an modern üretim tesisleri ……………….. içinde derme çatma bir imalathaneden öteye geçemeyecek konumda olan ve üretim kapasiteleri aylık -günün 24 saati çalıştıklarını düşünürseniz- 70 tonu geçemeyecek olan bu imalathanede ………………. ayda 270 ton et mamülü üretiyor ve satıyor.

Aradaki 200 tonluk kapasite açığını ise İstanbul dışında ne idüğü belirsiz imalathanelerde, merdiven altı firmalarda üretim yaptırıp üzerine %100 ………… Kalitesi damgası bastıktan sonra, (üretim yeri olarak ……………….’daki adreslerini gösteriyorlar) bizlere afiyetle yediriyorlar. ……………. ve diğer tüm zincir mağazalarda …………….’in uyguladığı benzer taktikleri uygulayan ……………… bugün kapasitesinin 3 kat üzerinde üretim yaparak gururla ülkemizi temsil ediyor(!)

Peki, jan janlı ambalaja sahip ……………. pastırmalarının sahipleri olan …………….. ve …………….. kardeşlerin aynı zamanda …………….’daki domuz çiftliklerinin yarısına sahip olduğunu biliyor musunuz? 2000 yılında patlak vermiş olan kaçak Buffalo etlerinin de bu ikili tarafından getirildiğini, hatta ……………… imalathanelerinin gazetecilerle ve kameralarla basıldığını, ………. Beyin ……………’e kendi elleriyle o dönemin parasıyla 1 trilyon verdiğini, daha sonra da ………….., ………………. ve ……………….’e verdiği ilanlarla bu olayları yalanladığını biliyor musunuz?

…………. Pastırmacısının hem imalat müdürlüğünü yapan, hem de sahip olduğu % 5 hisse ile kendini bu şirkete ortak olarak gören ………….. adındaki şahsın kardeşi ile birlikte ………………’da bir imalathane daha açtığını, burada at ve eşek etinden yapılan pastırmaları dilimleyip paketledikten sonra zincir marketlerde sattıklarını biliyor muydunuz?

Sonuç: Domuz konusunda herkes topu başkasına atıyor. Bu noktada tüketiçinin yapması gereken şeyi Çevre Sağlık İl Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şubesi Müdürü İrfan Yılmaz özetliyor: Piyasadaki etleri denetlemek mümkün olmuyor.

Kısacası ne yediğinize dikkat edin.

Hepimize AFIYET OLSUN!

Türkiye’de Domuz Eti Yemeyen Kalmış mıdır? için 98 cevap
Daha yeni yorumlar →
celebi der ki:
17 Ağustos 2010 tarihinde, saat 03:51
Selamun aleykum. ôncelikle böyle bir hizmet yaptiginiz için Allah c.c sizlerden razı olsun. Eger ismi gecen bu marka ve firmalarin isimlerini mailime gönderirseniz, çok sevinirim.

Cevapla
abdullah der ki:
25 Ağustos 2010 tarihinde, saat 04:16
Selamun aleykum. ôncelikle böyle bir hizmet yaptiginiz için Allah c.c sizlerden razı olsun. Eger ismi gecen bu marka ve firmalarin isimlerini bana da gönderirseniz, çok sevinirim.

Cevapla
kaderayhan der ki:
05 Eylül 2010 tarihinde, saat 10:18
nerelerden et alışverişi yapabileceğimizi e-maille bildirirmisiniz.

Cevapla
nuhsaral der ki:
05 Eylül 2010 tarihinde, saat 22:30
Tavukta ; erpiliç, beyza, aytaç, kandazlar, öznesil tavuk kesiminde elle kestikleri için bizden sertifika aldılar buralardan tavuklarınızı güvenle alabilirsiniz

Kırmızı Et; Danet ve Aytaç kırmızı ette islami usullere uygun bir şekilde kesim yaptıklarından sertifika aldılar güvenle buralardan kırmızı et tketebilirsiniz

Not; Tavukta ve kırmızı ette işlenmiş hiç bir ürüne (sosis,salam, sucuk v.s.) uygun olmadıkları için henüz sertifika vermedik

Cevapla
ayse der ki:
18 Eylül 2010 tarihinde, saat 05:54
Tavukta ve kırmızı ette işlenmiş hiç bir ürüne (sosis,salam, sucuk v.s.) uygun olmadıkları için henüz sertifika vermedik.

diyorsunuz ama yayınladıgınız listede aytaç’ın sucuk salam ve sosislerine sertifika verilmiş gibi görünüyor. bu firmayı mı bir özellik tanınıyor yoksa gözden mi kaçtı, aydınlatırsanız sevinirim.

