Nişanlıyım, Yine Şaşkınım
Üstad
Nişanlıyım, Yine Şaşkınım
Nişanlıyım; Yine Şaşkınım! Peki öyleyse ne yapalım? Nişanlanmayalım mı? Bir de ,
çözüm gösterseydiniz ya! , Nişanlıyım, şaşkınım! yazısına gelen tepkiler özetle böyle.
Sadece sorular sorup, sizi cevapsız bırakmak gibi bir merhametsizlik etmek değil niyetim. Ama hiç olmazsa soruları birlikte sorabilmeliyiz ki, bulduğumuz cevaplar sahici olsun.
Öyleyse, yeni bir soruyla başlayalım: Nişanlılık çiftleri birbirine ne kadar yakın eyler, ne kadar uzak tutar? Sorunun cevabı, bu uzaklığın ve yakınlığın dozunun açıkça ve mertçe
belirlenmesinde yatıyor. Diyelim ki, nişanlı çiftler çok yakınlar,bu nişanı kesinlikle evliliğe taşıma niyetindeler, neredeyse evli gibi birbirlerine ısınmışlar, birbirlerini iyice tanımışlar,sevmişler. Bu durumda nişanın fonksiyonu nedir? Zaten evlenecek kadar birbirine yakın olanları nişan ile birbirlerine biraz uzak tutmanın gerekçesi nedir?
Mademki nişan evlilik kararlarını etkilemeyecek, neden evlenmiyorlar da nişanlı kalıyorlar? Cevapları duyar gibiyim: Henüz okulları bitmedi ki , Daha ev tutmadılar , Aileler henüz düğün masrafını göze alamıyor. , Mobilyaların hazırlanması için zamana ihtiyaç var. , Kızın çeyizleri daha hazır değil!
Cevapları daha da artırabilirsiniz. Ancak cevapların hiçbiri nişanı nikâhın önüne koyma gerekçesi olacak ciddiyette ve geçerlilikte değildir. Bildiğim kadarıyla, nikahın şartları arasında okulu bitirmek,mobilyaları ve çeyizleri hazır etmek, daire sahibi olmak vesaire yok. Pratikte henüz alışık olmasak da, okulu bitirmeden de, mobilyaları tamam etmeden de geçerli bir nikah mümkündür. Eğer nişan, hele de uzun süren bir nişan, nikâhın önüne konuluyorsa, birbirini seven, birbirini tanıyan çiftler tarafından, nişanın tek fonksiyonu evliliği geciktirmek olarak okunacaktır.
Anlayamadığım bir başka şey de şudur: Nişana en az düğün kadar masraf edenlerin, düğün yapmak yerine nişanı tercih etmelerinin nedeni nedir? Cevabı bilenler bana ulaştırsınlar
lütfen. Nişanı nispeten sade bir törenle yapıp düğünün masrafını karşılamak için hazırlık yapanların cevaplaması için de birkaç soru sorabilirim: Düğün masraflı olmak zorunda mı? Düğünün masrafının ve yorgunluğunun hem ailelere hem de yeni çiftlere yıllarca süren bir külfet olarak yüklenmesi zorunlu mu? Eğer bu zorunluluklar yoksa, düğün niye geciktirilir, neden düğün de nişan gibi sade bir törene dönüştürülemez?
Şimdi, en baştaki soruya yeniden dönelim. Diyelim ki, nişanlı çiftler nişan vesilesiyle tanışacaklar, ya da tanışıyorlar da, nişanlılığı daha da yakından tanışma vesilesi eyleyecekler. Nişanlılığa böyle bir fonksiyon yüklemek doğru mudur? Diyelim ki, çiftler nişanlılık süresince tanışamadılar,tanıştılar ama alışamadılar, nişanlılık kolayca bozulabilir bir şey mi? Eğer nişanlılık sırf tanışma vesilesi gibi görülüyorsa, bunu neden nişanla herkese ilan ediyoruz? Herkese ilan ettiğimiz şeyden neden kolayca vazgeçebiliyoruz? Üstelik, tanışma ve ısınmayı, çiftlere nişanlılık gibi ağır bir yük yüklemekle, daha da zorlaştırıyor olamaz mıyız?
