Ümmilik nedir? Ümmilik ne demektir

Ümmilik nedir? Ümmilik ne demektir

Kayıtsız Üye
Merhaba mumsema

Ümmilik hakkında kısaca bilgi verir misiniz

Şimdiden ALLAH razı olsun.


Cevap: Ümmilik nedir? Ümmilik ne demektir

@hmet
İslamda ümmi, ümmilik kavramları

ÜMMÎ NE DEMEK

(الأمّي)

Hz. Peygamber’in bir sıfatı, okuma yazma bilmeyen anlamında Kur’an terimi.

Sözlükte kastetmek anlamındaki emm kökünden veya anne anlamına gelen ümm ya da topluluk, millet gibi mânaları ifade eden ümmet kelimesine nisbetle elde edilen ümmî okuma yazma bilmeyen, tahsil görmemiş; az konuşan, konuşurken hata yapan kimse demektir. Ümme nisbeti halinde annesinden doğduğu gibi kalmış, tabiatı bozulmamış, sonradan okuma yazma öğrenmemiş anlamına gelirken ümmete nisbeti durumunda bağlı bulunduğu topluluğa mensup, onların özelliklerini taşıyan, bilgi ve becerilerini bu çerçevede kazanmış kimseyi anlatır. Dilciler kelimenin bu mânaları kazanmasını, Arap toplumunun Kur’an’ın nâzil olduğu dönemde genelde okuma yazma bilmeyenlerden meydana gelmesiyle açıklamaktadır. Bu ikisi kadar güçlü olmamakla birlikte ümmînin Mekke için söylenen ümmü’l-kurâ (şehirlerin anası / esası) terkibine nisbetle kullanıldığını söyleyenler de vardır (el-Müfredât, emm md.; Lisânü’l-ǾArab, emm md.). Kelimenin ayrıca emm masdarına nisbetinden de söz edilmekte ve A’râf sûresinin 157. âyetindeki ümmî kelimesinin kırâat-i aşere imamlarından Ya’kūb el-Hadramî tarafından emmî şeklinde okunuşunun bunu teyit ettiği belirtilmektedir (Ebû Hayyân, IV, 403). Bu durumda söz konusu âyet, Hz. Muhammed her bir fert için maksuttur anlamına gelmektedir. Sözlük anlamı terkedilerek kelimenin böyle bir mânaya hamledilmesini destekleyen bir delil bulunmadığı, ayrıca âyet ve hadislerde geçtiği yerlerde kelimeye maksut anlamı verilmesinin mümkün olmayacağı gerekçesiyle bu görüş eleştirilmiştir (Bâcî, neşredenin girişi, s. 30-31). Ümmî Kur’an’da altı yerde geçmektedir. Bunların ikisinde (el-A’râf 7/157-158) tekil olarak ve Hz. Peygamber’in bir vasfı şeklinde kullanılırken diğer yerlerde çoğul haliyle ümmiyyûn şeklinde zikredilmiştir. Diğer dört yerden birinde (el-Bakara 2/78) yahudilerden bir topluluk, üçünde de (Âl-i İmrân 3/20, 75; el-Cum’a 62/2) Araplar kastedilmiştir. Üç âyetin birinde (Âl-i İmrân 3/75) yahudilerin bu kelimeyi Ehl-i kitap’tan olmayan Araplar için kullandıkları görülmektedir. Ümmî hadislerde de yazı yazmayı bilmeyen, tahsil görmemiş kimse anlamında geçer. Bunlardan birinde Hz. Peygamber, Biz ümmî bir topluluğuz, yazı yazmayız ve hesap yapmayız demiştir (Müsned, II, 43, 56, 122, 129; Buhârî, Śavm , 13; Müslim, Śıyâm , 15).

Müfessirler, ümmî kelimesini Kur’an’da geçtiği yerlerin çoğunda sözlük anlamına uygun biçimde tefsir etmişlerdir. Nitekim Taberî, İbn Abbas’tan gelen ve Bakara sûresinin 78. âyetindeki ümmiyyûnu Allah’ın gönderdiği elçiyi ve kitabı tasdik etmeyip kendi elleriyle kitap yazan, sonra da bunun Allah’tan geldiğini iddia eden kimseler şeklinde açıklayan rivayeti kelimenin Arapça’daki kullanımına aykırı olduğu gerekçesiyle tenkit eder (Câmiu-beyân, I, 528). Ancak kelimenin çoğul şekliyle kullanıldığı âyetlerde lugat mânasıyla irtibatlı daha özel anlamlarda tefsir edildiği de görülmektedir. Meselâ Bakara sûresindeki ümmiyyûn (2/78) yahudiler içinde okuyup yazması yetersiz, Tevrat’ı okuyup anlayacak kadar bilgisi bulunmayanlar (Zemahşerî, I, 158), Âl-i İmrân sûresinde ise Ehl-i kitabın mukabili olarak ilâhî bir kitabı bulunmayan müşrik Araplar diye yorumlanmıştır (a.g.e., I, 341, 367).

Hz. Peygamber’in ümmîliğinin kelimenin okuma yazma bilmeme, eğitim almamış olma biçimindeki anlamına uygunluğu konusunda müfessirler arasında görüş ayrılığı yoktur. Tahsil görmemiş bir ümmî iken Kur’an gibi bir kitap getirmiş olması onun bir mûcizesi kabul edilir (Fahreddin er-Râzî, XV, 20; Bursevî, III, 251).


ümmidir ne demek, ümmilik nedir, ümmilik ne demek

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();