İlim adabı ile ilgili hadisler
@hmet
İlim adabı hakkında hadisler
Hz. Ebu Hüreyre radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kim, bir ilimden sorulur, o da bunu ketmedip söylemezse (Kıyamet günü) ateşten bir gem ile gemlenir."
Ebu Davud, İlm 9, (3658); Tirmizi, İlim 3, (2651).
4089 – Sehl İbnu sa’d radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "VAllahi, senin hidayetinle bir tek kişiye hidayet verilmesi, senin için kıymetli develerden müteşekkil sürülerden daha hayırlıdır."
Ebu Davud, İlm 10, (3661); Buhari, Ashabu’n-Nebi 9; Müslim, Fedailu’l-Ashab 34, (2046).
4090 – Ebu Hârun el-Abdi anlatıyor: "Biz Ebu Sa’id el-Hudri radıyAllahu anh’a uğrardık. O bize: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ın (bize) vasiyetine merhaba" (derdi ve ilave ederdi): "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm demişti ki: "İnsanlar (dinde) size tabidirler. Size (aktar-ı âlemden yani) dünyanın her tarafından bir kısım erkekler gelip İslam dinini öğrenecekler. Onlar geldikleri vakit, onlara hep hayrı tavsiye edin."
Tirmizi, İlim 10, (3661).
4091 – Yezid İbnu Seleme el-Cûfi radıyAllahu anh anlatıyor: "Ey Allah’ın Resulü! dedim, ben senden pek çok hadis işittim. Ancak bunlardan, sonradan işittiklerimin, önceden işittiklerimi unutturacağından korkuyorum. Bana (hepsinin yerini tutacak) câmi bir kelime söyle!"
"Bildiklerinde Allah’a karşı müttaki ol (bu sana yeter)!" buyurdular."
Tirmizi, İlim 19, (2684).
Rezin şu ziyadeyi yaptı: "…ve onunla amel et!"
4092 – Rebi’a İbnu Ebi Abdirrahman der ki: "Yanında bir miktar ilim olan kimseye, nefsini zayi etmesi münasib düşmez."
Cevap: İlim adabı ile ilgili hadisler
Hoca
İlim ve ilim adabıyla ilgili hadisler
01. Bir kimsenin ilmi artar da ameli ve dünyadan zühdü artmazsa onun Allah’tan uzaklığı artar.
22. İnsanların mertebe bakımından nübüvvet derecesine en yakın olanı ehl-i ilim ve ehl-i cihattır. Ehl-i ilim ilimleri ile peygamberlerin getirdiği iman ve Kur’an hakikatlerini insanlara öğretirler ve insanların hak yola girmesine vesile olurlar. Ehl-i cihad da peygamberlerin getirdiği hakikatleri ve bunları yaymaya çalışan âlimleri korurlar.
3. Kıyamette şehitlerin kanı ile âlimerin mürekkebi tartılır da âlimlerin mürekkebi şehitlerin kanına racih gelir.
4. Bir saat fî-sebilillah, Allah’ın adının yücelmesi için çalışmak elli hac ibadetinden daha hayırlıdır.
5. Kişi ilmi ile amel ettiği sürece âlimdir, ilmi ile amel etmeyi bırakırsa cahildir.
6. İlim, âlim ve amel cennettedir. Şayet ilim sahibi ilmi ile amel etmezse ilim ve amel cennete gider, âlim ise cehenneme gider.
7. Kişi öğrendiği sürece âlimdir; öğrenmeyi bırakırsa cahil durumuna düşer.
8. Kim bir âlimi istikbal eder, karşılarsa beni karşılamış olur, kim âlime saygı duyarsa bana saygı duymuş olur. Kim âlimin ziyaretine giderse benim ziyaretime gelmiş olur. Kim hakikatli bir ilim meclisinde bulunursa sanki benimle oturmuş gibidir. Benimle oturan da Rabbi ile beraber olmuş gibidir.
9. Ashabım! Sakın bir konuda âlim ve ihtisas sahibi olup neyi emredeceğinizi ve neden sakındıracağınızı kesin olarak bilmedikçe emretme ve nehyetme işine girmeyiniz. Olur ki yanlış yaparsınız da sorumluluğunu üzerinize almış olursunuz.
10. İlim adamlarına saygılı olun ve onların ilimlerinden istifade edin. İlim öğrenmek için çalışan talebelere de saygı duyun ki ilmin değerini anlasınlar ve öğrenmekten kaçınmasınlar.
ilim adabi ile ilgili bhadisler