İnternetten film indirip izlemek kul hakkına girer mi ?

İnternetten film indirip izlemek kul hakkına girer mi ?

sstrn
Selamun Aleykum

İnternetten bir filmi(Çanakkale ile ilgili) indirip hiçbir gelir sağlamadan başka kişilerle evde,dernekte izlemek vs. O filmi yapanların kul hakkına girmiş sayılır mıyız ?


Cevap: İnternetten film indirip izlemek kul hakkına girer mi ?

ابو الحيسم
Hayır sayılmazsınız


Internette yayılmış kitap, film vs. ürünleri ücretsiz indirip kullanmak caiz midir?

Hira Nur
Normalde ücretli satılan bir ürünün kopyasını internette bulup indirmek caiz midir? Kitapların pdf hali, şifresi kırılmış bilgisayar programları, filmler ve diziler gibi çeşitli ürünler internette yayılmış durumda. Internette bu şekilde var olan bir urunu(kitap, film,program vs.) indirip kullanabilir miyiz? Ticari bir amaçla değil sadece bireysel olarak faydalanmak amacı için soruyorum. Genel olarak bu ürünler ücretli satılıyor fakat internetten bir ücret ödemeden indirilebiliyor.
Bununla ilgili olarak diğer sorum ise internetten bu tarz dosyaları(film,dizi…) indirmek için kullanılan Torrent isimli programı kullanmak caiz midir?

< Sonuç olarak, müslüman bir kişi bu soyut eserleri bedava kullanmakla beraber, bunun için ticari site kurup bedava dağıtım yapamaz, bunun üzerinden elde ettiği reklam geliri dahil bütün gelirler kul hakkıdır. Eserin kafirin ya da müslümanın olması farketmez, vesselam. >
Ticari bir amaç olmadan, hiçbir yerde paylaşmadan sadece bireysel olarak faydalanmak(okumak,izlemek) amacı ile kullanabilir miyiz? Bu eserleri internette ilk paylaşan, dağıtan değilsek sadece var olanı araştırıp bulduysak kullanabilir miyiz caiz olur mu?


Yorum: Internette yayılmış kitap, film vs. ürünleri ücretsiz indirip kullanmak caiz midir?

Omer Faruk
S.A

Somut sanatlarda ortaya konan şeye somut eserler, soyut sanatlarda ortaya konan eserlere soyut eserler denir. Kitap, sinema, müzik de soyut eserler olup somut eserler gibi bir emek sonucu ortaya çıkar. Burada temel esas ortaya konan eserin daha önce hiçbir birikimden faydalanmış mı ya da faydalanmamış mı? Bu farkı bilmek gerekir.

Bu tür eserlere baktığımızda, bütün eserlerin mutlaka önceden toplum içinde bedavaya paylaşılan bilgilerden faydalandıklarını görüyoruz. Bir emek verdikleri kesin olmakla beraber bu yalnızca kendilerine ait emek değildir. Örneğin, bilgisayar yazılımları, matematik temeli üzerine inşa edilmektedir. Bu eseri üretenler matematiği üreten toplumlara herhangi bir bedel ödemişler midir? Ya da masalları filme döken insanlar, bu masalları ilk ortaya koyanlara bir telif ödemişler midir? İnsanların daha önce üretmiş oldukları müzik enstrümanlarına telif ödemişler midir? Kur’an hakkında kitap yazanlar, eserlerindeki Kur’an ayetlerine telif ödemişler midir? Bunların cevabına baktığımızda böyle bir hak iddiası kısmen haklı olmakla beraber kısmen de bu eserler üzerinde bütün insanlığın hakları vardır.

Sonuç olarak, müslüman bir kişi bu soyut eserleri bedava kullanmakla beraber, bunun için ticari site kurup bedava dağıtım yapamaz, bunun üzerinden elde ettiği reklam geliri dahil bütün gelirler kul hakkıdır. Eserin kafirin ya da müslümanın olması farketmez, vesselam.

Allah’u A’lem…


Hira Nur
Ticari bir amaç olmadan, hiçbir yerde paylaşmadan sadece bireysel olarak faydalanmak(okumak,izlemek) amacı ile kullanabilir miyiz? Bu eserleri internette ilk paylaşan, dağıtan değilsek sadece var olanı araştırıp bulduysak kullanabilir miyiz caiz olur mu?

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();