İsraf
betafix
İktisat eden zenginleşir, israf eden fakirleşir.) [Bezzar]
Mallarını israf edenlere bir şey vermeyin!) emri ile müsrifleri en kötü şekilde vasıflandırıp, (Mallarınızı sefihlere vermeyin!) buyuruyor. (Nisa 5)
Cömertleri överken de buyuruyor ki:
(Onlar sarf ettikleri zaman ne israf ederler, ne de cimrilik. İkisi arasında orta bir yol tutarlar.) [Furkan 67]
Hadis-i şerifte de buyuruldu ki:
(Yiyip için, giyinin ve tasadduk edin. Fakat israf ve kibirden sakının!) [Buhari]
İsraf İle alakalı yazı metni
Kayıtsız Üye
Benim kardeşime israf ile ödev vermişler ama bulamadım. Fazla ağır olmayan yazı gönderin lütfen 4 Hafta içinde bulmam lazım….
Yanıt: İsraf İle alakalı yazı metni
Desert Rose
İsrafın kötü olmasının birinci sebebi, malın kıymetli olmasıdır. Mal, Allahü tealanın verdiği bir nimettir. Malı israf; Allahü tealanın nimetini hakir (aşağı) görmek, nimete kıymet vermemek, nimeti elden kaçırmak, küfran-ı nimet etmek, yani şükretmemek olur.
Malı denize, kuyuya, ateşe atmak, elden çıkmasına sebep olmak, soğuktan sıcaktan korumamak, ağaçtan meyveyi toplamayıp çürütmek, mahsulü hasat etmeyip helak olmasına sebep olmak, hayvanları soğuktan düşmandan koruyacak yere koymamak, soğuktan, sıcaktan ve açlıktan ölmelerini önleyecek kadar yedirmemek ve örtmemek de helak etmek olup hepsi israftır.
Herkes tarafından iyi bilinmeyen israflardan bazıları da şunlardır:
Meyve, sebze ve hububatı topladıktan sonra, iyi saklamayıp veya ilaçlamayıp kendiliklerinden bozulmaları; kurt, güve, fare, karınca ve benzeri canlıların yemeleri ve bunların nem alarak çürümeleri israftır.
Ekmek, et, su, peynir gibi gıdaların, hurma, karpuz, ve soğan gibi yiyeceklerin; kuru incir, kuru üzüm, zerdali gibi kuru meyvelerin; buğday, arpa, mercimek gibi hububatın; elbise, kumaş, kitap gibi eşyanın muhafaza edilmeyerek yok olmalarına sebeb olmak israftır.
Ekmeğin pişkin yerini veya içini yiyip kenar ve kabuklarını atmak, yemek artıklarını dökmek; çatal, kaşık ve tabağı sıyırmadan yıkamak israftır.
Sofra bezi veya masa üstüne düşen yemek artıklarını toplamayıp yıkarken dökmek ve döküntüleri toplamamak israftır.
Elbise, çorap, ayakkabı gibi giyim eşyalarını iyi kullanmayıp veya iyi saklamayıp, çabuk eskitmek; yıkarken suyu sabunu çok harcamak; lambayı, elektriği, havagazını, tüpgazı boş yere yakmak israftır.
En büyük israf ise zamanın boşa harcanmasıdır. Hadis-i şerifte; Her çeşit israf haramdır. buyrulmuştur.
Cevap: Israf ile ilgili bilgilendirici yazı
Faruk Boz
Ey Âdem oğulları! Her secde edişinizde güzel elbiselerinizi giyin; yiyin, için, fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez. (Araf 31)
12345xman
Oncelikle selamun aleykum benim sorum dış görüntüsü bakımından güzel görünen eşyaları almayı saklamayı seviyorum ve almak içinde normal olarak para veriyorum ama ben bu paralarla hayır da yapabilirim dinen israfa giriyor muyum
Hoca
İstifade edilmeyecek eşyaları almak israftır ama kullandığınız/yararlandığınız eşyaları süslü alabilirsiniz
12345xman
Oncelikle hızlı cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Peki odanın güzel görünmesi açısından eşya , tablo vb şeyler almak israfa girer mi ? (Canlı Resmi bulundurmayan tablolar için söylüyorum.)
Hoca
Altın ve gümüş olmamak kaydıyla süslü eşya alınabilir
helen
İsraf, bize verilen nimetleri yerinde kullanmamaya denir. Hayat israfı, gıda israfı ve zaman israfı gibi
Kayıtsız Üye
Çok özür diliyor affiniza sığınarak şu israf konusuna birde şöyle neden bakılmaz çok merak ederim ve bilirim ki, aklimizin da sahibi olan yaratıcı neden kullanılmadığını da soracaktir akıl sahiblerine.
Herşeyin sahibi olan yaratıcı neden israf haram yada günah demiştir acaba nimetlerini n azalmasimıdır, yoksa zaten kendisinin olduğu birşeyin bizlerden her kim kazanarak ulaşır elde ederse, yani ister elde etsin isterse kazandığı herşeyi yaratıcı tüm birlikte yaşadığı insanlara ayrimsiz olarak verdigini ve herkesin hakkı olduğunu idrak etmemizi, onun içindir ki, zaten dünya imtihanı degilmidir yaptıklarımizın sonu.
israf ile ilgili yazı, israf makale orneklero, israf ile yazılar