Nişanın dini nikah la desteklenmesini, yukarıdaki iki cevaba göre inceleyelim. Çiftlerin zaten nişanlılığın da ötesinde birbirine yakın olduğu durumda, dini nikah yapıyorsanız,
bu durumu neden nişan değil de nikah olarak ilan etmeyesiniz? Hemen itiraz ediyorsanız, nikâh için gerekli olan şeyler arasında daire sahibi olmak, yatak odası takımının tamamlanması, çeyiz takımının bitmiş olması vs. yoktur. Yok eğer, çiftler ilk defa nişanla tanış olacak kadar uzak larsa, nişanın uzaklığının nişanlılık düzeyinde kalması gerekir. Bu durumda/’dini nikahı ı bir yakınlaşma aracı olarak kullanma
hakkımız yok; nikahı araç olarak değil sonuç olarak değerlendirmeliyiz. Yoksa, nikahı eğretilemiş oluruz, hafife almış oluruz. Bunları söylemekle, nişana bütünüyle karşı olduğum anlamı çıkarılmasın. Niyetim, nişanın sadece nişan olarak kalması. .. Nişanın içinde saklı olan belirsizlikleri gereksiz müdahalelerle daha da artırmamaktan yanayım.
Öyleyse ne yapalım? İşte çözüm önerilerim: Çiftler zaten evliliğe hazırsa, nikahlı nişan yerine nikahlı evlilik yapalım.Düğün yapmak mümkün iken, gereksiz bir nişanla düğünü geciktirmeyelim. Nikahı nişanlıların el ele tutuşması , yalnız kalabilmesi
gibi hareketlerle sınırlandırıp hafife almaya kalkmayalım.Bilelim ki, el ele tutuşma nikahı diye bir şey yoktur. Eğer çocuklarınızı nikahlayacak kadar birbirine yakın görüyorsanız, nişanlamak yerine evlendirin. Evlendirmenin önünde pratik bazı engeller varsa, kısa bir süre nişanlı ya da sözlü kalınabilir.
Nikahsız olarak nişanlı olmak mümkündür ancak bu dönem nikahlılık yakınlığı ile değil, nişanlılık mesafesi ile geçirilmelidir. Bu mesafeyi koruyabilmek için de, nişanlılığın mümkün olduğu kadar kısa süreli tutulması gerekir. Nikahın şartı sadece iki sahih niyettir; masraflı bir düğün, pahalı mobilyalar, olağanüstü güzellikte bir çeyiz takımı vs.bu niyetleri sadece güzelleştirebilir ama yerine geçmez. Mümkün olduğunca, nikahı kolaylaştırın; nikahın önüne uzun ve gerilimli bir nişanlılık dönemi koymamaya çalışın.
Kolaylaştırdığınız nikahın, nişandan daha kolay ve bereketli olduğunu göreceksiniz.
Çiftlerin tanışmasını ve birbirine ısınmasını evliliğe bırakın; evliliğin ilişki dinamiklerini evlilikten önce bütünüyle belirlemek mümkün değildir. Bırakın evliler birbirlerine kaldıklarını anlasınlar, birbirlerini tercih etmelerinin bedelini anlaşmakla ödesinler. Siz anne baba olarak, evlilerin arkasında durdukça, onların her anlaşmazlıkta birbirlerine dönüp anlaşma yollarını bulmalarını zorlaştırmış olursunuz.
(Senai Demirci-Ve Aşk Evliliğin Ellerinden Tuttu Kitabından)
Cevap: Nişanlıyım, Yine Şaşkınım
ASRIN
Nişanlanmak demek iki kişinin rahat bir şekilde görüşerek kendilerini tanıya bilmeleri huylarını öğrenmeleri ve alışkanlıklarını öğrene bilmenin en güzel yolu ve evinize girip çıkarken laf gelmesin diye nişanlanmak en iyisi olmasıdır.
Cevap: Nişanlıyım, Yine Şaşkınım
rana
Evet ama unutmamali ki nisanlilik mahremligi korunmicak anlamini tasimaz, nisanlilik nikah kiyilmis gibi mahremsiz görüsebilirler anlaminda degil.. Bunu cogu insan karistiriyo.
Nişanlıyım ama bir yardim edin ya..
Ezgi02
Nisanlimi çok seviyorum biliyorum o da beni seviyo ama su siralar bütün hareketleri gozume batiyo tek onun deil kayimvalidemin hareketleri soyledikleri de bana batiyo ya ben anlamiyorm kayinvalidemi dusundukce nisanlimi boğasım geliyor niye boyle oluyor bilmiyorm kayinvalidem cokkkk konusuyo ya ama barya nefret ediyorm sevdigi bir insani kaybetti su siralar depresyondaymis o da diline vurmus guya pat pat herkese sen susun busun bir de el kol hareketleri var ya hiç katlanamiyorm kayinvalidye
bbgbbg
Kardeşim yaşlıları alttan almak gerekir.Allah(azze ve celle) rızasını gözeterek sabretmeye çalış.Yok eğer sabredemeyecek isen evliliği ona göre düşün.Çünkü evlilikte büyük sıkıntılar oluşturabilir bunlar.Ama benim tavsiyem sabretmendir.
Ezgi02
Tamam ins sabretcem napim herşey dört dörtlük olamaz biz hep deriz iki iyilik bir yakaya gelmez diye napim Allah razı olsun müstakbel eşim için katlancam