Zifaf vaki olmadan evvel bir talak ile boşanan çiftin durumu ?
Kayıtsız Üye
BİR ÇİFTİN NİKAHI KIYILMIŞ, YALNIZ ZİFAF VAKİ OLMADAN EVVEL HERHANGİ BİR SEBEBLE BİR TALAK İLE BOŞANMALARI HALİNDE DURUMLARI NASILDIR?
Zifaf vaki olmadan evvel bir talak ile boşanan çiftin arasında dinen beynunet vaki olur. Ricatın yapılması da mümkün değildir. Yani zifafdan önce olduğundan iddet söz konusu değildir ve artık yabancı bir kadındır.Ancak üç talak ile boşanma vuku bulmadığından her iki taraf arzu ederlerse yeni bir nikah ile birbiriyle biraraya gelebilirler. Bu durumda sadece iki talakları olacaktır.
Bu bilginin bir kaynağı var mıdır zorunlu hallerde amel edilmesi uygun mudur ?
Cevap: Zifaf vaki olmadan evvel bir talak ile boşanan çiftin durumu ?
@hmet
Bir kimse, zifaftan önce karısını sarih bir talâkla boşarsa, bu ric´î değil, bâin talâk olur.
< Zifafa girmeden önce
Sual: Zifafa girmeden önce verilen talak geçerli olur mu?
CEVAP
Evet, geçerli olur. Talak, zifafa girmeden önce verilirse, kadın iddet beklemeksizin ayrılmış olur.
Bir kimse zifafa girmediği hanımına (Sen üç defa boşsun) dese, boşama, sayı ile söylendiği için boşama vâki olur, fakat ayrı ayrı yapılan boşamada, üç talakın yalnız birincisi vâki olup, ondan sonraki ikinci ve üçüncüsü geçerli olmaz.
Zifafa girilmiş kadında ise, boşamaların hepsi vaki olur. Bu sebeple kocanın, zifafa girdiği hanımı hakkında yaptığı üç boşama için, (Yalnız birinci boşamayı kastetmiştim) demesi geçerli olmaz, yani üç boşama da vaki olur.
(Bir kere boşsun) veya (iki kere boşsun) yahut (üç kere boşsun) denilse, kadın zifafa girilmiş olsun veya olmasın, boşama, ancak söylenilen sayıya göre gerçekleşir.
Bir kimse zifaf görmüş hanımına (Sen boşsun, sen boşsun) dese iki boşama vâki olur. Eğer maksadının, ilk söylediğini kuvvetlendirme olduğunu söylerse, bu sözü dini bakımdan tasdik olunur, ama kadaen yani hukuken iki boşama vâki olur Bir şeye niyet edilmezse, o zaman dinen de iki boşama olur. (Mecmua-i Zühdiye) >
Cevap: Zifaf vaki olmadan evvel bir talak ile boşanan çiftin durumu ?
Kayıtsız Üye
Zifafa girilmeden şahitsiz bir şekilde eşler arasında yapılan talak kabul olur mu ?
Yorum: Zifaf vaki olmadan evvel bir talak ile boşanan çiftin durumu ?
arifselim
Zifafa girilmeden ve şahitte olmadan verilen talak geçerlidir. Zifafa girmek veya şahitler huzurunda olma şartı yoktur.
Kayıtsız Üye
Nişanlım bir anlık sinirle bana sen ben de üçten dokuza bossun dedi şuan ne yapmamız gerekiyor
klav
Zaten nişanlısınız kocan değildir. O halde bir önemide yoktur. Şimdiden bu kelimeleri ağzına almayı öğrenmişse Allah yardımcınız olsun.
Sarılar
Zifafa girmeden üç talakı kullanandıktan sonra boşananlar tekrar evlenebilmesi için ne yapması gerekiyor
arifselim
Boşamak için zifaf şartı yoktur yani zifafa girmeden verilen talaklar geçerlidir. Ancak gerçekten 3 talak verilmiş mi nasıl verilmiş bunları iyi bir şekilde bilmek gerekir. Aklınızdaki soruları çözmek için mutlaka bir müftülüğe gidin ve ona göre hareket edin.
Kayıtsız Üye
biz eşimle evlendikden sonra yani nişanlı iken zifafsız fakat nigah var. 1 kərə boşadı beni ve barıştık. 1 kere daha boşadı ve barışdık sonuncuda filan filanı yaparsan boşsun dedi ben de yapacağım dedim fakat yapmadım. Bizim nigah ne durumda? 1 talak mı kaldı şimdi?
arifselim
Zifafa girmeden edilen boşama yinede geçerlidir. Anlattığın gibi ise geriye 1 talak hakkınız vardır. Bu talak ile evliliğinize devam edebilirsiniz. Ancak nikahını bozacak bir şey olursa artık talak hakkınız kalmaz.
zifafa girmeden boşanma, zifaf olmadan boşama, zifaftan önce talak