Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:15
missa93
Abone

İslamda Akrabalık İlişkilerinin Önemi Nedir? Ayet ve Hadislerle Açıklar Mısınız?

İslamda Akrabalık İlişkilerinin Önemi Nedir? Ayet ve Hadislerle Açıklar Mısınız?

Kayıtsız Üye
İslamda Akrabalık İlişkilerinin Önemi Nedir? Ayet ve Hadislerle Açıklar Mısınız?


Cevap: İslamda Akrabalık İlişkilerinin Önemi Nedir? Ayet ve Hadislerle Açıklar Mısınız?

Hoca
Ayet ve Hadislerle İslamda Akrabalık İlişkilerinin Önemi

Okudunuz mu?  Dul Kadın ile ilgili Hadisler

İSLAM’IN AKRABALIĞA VERDİĞİ ÖNEM

İnsan sosyal bir varlıktır. Biribiriyle münasebet kurarak hayatını devam ettirmek durumundadır. Toplumu meydana getiren unsurlardan birisi de akrabalardır. Dinimiz ailenin yanısıra akrabalık ilişkilerine büyük önem vermiştir. Nitekim Cenab-ı Hak. … Allah’tan korkun ve akrabalık bağlarını kesmekten sakının! 1 buyurmaktadır.
Bilindiği gibi yakınlarımız: ana- baba, dede-nine, kardeşler, torunlar, amcalar, halalar, teyzeler ve evlilik vesilesiyle oluşan diğer akrabalardır. Yakınlarla ilgilenmek manasına gelen Sıla-i rahim, yakınlara iyilikte ve yardımda bulunmak, onlarla ilgilenmek, aradaki bağı güçlendirmek ve korumaktır. Nitekim Yüce Allah Kuran’ı Kerim’de, cennet ehlinin özelliklerinden birisinin de akrabaları ile ilişkilerini kesmeyip onları görüp gözetmek olduğuna işaret ederek şöyle buyurmaktadır: Onlar, Allah’ın riayet edilmesini emrettiği haklara riayet eden, Rablerine saygı gösteren ve hesaptan korkanlardır. 2

Okudunuz mu?  Nereye Baksam Haram.. Harama bakma ölçüsü nedir?

Akrabalık, komşuluk ve arkadaşlık bağlarının zayıflaması toplumda sevgi ve dayanışma ruhunu zedelemektedir. Bu nedenle Yüce dinimiz ana-babaya, komşuya, arkadaşlara ve yakın akrabaya iyilik yapmayı emretmektedir.
Hz. Hüseyin… Sevgili Peygamberimizin damadı Hazret-i Ali ile cennet kadınlarının anası Hz. Fatıma’nın (r.a.)’ın ciğerpâresi… Sevgili Peygamberimiz’in dünyanın iki çiçeği, ahirette de cennet çocuklarının efendileri diye övdüğü (3) ve haklarında, Allah’ım, ben onları seviyorum, sen de sev! diye dua ettiği,(4) adını bizzat kendisinin koyduğu torunudur…
Hz. Hüseyin’in siyasî ihtiraslar uğruna acımasızca şehit edilmesi, sevgili Peygamberimizi ve onun Ehl-i Beyti’ni seven bütün mü’minleri derinden yaralamış, kalplerini incitmiştir.
Kardeşlerim!
Ehl-i Beyt, Peygamberimizin mutlu yuvasında yetişmiş, O’nun sevgi dolu gönlünden feyiz almış örnek, model şahsiyetlerdir. Her biri bir yıldızdır. Yüce Allah, Hz. Peygamber’in ev halkıyla ilgili olarak, Ey Peygamberin ev halkı! Allah sizden ancak günah kirini gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor. (5) buyurmuştur.
Sevgili Peygamberimiz de Ehl-i Beyti, sahabeyi sevmemizi ve onları örnek almamızı tavsiye etmiştir. İşte bu tavsiyeyi kendisine rehber edinen Milletimizin gönlünde, ehl-i beyt sevgisi kök salmış ve toplum olarak bizleri birleştiren unsurlardan biri olmuştur.

Okudunuz mu?  Hz Muhammedin temizlik ile ilgili hadisleri

AYET VE HADİS KAYNAKLARI
_______________________
1 Müslim, Sıyâm, 202.
2 Tirmizî, Savm 46; Ebû Dâvûd, Savm 56
3 Buhari, Menakıb 22
4 Tirmizî, Menakıb 31
5 Ahzab, 33/33.


akrabalık ilişkileri, islamda akrabalık ilişkileri, akrabalık ilişkilerinin önemi

Bu kategoride yer alan Dua ile ilgili Hadisi Şerifler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda Akrabalık İlişkilerinin Önemi Nedir? Ayet ve Hadislerle Açıklar Mısınız?