Ayn el yakin nedir?

Ayn el yakin nedir?

Sumame
Ayn-el-Yakîn KELİMESİNİN SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?
1. Görerek bilme.
Ekvator gibi sıcak memleketlerde yaşayan kar görmemiş bir kimsenin kitabdan okuyarak veya birisinden dinleyerek karın ne olduğunu öğrenmesi, ilm-ül-yakîn, karı görerek tanıması, ayn-el-yakîn, karı eline ve ağzına alıp tadarak tanıması hakkü’l-yakîn o lur. (Ahmed Mekkî Efendi)
2. Hadîs-i şerîfte bildirilen ihsân (Allahü teâlâyı görüyormuş gibi ibâdet etme) mertebesinde bir ışığın kalbde parlaması. Zamanımızda tarîkata girmiş bir çok kimse, kendilerine tasavvufçu süsü vererek vahdet-i vücudu dillerine almış, bundan yüksek m ertebe olmaz sanıyor. İlm-ül-yakîne saplanıp, ayn-ül-yakînden mahrum kalmışlardır. (İmam-ı Rabbânî)
Ayn-ül-yakîn mertebesi ümmetin seçilmişlerine mahsûstur. (İmâm-ı Rabbânî)


Cevap: Ayn el yakin nedir?

Muhammed
aynel yakın ne demektir kısaca sözlük anlamı

  1. (Ayn-ül yakin) Göz ile görür derecede görerek, müşahede ederek bilmek. (Bak: Yakin)(İman-ı tahkikide pek çok meratib var. O mertebelerden ilm-el yakin mertebesi çok bürhanların kuvvetleriyle binler şüphelere karşı dayanır. Halbuki taklidi iman ise bir şüpheye karşı bazan mağlup olur. Hem iman-ı tahkikinin bir mertebesi de, ayn-el yakin derecesidir ki, çok mertebeleri var. Belki Esma-i İlahiye adedince tezahür dereceleri var. Bütün kainatı bir Kur’an gibi okuyabilecek derecesine gelir. Ve bir mertebesi de, hakk-al yakindir ki, onun da çok mertebeleri var. Böyle imanlı zatlara şübehat orduları hücum da etse, bir halt edemez. R.N.) (Osmanlıca’da yazılışı: ayn-el yakîn)

ilmel yakin ne demek, aynel yakin nedir, ayne l yakın ne demek

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();