Arsa Zekatı
Someone
Arkadaşlar 2 senedir araştırıyorum bu konuyu. Hâla bir sonuca ulaşabilmiş değilim. Gerçekten zor durumdayım.
Soru şu : Para boşta durmasın, değerlensin diye, ileride satmak amacıyla alınmış bir arsamız var. Sürekli arsa alıp satmıyoruz. İşimiz bu değil. Satın aldığımız arsayı 5-10 yıl bekletip satıyoruz. Bunun zekat durumu nedir?
Görüşler:
1- Yaygın görüş: Üzerinde ev yapma niyeti olmadığından zekatı para gibi her sene verilir.
2- İşiniz arsa alıp satmaksa, bu işi devamlı bir ticarete döktüyseniz her sene para gibi zekatını verirseniz. Eğer böyle bir durum yoksa durduğu yerde zekat düşmez.
3- Hayrettin Karaman: Üzerinde ev yapma niyeti olmadığından zekatı para gibi her sene verilir fakat zekat arsaya sizin ödediğiniz bedel + rayiç bedelinin yarısı üzerinden ödenir. Yani arsayı 10 liraya aldıysanız ve arsa bugün 30 lira ise. 30+ 10 = 40 40/2 = 20 . Yani 20 lira üzerinden zekat verirsiniz.
Bir diğer sorum da şudur. Diğer soruyla alakası yoktur. Bambaşka bir durumdur. Babamın kendi parasıyla benim üzerime satın aldığı arsaya zekat düşer mi? Çünkü Sorularla islamiyette şöyle bir ifade var:
Alışveriş yaparak kazanç sağlamak için değil de, gelirinden yararlanmak amacıyla satın alınan veya hibe edilme, yahut miras kalma gibi yolarla elde edilen bağ bahçe ve bina gibi taşınmaz malların mükiyeti zekata tabi değildir.
Aynı konu Dinimizislamda şöyle belirtilmiş:
Hibe, miras ve çalışılarak elde edilen şeyler; para veya mal karşılığında alınmadıkları için, ticaret eşyası değildirler.
Sonuçta bu malı ben kendi paramla almadım. Bana başkası tarafından alındı. Yani hibe edildi. Bu durumda bu arsanın zekatı yok mudur? ( Not: Yukarıda alıntı yaptığım bilgiler Şafii mezhebi için verilmiş bilgilerdir. Ben ise Hanefiyim )
Şu zekat konusunda beni adam akıllı bilgilendiren birisi çıkarsa gerçekten çok çok sevaba nail olacak. Çünkü bu konudaki cahilliğimiz yüzünden ne yapacağımızı şaşırdık.
Allah razı olsun.
Cevap: Arsa Zekatı
imam
Şafii mezhebine göre, Ev, tarla, arsa gibi gayri menkullerin zekatı yoktur. Bunların gelirleri varsa gelirlerinden zekat verilir.
Hanefi mezhebine göre ise, Ancak ev, arsa veya tarla alım satımı yapılıyorsa, yani bu gayrimenkulleri ticari eşya gibi alıp satıyorsa, bunlara da zekat düşer.
Cevap: Arsa Zekatı
Kayıtsız Üye
kardeşim din adamlarında felsefe ,matematik,astronomi,tarih,cografya bilgisi olmadan vetfa verme yetkileri yokdur aslında.Arsayı adamın arsası 1 trilyon değerinde zekatı senede 25 milyar eder adam ev geçinidiriyor arsadan para kazanıyor.arsa diyelim 3 sene durdu adamın cebinde para yok gidip senede 25 milyar zekat verecek nereden bulucak borcöu edicek arasayı değerinden aşağı satıp 25 milyar zekatımı verecek bu sefer adam sınıntıya zarara uğrayacak….hocalar bilmiyor arsanın zekatı sattığın zaman düşer….1 yıl donra satıldıysa veya 2 ay sonra satıldığında zekatı peşin vermek en mantıklısıdır çünkü seneye çıkma garantin yada arsanın 1 yıl içinde satılma garantisi yoktur….yani arsanın zekatı sattığın zaman paraya döndüğü zaman düşer…ister 3yıl sonra sat ister 10yıl sonra paraya döndüğünde o senenin zekatı düşer….geriye zekat ödenmez…diyelim 10 yıl sonra sattın arsanın değeri 2 trilyon oldu 10 yıılık zekatın 40da biri ortalama aritmeteik ortalama alırsak 300 milar eder buda malın yüzde 2.5u değil yüzde 15i eder yanlıstır…
Yorum: Arsa Zekatı
Kayıtsız Üye
Selamun aleykum kardesim senin aldığın arazi uyuyor ise ona zekat düsmez lakin bir gün onu satmaya karar verirseniz ..vakfedilmiş bir mal ve ya hibe hediye siz onun ile ticaret yapmadığınız sürece elinizde gelir getrimeyen.bir mal olarak kalır yada ekip te
asli ihtiyaclarınizi karsilayacak kadar ürün aldığınız taktirde yine zekat düşmez..
arsanın zekatı, arsa zekat hesaplama, arsaya zekat düşer mi