Ezan Okunurken Neden La Havle Vela Kuvvete İlla Billah Denir?
musab
Hayye ales salah ve hayye alel felah derken la havle vela kuvvete illa billah dememizin hikmeti ne olabilir?
Hikmeti şu olabilir;Peygamberimiz zamanında hepimizin de bildiği gibi saat yoktu.Yani sahabe efendilerimiz bizler gibi dakika hesabı yapıp tam zamanında camiye gidemiyorlardı.Tarlayla bahçeyle,ticaretle uğraşan sahabeler ezan sesini duyduğu zaman camiye gidiyorlardı.İşleri olmayan,işleri sadece dini ilim tahsil etmek olan suffa mektebi talebeleri ise zaten hep camidelerdi.
Ezan sesini duyan sahabeler abdestli değillerse abdest almaya başlıyorlardı,abdestliler ise yola çıkıyordu.Müezzin hayye ales salah derken yola koyulan kişinin ,güç ve kuvvet yalnız Allahın dilemesiyledir demesi çok yerinde bir zikirdir.Bu zikirle;Allahım bana güç ve kuvvet veremezsen ben değil camiye ,bir adım dahi atamam,bana güç verde camiye gideyim demek istiyoruz.
Hayye ales salah derken bu zikri dememizin ikinci bir hikmeti olarak ben şunu düşünüyorum;
Yağmurlu,çamurlu,şiddetli soğuk günlerde müezzin hayye ales salah yerine namazlarınızı evde kılın derdi.
Şöyle örnekle açıklayayım;
Herhangi bir sahabi efendimiz evinde oturuyor olsun.Vakit yatsı vakti ve gökten boşalırcasına bir yağmur yağıyor.Bu sahabi biliyorki,bu tarz havalarda genelde müezzin namaza çağırmaz, evlerinizde kılın der.(O zamanki altyapıyı bugünki gibi düşünmeyin.Her yer çamur oluyordu yağmur yağdığında.) Ama müezzin çağırırsa camiye -cemaate gitmeden de rahat edemez.Bu sebeple abdestini vakit girmeden önce almış ve ezanın başlamasını bekliyor.Ezan başlıyor ve müezzinin camiye mi çağıracağı yoksa evlerinizde mi kılın diyeceği belli olacak hayye ales salah kısmı geliyor.Ve müezzin eşhedu ennne Muhammeden rasulullah kısmını söyledikten sonra hayye ales salah diyor.Bu sahabi efendimiz anlıyorki,camide cemaatle namaz kılacak.Bu sebepler müezzin hayye ales salah kısmını dediği anda camiye gitmek için dışarı çıkıyor.Güç ve kuvvet yalnız ALLAHtandır diyor.Bana güç ver camiye gidebiliyim diyor.
Bu konuda tek hadis Hz.Ömerin rivayet ettiği hadistir.Peygamberimiz bu hadisi buyururken belkide,yukarıda bahsettiğim gibi havanın kötü olduğu bir zamanda cemaatle namaz kıldıktan sonra söylemiştir.Çünkü dediğim gibi sahabi efendilerimiz kötü havalarda camide bazen toplanılmayacağını,müezzinin komutuna göre hareket edileceğini biliyordu.
Hava normalken kılınan namazdan sonra söylemişse,birinci söylediğim hikmet olabilir.Yani saat yoktu ,işe dalan kişide ancak müezzinin sesini duyduğunda anlıyordu namaz vaktinin girdiğini.Müezzin hayye ales salah dediğinde,camiye gitmeye hazırlanan kişinin güç ve kuvvet Allahın dilemesiyledir demesi çok yerinde zikirdir.Niye ezanın baştaki lafızlarında bu zikir söylenmiyorda,hayye ales salah denildiğinde söyleniyor diyenlere şunu diyebilirim.Ezanın asıl namaza çağırması hayye ales salah lafzı ile olur.Baştaki lafızlar Allahı zikir,Allaha iman,peygambere imandan bahseder.
Bir şeyler yazmaya çalıştım ama karışık ve kapalı oldu sanırım.Ama zaten yazma işi de ayrı bir yetenek gerektiriyor.Bende de öyle bir yetenek yok.Anlayan anlar,anlamayana da yapacak bir şey yok.Anlayanlar anladım desin,anlamayanlar da belirtsin
Cevap: Ezan Okunurken Neden La Havle Vela Kuvvete İlla Billah Denir?
Kayıtsız Üye
Diyenet yüksek kurulu makamını saygıyla selamlarım saygı deger hocalarım ahir zaman mevzunda tablete giriyosunuz hemen karşınızDA BEduz zaman saidi nursi şöyle demişdi böyle demişdi fetvayı onlar veriyor diyanetin fetva kurulu onlarmı iki kelimenin başında saidi nursi şunu söyledi bunu söyledi DİL uzatmak haddim deyil ALLAHA EMANET OLUN
Yorum: Ezan Okunurken Neden La Havle Vela Kuvvete İlla Billah Denir?
Kayıtsız Üye
Teşekkürler kardeşim . Gayet de güzel bir yazı olmuş . Ellerine sağlık . Beceremiyorum deme çok da iyi beceriyor yazmayı . .
ezan okunurken la havle vela kuvvete, salah ne demek, la havle