Yolculukta seferi iken oruç tutulur mu?
Kayıtsız Üye
Yolculukta seferi iken oruç tutulur mu?
Cevap: Yolculukta seferi iken oruç tutulur mu?
Darusselam
Yolculukta seferi iken oruç tutulur mu?
Yolculuk halinde bulunan kimsenin iftar etmesi, yani oruç tutmaması mubahtır. Ancak oruca niyet edip sabahladıktan sonra sefere çıkacak olursa, o takdirde o günün orucunu tutması gerekir. Bu, oruç yemesini mubah kılan bir sebep sayılmaz. Ancak ikinci ve müteakip günler yolculuğu devam ederse, o takdirde oruç tutmayabilir.
Bu bakımdan fukaha şöyle demiştir : Oruçlu olarak sabahlayan kimse o gün sefere çıksa bile, bu orucu yemesini mubah kılan bir özür sayılmaz. Şayet orucunu bozacak olursa, kendisine sadece kazası gerekir. (El-Muhit – Serahsî – Fetâvâ-yi Hindiyye.) (Bkz. Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, 2/233-234.)
Ramazanda en az üç günlük (on sekiz saatlik) bir yere gidecek olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Bundan dolayı o gün yola çıkınca oruçlu bulunmamış olur. Fakat bir kimse oruç tuttuktan sonra, gündüzün yolculuğa çıksa, bu yolculuk o ilk gün için bir özür sayılmaz, orucuna devam etmesi gerekir. Ancak o gün yola çıkar da, ondan sonra orucunu açarsa, kendisine keffaret gerekmez, yine sadece kaza gerekir. (Bkz. Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali)
Şâfiî ve Hanbelîlere göre yolcu, geceden niyetlendiği orucunu da bozabilir. Delil, İbn Abbas (r.anhûmâ) dan rivayet edilen şu hadistir: Hz. Peygamber Ramazan’da Mekke’nin fethine çıktı. Kedid’e varıncaya kadar oruç tuttu. Orada kendisi de orucunu bozdu, insanlar da oruçlarını bozdular. (Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslam İlmihali)