Misvak ağacının meyvesi hakında bilgi ve yararları
Kayıtsız Üye
Misvak ağacının meyvesi nedir nasıldır
Cevap: Misvak ağacının meyvesi hakında bilgi ve yararları
Darusselam
Misvak ağacının meyvesi nedir nasıldır yenirmi
Misvak ağacı vadilerin ortasında ve bazan da dağlık bölgelerde yetişir, dikenleri az bir ağaççıktır. Misvak Diş fırçası) olarak kullanılan madde bu ağacın kökleri ve dallarından meydana gelmektedir.
Misvak ağacının meyvesine "Kebas" denilmektedir. Üzüm salkımları gibi salkımları vardır. Meyvesi nohuttan biraz küçüktür, içerisinde yuvarlak, sert ve küçük bir çekirdeği vardır. Meyvesi başlangıçta yeşil olarak belirmeye başlar, sonra kırmızılaşır ve tatlanır, fakat biraz acımtırak olur, sonra siyahlaşır ve lezzeti artar, bu esnada toplanır ve üzüm gibi satılır.
Yine üzüm gibi kurutulduğu da olur. Ağacın dalında olgunlaştıktan sonra bu meyveyi insanlar yediği gibi., hayvanlar da yerler’ Nitekim Câbir b. Abdullah (r.a.) şöyle demiştir: "Bir defasında biz, Peygamber Aleyhis-Selâm ile beraber misvak ağacının olgunlaşmış meyvesini topluyorduk.
Bu sırada Peygamber Aleyhis-Selâm bize: "Sizlere bu meyvenin siyahını (olgunlaşmış olanını) toplamanızı tavsiye ederim. Çünkü siyahı en güzeli ve en iyisidir" buyurdu."2
Özellikleri:
Hararet vericidir, iştahı açar. Mideyi kuvvetlendirir. Ağız kokusunu güzelleştirir."
Meyvesi mideyi kuvvetlendiri, iştahı açar ve ağız kokusunu güzelleştirir, hararet vericidir ve dimağı temizler. Su ile kaynatılıp içildiğinde idrarı artırır ve mesaneyi temizler."
Kaynaklar:
[1]-Nihâye 1140. II7. 4/139.Aynî 7/407 [2]- BuhârîEt’ime 6/213. Enbiyâ 4/130; Aynî 7/407; Müsned 3/326; Faik 3/ 243 [3]- Bağdadî s. 63. 146. [4]- C Müfredatü’l-Edvıyye ve’l-Ağziyye 1/20; Bağdadi s.63, 146
✓ Kurutulmuş dal veya kök parçaları olup, parmak kalınlığında 10-20 cm boyunca gümüşi esmer renkli çubuklar şeklindedir. Misvakın elde edildiği bitki, dikensiz küçük bir ağaçtır. Erak adındaki bu ağaç sıcak iklimlerde yetişir.
✓ Misvak lifli bir yapıya sahiptir. Biraz ıslatılıp ezilince fırçamsı bir hal alır. Hem mekanik hem de kimyevî olarak pek çok faydaları vardır.
✓ Mekanik olarak diş ve diş etlerinin temizlenmesi ve güçlenmesinde, ayrıca dil üstünde birikmiş kirli beyaz veya sarımsı renkde toksinlerin temizlenilmesinde kullanılır.
✓ Mediçine adlı tıp dergisinin 54. sayısında: Misvak çubukları dişlerde meydana gelen plağı, hem mekanik olarak hem de plağı teşkil eden maddelerle reaksiyona girerek temizlemektedir. Bu çubukların dişleri beyazlatan ve koruyan flörür, slika, alkoloidler, uçucu nebatî yağlar, reçine, sakızlar, taninler ve antrakinonlar ihtiva ettiği, dişleri temizlemenin yanı sıra, diş etlerini stimüle edip, şişme ve kanamaları iyileştirdiği anlaşılmıştır denilmiştir.
✓ Misvak ağız içindeki asit salgısını düzenler, hipoglisemik etkisi (şeker düşürücü) ve pankreası aktifleştirici, içinde bulunan kalsiyum ve fosforla beynin çalışma mekanizmasını ve zihinsel keskinliği arttırıcı etkileri vardır.