Cevapla
nuhsaral der ki:
26 Eylül 2010 tarihinde, saat 09:28
Listelerimizde Aytaç’ın sadece kırmızı ve beyaz et kesiminde sertifika aldığı görünüyor. Aytaç katkı maddelerinden dolayı sosis,salam …gibi ürünlerine sertifika alamadı.
Bu alanda tek firma şifayemektir.

Cevapla
özlem der ki:
30 Eylül 2010 tarihinde, saat 04:01
çlışmalarınızı yakından takip ediyor ve Mevlam sizden razı olsun ,çalışmalarınızın devamını nasip etsin..
yukarıdaki ismi verilmeyen firmaları maille yollamanızı ve bunları çoğaltarak dağıtmak istiyoruz .

MEVLAM RAZI OLSUN

Cevapla
mevlüt özdemir der ki:
05 Ekim 2010 tarihinde, saat 13:35
lütfen Allah rızası için şu firmaları ve uzantılarını gösterin yıllar önce katıyagı bilginiz çok iyi analiz edilmişti..Allah kolaylıklar versin

Cevapla
sevda soysal der ki:
19 Ekim 2010 tarihinde, saat 03:59
ben acıkcası şoktayım öyleki neyde var neyde yok bunu bilmek bile beni korkutuyor hem yemiş olmaktan hemde bundan sonrasından korkuyorum domuz eti satan isimlerini vermediğiniz firmaları maille yollamanızı istiyorum lütfen çalışmalarınızda başarılar dilerim Allah yardımcınız olsun

Cevapla
haluk der ki:
11 Kasım 2010 tarihinde, saat 12:49
selam arkadaşlar domuz etini bir bakışta nasıl tanıyabiliriz.ve özelikle gıdalarda kulanılan bu domuz yağlarıunın özelikleri nelerdir çünki öle tahmın ediyorumki etinden çok bu domuz yağları gıdalarda çok kulanılıyor

Cevapla
arzu der ki:
13 Kasım 2010 tarihinde, saat 07:06
İyi günler.
Bilindik Helal ürün satan markalarının listesi sizde varsa tarafıma mail olarak atabilirmisiniz.

Cevapla
hacer der ki:
11 Aralık 2010 tarihinde, saat 19:34
helal olarak tüketebileceğimiz markaları ve isimlerini vermediğiniz firmaları maille gönderirseniz çok sevinirim Allah sizlerden razı olsun.

Cevapla
Esra der ki:
13 Aralık 2010 tarihinde, saat 08:22
Bu e mail ayni sekilde banada geldi ve orda adi gecen ve paketlerinin uzerinde islami usullere gore kesilmustir ibaresi bulunan bir firmaya da bu maili gonderip doğru olup olmadigini sordum fakat hala bir cevap alabilmis degilim.
Bu firmalari ogrenmek isteyenler bana e mail atarsa orijinal metni onlara da gonderebilirim
[email protected]

Cevapla
Mehmed der ki:
13 Aralık 2010 tarihinde, saat 16:39
İnsanlar o kadar yozlaşmışki kime güveneceğimizi şaşırdık. Yazılarınızı okuduktan sonra güvenilir dediğim firmalara bile şüpheyle bakmaya başladım. Yorumlarda da belirtildiği gibi Avrupada gıda denetimi büyük titizlikle yapılırken güzel ülkemdeki ciddiyetsizlik beni kahrediyor ve sorumlulara HAKKIMI HELAL ET-Mİ-YO-RUM. Ayrıca BURADA BAHSEDİLEN ÜRÜN VE MARKET İSİMLERİNİ MAİL ADRESİME GÖNDERİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM.

Cevapla
esra der ki:
15 Aralık 2010 tarihinde, saat 14:35
s.a bende şok oldum cipsin içindede olablr bunun açılımını ve ülkerin güvenilir olup olmadığını sormak istiyorum mail adresime gönderirmisiniz

Cevapla
ashab der ki:
19 Aralık 2010 tarihinde, saat 15:43
BU SÖYLEDİGİNİZ ÜRÜNLERİ,MARKALARI,RESTORANLARI,MARKETLERİN İSİMLERİNİ,MAİL OLARAK BANA ATARSANIZ SEVİNİRİM.BENDE TANIDIKLARIMI SİZİN SAYENİZDE UYARIRIM.ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN.BİR DE ÜLKER NE KADAR GÜVENİLİR,BUNU DA ADRESİME GÖNDERİRSENİZ SEVİNİRİM.RABBİM YAPTIĞIZ HİZMETLERİ DERGAHINDA KABUL EYLESİN.

