Kurani Kerimi kimler tefsir edebilir?
merhaba
Kurani tefsir eden kişi hangi ilimleri sahip olmali
Cevap: Kurani Kerimi kimler tefsir edebilir?
Umut
Kuranın Tefsire ihtiyacı yok. Allah tefsiri yaptı zaten .
Diyanet Meali :25.33 – Onlar sana hiçbir misal getirmezler ki (buna karşılık) sana gerçeği ve en güzel açıklamayı getirmiş olmayalım. (Ahsena Tefsir)
Elmalılı Hamdi Yazır Meali :25.33 – Hem onlar sana her hangi bir mesel ile gelmezler ki mutlak biz sana hakkı ve tefsirin daha güzelini getirmiş olmıyalım.
Cevap: Kurani Kerimi kimler tefsir edebilir?
musab
sen bu aralar çok aziz bayındır videosu mu izledin naptın:)
Cevap: Kurani Kerimi kimler tefsir edebilir?
Hoca
Müfessir/Kuran müfessiri, Kur’an’ı tefsir eden, anlamını açıklayıp yorumlayan ve bu maksatla eser yazan ilim adamıdır.
Müfessirde aranan/olması gereken şartlar maddeler halinde kısaca
a- Arap dilini çok iyi bilmesi. Çünkü Kur’an, Arapça olarak inmiş ve Arapların dili kullandıkları üslûplara riayet etmiştir.
b- Nüzûl sebeplerini bilmesi. Nüzûl sebeplerini bilmek, anlamayı kolaylaştırdığı gibi, bazı durumlarda tercih edilecek manâyı yakalayabilmek konusunda da yönlendirici bir öneme sahiptir.
c- Rasûlüllah’ın sünnetini bilmesi. Rasûlüllah (s.a.s), Allah tarafından Kur’an’ı açıklamakla da görevlendirilmiştir. Ayrıca Rasûlüllah (s.a.s)’ın fiil ve davranışları, Kur’an’ın, pratik hayata aktarılmış şeklidir.
d- İçinde yaşadığı toplumu, toplumun sosyal meselelerini bilmesi. Zira toplumu bilmek, son derece önemlidir. Kur’an’ı tefsir etmekten maksat, topluma yol göstermek olduğuna göre, toplumun problemlerini bilmeyen bir kimsenin topluma yol göstermesi mümkün değildir.
e- Keskin bir zekâ ve kuvvetli bir muhakeme gücüne sahip olması. Ancak böyle bir özelliğe sahip olan bir ilim adamı insanlara faydalı olabilir. İlim adamı insanlara faydalı olabilir.
Umut
Ikidebir aynIsInI yazmaya bIktIm . AnlamIyormusunuz InsanlarIn tefisirine ne benim nede baskasInIn ihtiyacI olmamalI cünkü Allah saten KuranI kolaylastIrmIs bu bir. Allah kuranI kendi tefsir edicegini kuranda söylüyor bu da iki .Ayetleri tekrar tekrar postalamaya gerek yok zaten kabul etmesiniz siz bunu .Dileyen önceki yazdIgIm postlara bakar.
Şema
Bütün ümmet alimlerimiz yanıldı umut doğru!!!!
Kayıtsız Üye
Eger yazdigimiz yorumlarda kibr ve riya varsa bu bizim zaririmiza olur. Allah rizasi için değil nefsimiz için yazmis oluruz. dikkatli olalim.
Tefsiri küçük manali olarak ayeti kavrayan her musluman cevresine yapabilir. size anlamadiklari bir ayeti sorduklari zaman siz onlara ayeti aciklayabilirsiniz.
Kur’an her insana farkli manalar veren muthis bir kitabdir.
kafir okudugunda hikaye kitabi gibi okur.
mumin hidayet kitabi okur.
maun suresini okuyup dosdogru namazı hayatina tatbik etmeyen maun suresini anlayamamistir.
maun suresini okuyup dosdogru namazı ikame etmek isteyen samimiyetle hayata tatbik etmeye calisan dosdogru namazı maun suresinde gorur.
dosdogru namazı kilinca kotulukten ve fuhsiyattan koruyan dosdogru namazı tam manasiyla maun suresinde gorur.
Kur’an’i hayatina tatbik edenin Kur’an’dan anladigiyla Kur’an’i okuyup ayetleri hayatinavgecirmeyenin Kur’an’dan anladigi bir degildir. zira Kur’an’i anlayan insan onun bir hayat rehberi hidatet rehberi yasama kilavuzu oldugunu bilir.
Kur’an herkese seviyesine gore hitab eder.
Bazi seneti zayif hadisler olabilir ancak Resulullah tan aktarilan soze yalandir demeden önce onu gercekten Resulullah in soylemis olabilecegi ihtimalini dusunun. Eger resulullah in soyledigi bir hadise bu yalandir derseniz onun soyledigi soze yalan demis olabilirsiniz.
Once sahih ve zayif hadisler hakkinda arastirma yapin. Bilgi sahibi olmadiginiz konularda konusmayin cunku goz kulak kalp sorumludur. Zayif rivayetli bazi hadisler vardir Hz Ebu Bekir in:yataginda olenleri kiniyorum dedigi iddia edildigi gibi. bu bazi ulemalara gore.cok zayif rivayettir sahih olmayabilir. bu tarz uydurma hadislerden dolayi bütün hadislere uydurma diyemeyiz.
silversoul
Ey nefsim ve degerli arkadaşlar Kur’an’i tam olarak kavrayan insan uslubuna dikkat eder. Benim dedigim doğru diye değil Allah rizasi için ilim paylasir. Kur’an’i hakkinda tartismak için değil içindekiledle amel etmek için ogrenir. hiç bir zaman ben alim oldum diye dusunmez cunku o ilmin kendisine ait olmadigini bilir. İlimi amel etmek için ogrenir tartismaya girmek için degil.
Su anda cevremizdekiler asagi yukari Kur’an’dan bazi seyleri biliyorlar. dedikodu yapanin olmus kardesinin etini yemis gibi olucagini ama bu ayeti bile bile bir çok insan dedikodu yapiyorlar.
Bizim asil meselemiz iman konusu aslinda. Artik Kur’an hakkinda anlamsız tartismalardan çok Kur’an ile amel etmeliyiz.
Parcalanip bolunup hizblere ayrilip ayriliga dusmeyin bu uslupta tartisarak bir yere varilmaz.
Kayıtsız Üye
Hoca adlı kişi en güzel bir şekilde 5 maddede açıklamış teşekkürler
Kayıtsız Üye
Arapçayi iyi bilmesi gerekir . Peygamberimizin sünnetini iyi bilmesi gerekir
kuranı tefsir edecek kişinin özellikleri, tefsir yapacak kişide bulunması gereken özellikler, tefsir yapacak kişinin özellikleri