Füme balık nasıl yapılır

Füme balık nasıl yapılır

Kayıtsız Üye
Füme balık nasıl yapılır

Arkadaşlar füme balığı nasıl yapılmaktadır bana füme balığının nasıl lezzetli bir şekilde yapılacağını anlatan bir tarif yazar mısınız ?


Cevap: Füme balık nasıl yapılır

Çaroki
< füme balık nasıl yapılır >
füme balık somon balık yapılışı

SOMON BALIK FÜME
BALIK FUME – SOMON GÖRSEL
BALIK FÜME – SOMON
Somon füme (isli veya tütsülenmiş de denir) den güzel meze var mı? Bence en güzeli dir. Tabi damak tadını tartışılmaz. Sevenler fiyatı de bilirler. Fiyatı de boş versek her girdiğim alışveriş merkezinde bulunmuyor. Hele hele küçük bir kasaba yaşıyorsanız, benim gibi, sadece büyük şehirlere giderken alabiliyorum. O niçin iki seneden beri kendi yöntemiyle kendim yaparım.
Tabi ki kolay bir şey değil dir, ama sabırla ve sonucuna düşünerek evde çok güzel yapılabilir.

malzemeler:

istediğiniz kadar balık fileto
tuz
çalı çırpı veya küçük parçalar odun
aroma vermek için çay çeşitleri

yapılış:

Şimdi size de adım adım nasıl yapıyorum anlatmaya başlayım.Ben somon balığı kullandım ama her hangi başka balık de olabilir, hamsi bile. Balıklar kılçıklı, yani tüm de yapılabilir. Yemesini daha kolay olsun diye, özelikle çocuklar için, ben fileto tercih ediyorum.
Balıkları temizlenmiş, yıkanmış ve bir mutfak havlusuyla güzelce kuruttum. Her tarafta bolca tuz serptim, tepsiye koydum ve yine tuz serptim. kaya tuzu veya turşu tuzu kullanılırsa balıklar çok tuzlu olacak, o yüzden sofra tuzu kullanmamız lazım.

Üstüne bastırmak için uygun başka bir tepsi buldum ve ağırlık yapabilecek bir şey ayarladım (açılmamış bir turşu bidonu kullandım bu sefer). Balkonda bir rampa sistemi de hazırladım ve balıkları iki tepsi arasında sıkıştırmış olarak rampaya koydum. Tepsilerin altında de bir tepsi veya leğen konulması gerek ki balıklarından çıkan suyu yere akmasın.
Bu şekilde 5-10 gün durması gerek.
Ben 6 gün sonra aldım. bu süre içinde balıkların resmen pişiyor tuzda. Yıkadıktan sonra tadına bakabilirsiniz. Eğer çok tuzlu oldu ise 3-4 saat soğuk suda tutulur. Benimki tam kıvamında oldu.

Şimdi her parçadan bir ip geçirerek 1 gün daha balkona astım. Dumanlama yapabilmek için eti kuru olması lazım.
Tuzdan balıklar çok kuru çıktıysa, bu adımı atlatabilirsiniz. Sadece bir havlu ile kurutmaya yeter olabilir.

Dumanlama yapmak için eviniz dışında bir yer bulmanızı tavsiye ediyorum.
Benim eski bir fırınım var terasta. Kullanmıyordum ve bu iş için tam istediğim şey olduğunu düşündüm.
Eski bir tepsiye ateşi yakıp duman oluşmaya sağlıyorum, balıkları de fırın teline üstünde isleniyor.
Eski, kullanılmayan fırınınız yoksa, başka bir şey uydurabilirsiniz. Mangalda ateşi yakıp bir karton kutusu ile üstünü örtüp dumanları hapsedebilirsiniz mesela. Veya eski bir tepside ateşi yakarsanız yine bir karton kutusu ile dumanı dağılmaya engelleyebilirsiniz.
Fikir şu ki 3-4 gün boyunca, günde 2-3 kez balıkları dumanda kalması lazım. Tahtalarla beraber çeşitli kurutulmuş otlar de yakabilirsiniz. Mesela ben ada çayı, naneli yeşil çay, siyah çay ve kekik koydum.
Arada tadına bakıp duman yoğunluğuna gore oldu mu olmadı mı karar verilir. Bence o aşamada dikkatli olun, benimkileri altı tane balık parçalardan sadece iki parça kalabildi sonuna kadar. Öbürlerinin tadını bakıldı 🙂


somon füme nasıl yapılır, isli balık nasıl yapılır, fume dil nasıl yapılır

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();