✓ Tükürük bezlerini dengeler, safra akımını düzene sokar. Hazımsızlığa faydalıdır.
✓ Misvakda bulunan kloritler, tartarların oluşumunu ve dişlerde meydana gelmiş lekeleri ortadan kaldırır.
✓ Misvak parçacıkları çeşitli bitki ve kök karışımları ile birlikte birçok hastalıkta kullanılmaktadır. Bu hastalıklardan bazıları mide ülseri, kolit, kabızlık, karaciğer hastalıkları, yüksek tansiyon olarak sıralanabilir.
✓ Misvak içinde B.İ.T. benzylisothiayanate denilen diş çürümesini önleyici, S: Mutans (diş çürümesini yapan bakteri)’ı öldürücü, asit üretimini engelleyici madde bulunur. Daha birçok kimyasal ve organik maddeleri içinde bulunduran misvak bu özelliği ile, oldukça geniş bir hastalıklar portföyünde kullanımı yer almıştır.
✓ Diş etlerini kuvvetlendirir, görme keskinliğini arttırır. Balgamı giderir, genel vücut ve zihin rahatlığı sağlar.
✓ İslam temizlik ve sağlık dini. Manevi temizliğin yanı sıra bedenimizi ve bütün çevremizi temiz tutmamızı öngörüyor dinimiz. Ağız ve diş temizliği, beden temizliğinin çok önemli bir parçası. Ve hastalıklardan, korunmanın ciddi bir yolu.
✓ Kullanılan misvakların en iyisi gül suyuyla ıslatılanıdır. En faydalı olanlarından biri de badem kökleridir.
Ağız ve diş temizliği için fırça ve macun da kullanabiliriz. Ancak misvakın yeri bambaşka. Hem doğal, hem de çok pratik.
Rasulullah (a.s):
Misvak ile ağzı ve dişi temizlemek, ölümden başka her derde devadır. (Firdevsi) buyurarak misvak kullanmanın sağlığımız açısından önemini özlü bir ifade ile izah etmişlerdir.
Buhari ve Müslim’in Sahihleri’nde Peygamber Efendimiz s.a.v.’den şu hadis rivayet edilir:
Ümmetime güçlük çıkarmak korkusu olmasaydı, kendilerine her namaz vaktinde misvak kullanmayı emrederdim
Tecrid-i Sarih. c1 s20l; c3 s15.
Yine Buhari ve Müslim’in Sahih’lerinde şöyle anlatılır:
Peygamber efendimiz gece namaza kalktığında ağzını misvakla fırçalardı.
Misvak, ağzı temizler, Allah’ın hoşnutluğunu kazandırır . Müslim’in Sahih’inde de şu bilgiye rastlanır;
Peygamber efendimiz evine girdiğinde ilk işi dişlerini misvaklamak olurdu . Misvak konusundaki hadisler oldukça çoktur.
Peygamber efendimizin ölüm döşeğindeyken bile dişini fırçaladığı doğru olduğu gibi: Ben sizden daha fazla misvak kullanırım dediği de doğrudur.
Misvak Ağacının Meyvesi
Buhari ve Müslim’in Sahih’lerinde Cabir İbn-i Abdullah r.a. ın rivayet ettiği hadislerdendir; Rivayet edildiğine göre Câbir şöyle dedi:Biz Peygamber efendimizle birlikte misvak ağacının meyvesini topluyorduk, Peygamber efendimiz orada bulunanlara: Siz bu yabani yemişin kararanlarını tercih ediniz! Çünkü onun siyahı en lezzetlisidir buyurdu . (Kebâs, erak (misvak ağacı)’nın meyvesidir.)
Bu meyve hicaz toprağında yetişir, yapısı sıcak ve kurudur. Faydaları ağacının faydalarına benzer. Mideyi güçlendirir, sindirimi rahat hale getirir, balgamı temizler, sırt ağrılarına ve dertlerin çoğuna fayda verir.
İbn-i Cülcül der ki: Bu meyve kaynatılıp suyu içilirse idrarı çoğaltır ve mesaneyi temizler.
İbn-i Rıdvan da der ki: Bu meyve mideyi kuvvetlendirir.
misvak faydaları, misvak, misvak ağacı yenilirmi