Cevapla
beyza der ki:
20 Aralık 2010 tarihinde, saat 15:28
şoktayım çocuklarıma ne alacağımı şaşırdım herşeyi açık açık yazsanız çok daha iyi olur

Cevapla
dasey der ki:
28 Aralık 2010 tarihinde, saat 15:33
seven seas balık yağı kullanıyoruz. acaba bu üründe herhangi bir helal olmayan madde ya da domuz jelatini var mı acaba?

Cevapla
nuhsaral der ki:
05 Ocak 2011 tarihinde, saat 05:07
Bahsettiğiniz firma ile ilgili bir incelememiz bulunmamaktadır. Helal sertifikası olmayan firmalarla iletişime geçip onların bu sertiikayı almaları için talepte bulunun, böylece bize talepleri geldiğinde inceleme yapabiliriz.

Cevapla
ahmet demir der ki:
30 Aralık 2010 tarihinde, saat 11:22
Yıllardır efsanedir, yok şurda şu domuz çifliği varmış yok şu kadar üretim yapıyormuş… Muş da muş. Türkiyenin o heryerini gezdim bir ben göremedim şu domuz çiftliklerini. Açık açık verin de adreslerini bir kontrol edelim. Aksi takdirde efsane haberden öteye geçemezsiniz.
Toplumda korku ve şiddet yayıyorsunuz… Tabi bu yorumu da yayınlamazsınız, nerdeee sizin tarafsızlığınız. Bir de dinden ve helalden hiç bahsetmeyin bana

Cevapla
Fevzi karabacak der ki:
11 Ocak 2011 tarihinde, saat 16:30
DOMUZ ETİ KONUSUNDA ÇOK GEÇ KALDINIZ BEYLER. MALESEF İNSANLARIMIZ SENELERDİR DOMUZ ETİ YİYE YİYE KARAKTERLERİ BOOZULDU. MAYALARI BOZULDU.

BAŞIMDAN GELÇEN İKİ ÖNEMLİ HADİSEYİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.

1990 YILINDA ……Y……. FİRMASININ ABANT ÇİFTLİĞİ İSMİNDEKİ ŞAŞKINBAKKALDAKİ ŞARKÜTERİSİNDE ÇALIŞIYORDUM. RAMAZAN AYINDAYDIK. BİR BAYAN MÜŞTERİ GELDİ BEN ORUÇLUYOM DOMUZ OLMAYAN SALAMDAN 250 GR. VERİRMİSİN DEDİ. BENDE DANA JANBON VERECEĞİMİ SÖYLEDİM. MÜŞTERİ MACAR SALAMINI GÖTEREREK BUNDAN İSTİYORUM DEDİ. ONDA DOMUZ VAR DEDİM. DEDİKİ SEN NERDEN BİLİYORSUN BEN HER ZAMAN YİYORUM ONDAN VER DİYE FIRÇALADI.

1993 YILINDA ÇALIŞTIĞIM İŞ YERİNE SUCUK LAZIM OLDU BİRAZ ARAŞTIRDIKTAN SONRA …..X…… MARKALI SUCUK ALDIM DOMUZ KULLANDĞINI KESİN OLARAK BİLMEDİĞİM VEDE ÜRÜN ETİKETİNDE İSLAMİ USULLERE GÖRE KESİLMİŞ DANA MALAK KOYUN ETİNDEN ÜRETİLMİŞTİR DİYE YAZDIĞI İÇİN. İŞYERİNDE SUÇUĞU KESTİĞİM ZAMAN KESKİN BİR DOMUZ KOKUSU GELDİ. SUCUK TAM BİR İTALYAN SALAMI OLMUŞTU.(İtalyan salamın örjinali at eti ile domuz eti ve yağından imal edilip sucuk gibi fermante olması için bekletilir)

2000 YILINDA …….X….. FİRMSININ PAZARLAMA MÜDÜRÜ İLE BİR ARKADAŞIN YANIDA KISA BİR MUHABBETİMİZ OLDU FATİH ÇARŞAMBA SEMTİNE PAZARLAMA İÇİN GİDERKEN O MUHİTİN İNSANLARA HOŞ GELEN CÜBBE SARIKLAN GİTTİĞİNİ GURURLANARAK ANLATMIŞTI.

SAYIN M. O. ATMIYOR DOĞRULARI YAZIYOR……..

Buyurun cenaze namazına….!


Cevap: Türkiye’de domuz üretimindeki tehlike

AYSEN
malesef türkiyede bu hayvanın ticareti de bakımıda çok fazla yapılmaktadır anlamadan bilmeden alınan yiyeceklerin içinde olabilen bu hayvanın eti istemeden sofranızda bulunabilir bunun için dikkatli olmak gerekir


danet guvenilir mi, danet salam helal mi, aytac salam helal mi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();