Musafaha (Tokalaşma) ile ilgili hadisler
@hmet
Musafaha ( Tokalaşma) hakkında hadisler
3364 – Katâde rahimehullah anlatıyor: "Hz. Enes radıyAllahu anh’a sordum: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ın Ashabı arasında müsafaha var mıydı?" Bana:
"Evet!" diye cevap verdi."
Buhari, İsti’zan 27; Tirmizi, İsti’zan 31, (2730).
3365 – Hz. Bera radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "İki müslüman karşılaşıp musafahada bulununca, ayrılmalarından önce (küçük günahları) mutlaka affedilir."
Ebu Davud, edeb 153, (5211, 5212); Tirmizi, İsti’zan 31, (2729).
3366 – Tirmizi’nin İbnu Mes’ud’dan kaydettiği bir diğer rivayette şöyle buyurulmuştur: "(Musafaha etmek üzere mü’min kardeşin) elinden tutulması selamlaşma cümlesindendir."
Tirmizi, İsti’zan 31, (2731).
3367 – Ata el-Horasani anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Musafaha edin ki, kalblerdeki kin gitsin, hediyeleşin ki birbirinize sevgi doğsun ve aradaki düşmanlık bitsin."
Muvatta, Hüsnü’l-Hulk 16, (2, 908).
Yorum: Musafaha (Tokalaşma) ile ilgili hadisler
mum
Kadınla tokalaşma ile ilgili hadis
Sizden birinizin kafasına demirden bir iğne sokulması, onun için kendisine helal olmayan bir kadına dokunmasından daha hayırlıdır.
Tabarani Mucemu’l-Kebir 20/212, Albânî Sahihu’l-Cami 4921
Yorum: Musafaha (Tokalaşma) ile ilgili hadisler
Ebû Mansur
"Resul-i Eklemle (a.s.m.) karşılaştığımz vakit sizinle musafaha yapar mıydı?"
Bu sual üzerine Hz. Ebû Zer (r.a.) kendi başından geçen nurlu bir hatırayı şöyle anlatır:
"Resul-i Ekrem Efendimizle (a.s.m.) karşılaşıp da musafaha etmediğimiz hiç vaki değildir. Her karşılaşmada musafaha ederdi. Beni bir gün evden çağırtmıştı. O gün evde yoktum. Eve geldiğimde haber verdler. Hemen huzuruna vardım, divanın üzerinde oturuyorlardı. Beni görünce ayağa kalktı ve kucakladı. Bu manzara benim için çok, hem çok güzel bir şeydi."( Müsned, V/168.)
musafaha