Failatün failatün failün ne demek
Kayıtsız Üye
Failatün failatün failatün failün nasıl yapılır?
Arkadaşlar edebiyat ölçülerinde olan failatün failatün failatün failün nasıl yapıldığı hakkında ayrıntılı eğitici bir yazı yazar mısınız ?
Failatün failatün failatün failün nasıl yapılır
Üstad
Failatün failatün failatün failün nedir nasıl yapılır?
Aruz ölçüsü
Aruz ölçüsü ya da Aruz vezni (Osmanlıca: Vezn-i aruz), nazımda uzun veya kısa, kapalı ya da açık hecelerin belli bir düzene göre sıralanarak ahengin sağlandığı ölçü.
Sözlük anlamları ‘yön’, ‘yan’, ‘bölge’, ‘bulut’, ‘gökyüzü’, ‘keçi yolu’, ‘deli’, ‘sarhoş’, ‘deve’, ‘çadırın orta direği’, ‘karşılaştırılan’, ‘ölçü olan şey’ gibi çeşitlidir. Edebi kavram olarak, bu anlamlardan hangisine dayandığı tam olarak bilinmemektedir. Develerin yürüyüşünden, demircilerin sistematik çekiç vuruşundan veya çamaşırcı kadınların tokmak seslerinden çıktığı görüşleri vardır.
Bir çadırı direğin ayakta tutması gibi, divan şiiirini ayakta tutan en büyük unsurun aruz olduğu düşünülür. Aruz bilimini bir öğreti biçiminde ilk olarak ortaya koyan ünlü Arap dilbilimcisi İmam Halil bin Ahmed’dir. Aruz ölçüsü, Arap, Türk, Fars, Kürt, Afgan, Pakistan ve kısmen Hint edebiyatında kullanılmaktadır.
Aruz hecelerin sayısını değil, şeklini esas alır. Aruzla yazılmış şiirlerde, her bir mısranın heceleri, diğer mısraların aynı hizadaki heceleriyle aynı açıklık (kısalık) ve kapalılık (uzunluk) noktasında birbirlerine denktir. Açık (kısa) hece (.) işaretiyle; kapalı (uzun) hece (-) işaretiyle gösterilir. Ayrıca med’li adı verilen, bir buçuk hece değerinde (.-) işaretiyle gösterilen hece değeri de dört sesten oluşan heceler için kullanılır. Bu temel parçaların birleşmesinden 8 ana kalıp ortaya çıkmıştır:
fa’ûlün (fe’ûlün) (._ _)
fâ’ilün, fâ’ilât (_._)
mefâ’ilün (._._)
fâ’ilâtün (_._ _)
müstef’ilün (_ _._)
mef’ûlâtü (_ _ _.)
müfâ’aletün (._.._)
mütefâ’ilün (.._._)
Her beyitte en az dördü bulunan bu parçalara tef’il, tef’ile ya da cüz adı verilir.